Nalaz balističara: Projektil nije ni pogodio Smakića

Erović je rekao da ne priznaje djelo koje mu je stavljeno na teret po izmijenjenoj optužnici

5620 pregleda 0 komentar(a)
Erović juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Erović juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Esko Erović (56) nije pucao na komšiju Huseina Huskaru Smakića u Osmabegovom selu na Koritskoj visoravni kod Bijelog Polja, u novembru prošle godine.

To proizlazi iz optužnice tužiteljke Milice Rmandić koja je izmijenjena juče u Višem sudu, pred kojim je Erović odgovarao zbog pokušaja ubistva.

Povrede ruke kod oštećenog, zaključak je vještaka medicinske struke i balističara, mogao je nastati od pada na čvrstu podlogu, ali ne i od projektila, jer bi na rukavu ostao trag istog.

Tužiteljka Rmandić, prije iznošenja završnih riječi, izmijenila je činjenični opis i pravnu kvalifikaciju djela - iz pokušaja ubistva u izazivanje opšte opasnosti: “Nakon vještaka medicinske struke i balističara datih na osnovu trasološkog vješačenja, proističe da oštećeni Smakić nije imao oštećenja od projektila na rukavu. Imajući u vidu da je Erović ispalio samo jedan projektil, a da je u pištolju bilo još metaka, izmijeniću optužnicu”, kazala je tužiteljka.

Prema izmijenjenom aktu, Erović je 27. novembra, oko 15 časova, na seoskom putu u Osmanbegovom selu, neovlašćeno držao pištolj kalibra 7,65 milimetara, kojim je izazvao opasnost za život i tijelo na način što je ispalio jedan projektil u pravcu oštećenog, čime je počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti. Tužiteljka je u završnim riječima istakla da je izvedenim dokazima utvrđeno da je optuženi počinio djelo predstavljeno optužnicom.

“I sam optuženi je priznao da je ispalio jedan projektil, nakon što je oštećećeni na njega krenuo vilom i da mu je govorio da će mu ‘otkinuti glavu’, ali da nije imao namjeru da puca, već da to uradio u protivnužnoj odbrani”, kazala je tužiteljka Rmandić.

Erović je rekao da ne priznaje djelo koje mu je stavljeno na teret po izmijenjenoj optužnici.

“Ja sam prolazio traktorom tuda, i šansi nije bilo da ga izbjegnem, kad je krenuo vilom na mene. To je razlog što sam pucao desno od njega, samo da odbijem napad”, kazao je.

Njegov branilac Vukoman Golubović, rekao je da u svojoj dugoj praksi nije imao ovakav slučaj, naglašavajući da je tužilac istrajao u praksi tužilaštv: “Da se do kraja ne odustaje od optužnice, već da se, iako bez dokaza, u krajnjem izmijeni”.

“Krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti je djelo gdje je nastupila konkretna opasnost po život i tijelo i gdje je oštećenje imovine. U zakonu jasno piše: ‘ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, … izazove opasnost čija vrijednost prelazi 20 hilajda eura, kazniće se kaznom zatvora od 5 mjeseci do 5 godina’, što u konretnom događaju nije slučaj”, kazao je Golubović.

Advokat Petar Pavićević istakao je da izvedenim dokazima nije utvrđeno postojanje krivičnog djela.

“Upravo ispaljivanjem projektila optuženi je spriječio da dođe do svađe, tuče i težih posljedica, postupajući u nužnoj odbrani jer mu je prijetio napad vilom”, kazao je Pavićević.

Zbog navedenog, odbrana je tražila oslobađajuću presudu. Presuda će biti izrečena 2. oktobra.

Bonus video: