Vukšićeva lista stigla do SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo tražilo da se uzmu obavještenja od najmanje 15 službenika tajne službe

57699 pregleda 154 reakcija 55 komentar(a)
Sjedište ANB u Podgorici, Foto: Nenad Mandić
Sjedište ANB u Podgorici, Foto: Nenad Mandić

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić u četvrtak popodne dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu kompletne dokaze o nezakonitom uništavanju dokumentacije, tajnom praćenju i prisluškivanju građana, saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama, specijalna tužiteljka Stojanka Radović, nakon što je dobila spise, izdala je naloge Upravi policije da pozovu službenike tajne policije, čija se imena nalaze u dokumentaciji koju je dostavio Vukšić i sa njima u svojstvu građana obave informativna saslušanja.

Izvor “Vijesti” kazao je da se na spisku direktora ANB-a nalaze imena 15-ak službenika te institucije, za koje se vjeruje da su organizovano, mimo zakonskih pravila, pratili i prisluškivali građane, a potom tajnu dokumentaciju - uništili.

“Na osnovu dokaznog materijala traženo je da se prikupe obavještenja od službenika ANB-a, koje je direktor Vukšić pomenuo u obraćanju SDT-u”, naveo je izvor “Vijesti” iz vrha UP.

Tužiocu poslao izjašnjenje: Vukšić
Tužiocu poslao izjašnjenje: Vukšićfoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Prema nezvaničnim podacima, Vukšić je u dokumentaciji navodno naglasio da ima čvrste dokaze protiv najmanje petorice službenika tajne službe, dok je za ostale dostavio svoja saznanja, odnosno napisao da su mogli imati veze sa nezakonitim radom u agenciji.

Kako su “Vijesti” već objavile, Specijalno državno tužilaštvo početkom sedmice formiralo je predmet i u toku je izviđaj povodom navoda prvog čovjeka tajne službe - da su pojedini pripadnici ANB nezakonito prisluškivali i pratili građane, a o potom uništili dokumentaciju o tome.

“Obavještavam Vas da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet i postupak izviđaja je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, saopštila je “Vijestima” prije par dana specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je prije dva dana na konferenciji za novinare, da su tim povodom kontaktirali Vukšića i da čekaju njegovu pisanu izjavu.

SDT krenuo u akciju: Katnić
SDT krenuo u akciju: Katnićfoto: Savo Prelević

“Vijesti” su juče pitale SDT-u da li su dobili spise iz ANB-a u ovom predmetu i da li su dati nalozi za saslušanja službenika agencije, ali nijesu odgovorili. Vršilac dužnosti i predloženi kandidat za direktora ANB potvrdio je nedavno pisanje “Vijesti” o spaljivanju materijala, koji se odnose na prikupljanje podataka o građanima, bez odluke suda.

“Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju; tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom”, saopštio je Vukšić prije nekoliko dana, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

On je od imenovanja na funkciju vršioca dužnosti direktora ANB smijenio više načelnika sektora u toj agenciji - Luku Bulatovića, Danila Grozdanića, Mirka Milovića, Miloša Vujisića, Snežanu Zarubicu, Mirka Milovića, Sandru Samardžić, Dejana Tomovića, Bojana Vukčevića, Iliju Živanovića...

"Vijesti" nemaju informaciju da li je neko od njih smijenjen i zbog nezakonitog prikupljanja podataka od građana.

Vukšić je kazao i da prikupljaju informacije i dokaze koji se odnose i na druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije.

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina”, rekao je Vukšić.

Rekao je da će o svemu obavijestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”.

On je naknadno, u intervjuu “Vijestima”, saopštio da postoje indicije da se određeni broj legitimacija te tajne službe nalazi kod osoba koje nisu njeni zaposleni, zbog čega planiraju izradu novih isprava, ali i oduzimanje oružja ANB-a od strane lica koja za to nemaju uporište u zakonu.

Bonus video: