Katnić nenadležan za Carevićeve štale

Prema podacima MANS, uzurpacija na Krimovici počela je 2015. godine, kada je Carević sagradio prve objekte na državnom zemljištu s namjerom da na toj lokaciji otvori farme za uzgoj stoke

64037 pregleda 137 reakcija 59 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije nadležno da ispita da li je kompanija “Carinvest“ novog-starog gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića uzurpirala pola miliona kvadrata državne zemlje u selu Krimovice, gdje je napravljen najveći poljoprivredni kompleks na crnogorskoj obali.

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović u dopisu upućenom Careviću, u koji su “Vijesti“ imale uvid, naveo je da je predmet dostvaljen Osnovnom tužilaštvu u Kotoru.

“Obavještavam vas da smo u predmetu, koji se odnosi na uzurpaciju državnog zemljišta na lokalitetu Krimovice, predmet dostavili nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru jer ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno bilo koje krivično djelo koje bi zasnovalo nadležnost SDT-a”, stoji u dopisu koji je prije nekoliko dana stigao na adresu prvog čovjeka Budve.

Uvećao sam desetostruko vrijednost zemljišta: Carević
Uvećao sam desetostruko vrijednost zemljišta: Carevićfoto: Luka Zeković

Tim istražitelja na čijem je čelu Milivoje Katnić zainteresovao se za “slučaj Krimovica” kada je krajem februara istraživački centar MANS-a objavio da kompanija tadašnjeg i aktuelnog gradonačelnika Budve više od pet godina uzurpira blizu pola miliona kvadrata državnog zemljišta u Opštini Kotor.

Iz MANS-a je tada saopšteno da je za to vrijeme Carević na državnoj zemlji napravio poljoprivredni kompleks, suprotno zakonu i bez građevinske dozvole.

Kompleks u Krimovici
Kompleks u Krimovicifoto: MANS

Prema podacima te NVO, uzurpacija na Krimovici počela je 2015. godine, kada je Carević sagradio prve objekte na državnom zemljištu s namjerom da na toj lokaciji otvori farme za uzgoj stoke.

Već 2016. godine, kompanija “Carinvest“ je Ministarstvu poljoprivrede predala zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kako bi dobio dozvolu, Carević je prijavio sopstvene parcele koje se nalaze u blizini uzurpiranog državnog zemljišta, ali na kojima ni danas nema izgrađenih objekata.

Rješenje je potpisao tadašnji ministar poljoprivrede u takozvanoj Vladi izbornog povjerenja Budimir Mugoša.

U naredne četiri godine Carević je redovno prijavljivao svoje gazdinstvo na uzurpiranom državnom zemljištu, a kompletan stočni fond uredno je evidentiralo Ministarstvo poljoprivrede, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompleksu farmi sagrađenom bez građevinske dozvole i na uzurpiranom državnom zemljištu.

Snimci koje je napravio Istraživački centar MANS-a, a koje su ranije objavile “Vijesti“, pokazuju da se na Krimovici nalazi desetak nelegalnih objekata za smještaj koza, ovaca, goveda i svinja, a da su na ogromnoj površini uzurpiranog zemljišta počele pripreme i za sadnju maslinjaka.

MANS je objavio sredinom 2018. godine i da je Carević kotorskoj Opštini podnio zahtjev za legalizaciju objekata na Krimovici.

“U zahtjevu je kao osnov korišćenja zemljišta na kome se nalaze njegovi nelegalni objekti navodi ‘ZAKUP’, iako nikada nije sklopio takav ugovor već je uzurpirano zemljište koristio bez ikakve naknade. Krajem prošle godine, Marko Carević se obratio Upravi za imovinu sa zahtjevom da sporne parcele otkupi.

Uprava je nakon toga od katastra zatražila da se napravi procjena vrijednosti zemljišta“, naveli su u istraživanju.

Ocijenili su da uzurpacija tih razmjera nije bila moguća bez aktivne uloge državnih organa, te da posljednje aktivnosti ukazuju na sumnju da neko pokušava da prikrije višegodišnje tolerisanje bezakonja:

“U Ministarstvu finansija su istraživačima MANS-a potvrdili da su tek krajem 2019. godine preduzeli prve korake povodom uzurpacije pola miliona kvadrata na Krimovici, te da je o svemu informisan i vrhovni državni tužilac”.

Vladina Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemlijšta u državnoj svojini, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, odbila je zahtjev kompanije “Carinvest“ za višegodišnji zakup 538.700 kvadrata, utvrdivši da je riječ o uzurpaciji zemlje i nelegalnoj gradnji i o svemu obavijestila zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Carević je ranije za “Vijesti“ odbacio optužbe da je uzurpirao pola miliona kvadrata zemlje, navodeći da je riječ o prljavoj kampanji koja se vodi protiv njega. Kazao je i da nije riječ o pola miliona kvadrata državne imovine, već deset hektara, za šta je zatražio dozvolu od Ministarstva poljoprivrede.

Projekat izgradnje farme, kako je tada naveo, započeli su kao porodična firma 2015. na svojim parcelama.

“Od strane nadležnog organa Opštine Kotor dobio sam rješenje o postavljanju dva objekta u funkciji privredne djelatnosti: objekat za smještaj stoke i objekat za proizvodnju zdrave hrane, za period od pet godina, za šta sam regulisao obaveze po osnovu lokalne komunalne takse. Odmah nakon toga, firma ‘Carinvest’ se u decembru iste godine obratila Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjevom za davanje na korišćenje 10 hektara susjednog zemljišta u svojini države, a koje bi koristili za potrebe razvoja poljoprivrednog gazdinstva“, obrazložio je Carević.

Čekajući odgovor Ministarstva, uz uredno prijavljivanje obavljanja poljoprivredne djelatnosti, kako je naglasio, izgradili su još nekoliko štala i pomoćnih objekata.

Carević ističe da je od zapuštenog prostora napravljeno kultivisano poljoprivredno zemljište.

“Na tom prostoru nisu izgrađeni turistički kompleksi, niti apart i kondo hoteli, niti stanovi za tržište, niti soliteri i drugi objekti. Nisam uzurpirao državno zemljište već sam sopstvena sredstva uložio kako bih ga unaprijedio i poboljšao, čime je vrijednost istog porasla desetostruko“.

Tvrdi i da su u cijelom projektu izgradnje farme i poljoprivrednog gazdinstva slijedili smjernice Vlade za razvoj ruralnog područja i ističe da to potvrđuje i namjena tog lokaliteta shodno Planu priobalnog područja.

Bonus video: