Odloženo suđenje Kneževiću i bivšim rukovodiocima "Atlas banke" u predmetu “Aerodromi Crne Gore”

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili “Aerodrome Crne Gore” za tri miliona eura, a korist pribavili “Atlas banci” u istom iznosu, jer nijesu vratili depozit od tri miliona eura, nakon što je istekao rok oročenja

5740 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Suđenje u predmetu "Aerodromi Crne Gore" protiv bivših rukovodilaca „Atlas banke“ Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, te pravnog lica “Atlas banka”, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici zbog izostanka jednog od branilaca usljed zdravstvenog razloga, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću.

Dodala je da će termin narednog ročišta biti naknadno određen.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević je u optužnici podigla je optužnicu protiv bivših rukovodilaca „Atlas banke“ Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, te pravnog lica “Atlas banka”.

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili “Aerodrome Crne Gore” za tri miliona eura, a korist pribavili “Atlas banci” u istom iznosu, jer nijesu vratili depozit od tri miliona eura, nakon što je istekao rok oročenja.

Knežević i Nikolić terete se za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, dok se Zečević tereti za krivično djelo: zloupotreba polažaja u privrednom poslovanju.

“Atlas banka” se kao pravno lice tereti za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

“Iz odbrane okrivljenih Nikolića i Zečević, te iskaza svjedoka Danila Orlandića, Vesne Ječmenice i Milice Ivanović, nesporno proizilazi da je rok oročenja predmetnog depozita istekao 11. avgusta 2018. godine, i da je oštećeno preduzeće “Aerodromi Crne Gore” u više navrata zahtijevalo i davalo instrukcije da se navedena novčana sredstva u iznosu od 3.000.000, 00 eura, nakon isteka roka oročenja, vrate na transakcioni račun oštećenog preduzeća. Ali, do toga nije došlo”, navodi tužilac u obrazloženju optužnice. Dodaje se da iz e-mail komunikacije i iz odbrane Nikolića, proizilazi da ta novčana sredstva nisu vraćena jer je odluku o tome donio okrivljeni Duško Knežević, koji je o tome da se novčana sredstva zadrže i dalje budu na raspolaganju “Atlas banci”.

Iz poslovne i finansijske dokumentacije i mišljenja sudskog vještaka ekonomsko finansijske struke proizilazi da su tri miliona eura bila oročena kod Atlas banke AD Podgorica po osnovu ugovora o oročenom nenamjenskom depozitu u periodu od 11. jula 2016. do 11. avgusta 2017. godine.

“Zatim su prema Aneksu I ugovora rok oročenja produžen do 11. avgusta 2018. Godine. Nakon isteka roka oročenja, budući da ista nisu bila dalje oročena, trebala biti vraćena na transakcioni račun preduzeća “Aerodromi”, koji su dali više instrukcija za prenos, đto se nije desilo, već su, kada je bila uvedena privremena uprava 07. decembra 2018., i privremena obustava plaćanja obaveza u Atlas banci – kada je raspolaganje tim sredstvima bilo ograničeno, bila vraćena na transakcioni račun oštećenog preduzeća “Aerodromi”, kada preduzeće sa tim sredstvima nije moglo da u cjelosti raspolaže”, navodi se u obrazloženju optužnice.

Bonus video: