Najviše pucalo u Podgorici

Od početka 2020. godine pa do 15. decembra, registrovano 16 krivičnih djela izvršenih aktiviranjem eksplozivne naprave

50558 pregleda 6 komentar(a)
Nakon aktiviranja eksploziva ispred jednog podgoričkog kluba (arhiva/ilustracija, Foto: Savo Prelević
Nakon aktiviranja eksploziva ispred jednog podgoričkog kluba (arhiva/ilustracija, Foto: Savo Prelević

Od početka pa do 15. decembra 2020. godine, na teritoriji Crne Gore registrovano je 16 krivičnih djela koja su izvršena aktiviranjem eksplozivne naprave, od kojih je osam rasvijetljeno (sedam krivičnih djela - izazivanje opšte opasnosti, jedno krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija).

To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave policije.

U odgovorima su konstatovali da su mete napada u šest slučajeva bili su ugostiteljski objekti, u pet slučajeva putnička motorna vozila: “Te u pet slučajeva dvorišta, otvoreni prostori i tome slično”, piše u tekstu iz policije.

“Kada je riječ o statistici po opštinama, u Podgorici je registrovano aktiviranje eksplozivne naprave u osam navrata, u Nikšiću tri, u Beranama dva, u Budvi, Cetinju i Danilovgradu po jedan slučaj”.

Iz Uprave policije konstatovali su da je zbog tih krivičnih djela procesuirano devet osoba.

“Osim toga, ove godine (2020) je rasvijetljeno i sedam krivičnih djela - izazivanje opšte opasnosti koja su izvršena aktiviranjem eksplozivne naprave u prethodnom periodu. Od početka godine registrovano je i 29 krivičnih djela koja su izvršena podmetanjem požara na putničkim motornim vozilima kada je nastupila materijalna šteta”, navodi se u odgovorima.

OSUJETILI PLAN KRIMINALCIMA

Vijestima je prekjuče rečeno da su Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala spriječili ubistvo jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici...

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili...

“Akcijom policije, rekao je tužilac Saša Čađenović na konferenciji za novinare, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći - ukupne težine 5,8 kilograma, od čega 3,2 kg plastičnog eksploziva.

“Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dijela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnih lica govore da je ubojno dejstvo ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u prečniku od mjesta eksplozije”, pojasnio je tužilac Čađenović.

TEŠKO DOKAZIVA DJELA

Vještak za eksplozije Radovan Popović pojasnio je ranije za “Vijesti” da su kriminalci razvojem tehnologije i tehničkim dostignućima usavršili i način izvršenja krivičnih djela: “Kada se krivična djela vrše upotrebom eksploziva i eksplozivnim sredstvima, ostaje znatno manje materijalnih tragova upotrebljivih za vještačenje”.

Kriminalni klanovi u ratu najčešće koriste vojni eksploziv - trinitrotoluen (TNT), ali i plastični pentrit i razne smješe, jer ti eksplozivi imaju veliku brzinu detonacije, ogromno razorno dejstvo...

“U nekim slučajevima koriste se i privredni eksplozivi - mada u manjem obimu jer se radi o eksplozivima manje razorne moći, tako da je potrebna mnogo veća količina da bi se postigao isti ili približno isti efekat. Eksploziv nabavljaju najvećim dijelom od civila, koji su tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije pokrali i velike količine iz vojnih magacina. Inače, ovi eksplozivi se više ne prozvode kod nas”, govrio je vještak za Vijesti još 2019. godine.

Vještak za eksplozije Radovan Popović kazao je da su eksplozije teško dokaziva djela, jer u napadima se najčešće koriste naprave koje se aktiviraju daljinskim putem, pa se tako izvršilac nikada i ne nalazi u blizini napada.

“Svakako da policija preventivnim djelovanjem, ali i operativnim radnjama može uticati na djelovanja pojedinaca i grupa, kada su u pitanju ova krivična djela”, rekao je tada Popović.

Bonus video: