Podatke o ubistvu Mrdaka prikupljaju šest godina: Pomoć tražili i od Srbije

Tužilaštvo i policija nisu do kraja rasvijetili likvidaciju Andrije Mrdaka

13179 pregleda 5 komentar(a)
Uviđaj nakon zločina u Spužu, Foto: Uviđaj, Spuž
Uviđaj nakon zločina u Spužu, Foto: Uviđaj, Spuž

Šest godina nakon ubistva Andrije Mrdaka ispred spuškog zatvora, tužilaštvo i policija još prikupljaju podatke o tom slučaju, a putem međunarodne pravne pomoći - zamolnicu su uputili i pravosudnim organima Republike Srbije.

Taj Baranin hicima iz vatrenog oružja likvidiran je 25. decembra 2014. godine - dok je sa snahom, ispred kapije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), čekao da uđe i posjeti brata Nenada.

Dvije osobe na motociklu prošle su pored njega, od kojih je jedna otvorila vatru...

Iz podgoričkog Višeg tužilaštva podsjetili su da je državljanin Srbije Darko Gejsler identifikovan kao jedan od izvršilaca krivičnog djela - ubistvo, na štetu Mrdaka.

Policijska fotografija navodnog ubice: Gejsler
Policijska fotografija navodnog ubice: Gejslerfoto: Uprava policije

Ni on, međutim, još nije uhapšen.

“U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom ubistva A.M. izvršenog dana 25. 12. 2014. godine, nakon preduzetih brojnih radnji od strane tužilaštva i zatražene međunarodne pravne pomoći od pravosudnih organa Republike Srbije, identifikovan je D.G. kao jedan od izvršilaca krivičnog djela ubistvo izvršenog na štetu A.M., protiv kojeg lica je donijeta naredba o sprovođenju istrage i tokom istrage raspisana je međunarodna potjernica za licem D.G., koje lice još uvijek nije dostupno nadležnim državnim organima Crne Gore”, saopšteno je Vijestima iz Višeg državnog tužilaštva.

Navode i da je obavljeno saslušanje više osoba u svojstvu svjedoka, a sve u cilju eventualne identifikacije i drugog izvršioca tog krivičnog djela:

“Te nakon analize do sada prikupljenih podataka, a radi donošenja odluke u predmetu, ukazala se potreba za dodatnim prikupljanjem i provjerom određenih podataka putem međunarodne pravne pomoći, sa kojih razloga je i upućena zamolnica nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije”, navodi se u odgovorima VDT.

U krug

Još 23. septembra 2015. godine, predstavnici Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije pozvali su novinare i saopštili da su identifikovali ubicu - državljanina Srbije Gejslera, koji se prethodno prezivao Nedeljković.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, “Vijestima” je i prije godinu gotovo identično odgovoreno na pitanja o istom slučaju - da se “ukazala potreba za dodatnim prikupljanjem i provjerom određenih podataka”...

Tužilaštvo i policija ranije su saopštili da je Srbijanac plaćen za ubistvo Mrdaka, a da je motiv - sukob organizovanih krimnalnih grupa na inostranom narkotržištu.

Tadašnji šef kriminalističke policije, a sada načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević, pred novinarima je rekao da policija posjeduje operativne informacije kojem klanu pripada osumnjičeni Gejsler, ali da to neće saopštiti.

“U toku je preduzimanje aktivnosti sa partnerskim službama i svim nacionalnim biroima Interpola, u cilju lociranja ovog lica i njegovog lišavanja slobode”, kazao je Pavićević u septembru 2015. godine.

Tada je saopštio i da je ubistvo Mrdaka rezultat rata klanova i da takva krivična djela karakteriše njihova organizovanost, plansko djelovanje...

“Takođe, elementi inostranosti koji se ogledaju u angažovanju neposrednih izvršilaca kao stranih državljanja, što je slučaj u predmetu ubistva Andrije Mrdaka iz Bara.Taj elemenat inostranosti se ogleda i u angažovanju logistike ili dijela logističke podrške u dijelu planiranja samog izvršenja krivičnog djela, a svakako i u motivima krivičnog djela, s obzirom na to da imamo sukobe organizovanih kriminalnih grupa na inostranom narkotržištu što je glavni motiv”.

Istražitelji su tada, na konferenciji kojoj je prisustvovao i predstavnik srpske policije Srđan Paskvali, objasnili da ih je do Gejslera odveo DNK, koji su nakon ubistva Baranina identifikovali forenzičari iz Danilovgrada.

Oni su na mjestu ubistva pronašli pištolj, kapu i tragove krvi, jer je Gejsler ranjen tokom pucnjave.

Poslije ubistva, on i saučesnik skuterom su pobjegli ka Podgorici.

Prijatelj i saradnik Muše Osmanagića

Mrdak je bio najbolji prijatelj, prvi saradnik i tjelohranitelj ubijenog vođe jednog od najjačih barskih klanova Armina Muše Osmanagića.

Osmanagić je ubijen 16. septembra 2014. godine iz snajpera u svom restoranu “Savoja”, u centru Bara.

Mrdak je tog dana bio na manje od pola metra udaljenosti od Osmanagića i bezuspješno je pokušao da ga zaštiti.

Ni ubistvo Osmanagića nije rasvijetljeno.

Bonus video: