osnovni sud u beranama

Čukiću i Golubiću pritvor do 30 dana: Osumnjičeni da su ubili mečku

Ubijanje mečke u selu Donja Ržanica kod Berana izazvalo je burnu reakciju javnosti, a civlni sektor tražio je uvođenje moratorijuma na lov dok država ne uspostavi sistem zaštite

28163 pregleda 1420 reakcija 46 komentar(a)
Ubijena ženka medvjeda, Foto: CZIP
Ubijena ženka medvjeda, Foto: CZIP
Ažurirano: 21.02.2021. 15:44h

Sudija za istragu Osnovnog suda u Beranama odredio je pritvor do 30 dana Milosavu Čukiću (30) i Dragutinu Golubiću (36), koji su osumnjičeni da su prije par dana u tom gradu ubili mečku.

Njima je pritvor određen "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svjedoke".

Pritvor im se računa od 18. februara kada su uhapšeni.

Beransko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) je ranije danas tražilo od sudije za istragu pritvor za Čukića i Golubića.

"Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je sudiji za istragu Osnovnog suda u Beranama predložilo određivanje pritvora osumnjičenima M.Č i D.G, oba iz Berana, zbog postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa u sticaju sa krivičnim djelom nezakonit lov i krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Ranije je Uprava policije CB Berane po nalogu državnog tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama lišila slobode i privela tužiocu radi saslušanja osumnjičene M.Č. i D.G, zbog nezakonitog lova ženke mrkog medveda, čije je mladunče prije nekoliko dana vidjeno u blizini hotela 'Berane' u Beranama, kada im je određeno zadržavanje u trajanju do 72 časa. Izviđaj je u toku", saopštili su iz beranskog tužilaštva.

Ubijanje mečke u selu Donja Ržanica kod Berana izazvalo je burnu reakciju javnosti, a civlni sektor tražio je uvođenje moratorijuma na lov dok država ne uspostavi sistem zaštite.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da ne podržava zabranu lova, već da treba pojačati broj inspektora na terenu, pooštriti kazne i raditi na povećanju svijesti o krivolovu.

Ukoliko država bude odlučna da na primjeru dvojice Beranaca pokaže da će primjeniti strožu kaznenu politiku za sve krivolovce, oni bi mogli biti kažnjeni i sa po nekoliko godina zatvora.

Za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa propisana je kazna do pet godina zatvora, za nezakonit lov krupne divljači do dvije godine, a u zavisnosti koliko oružja je oduzeto od njih, za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija mogli bi biti osuđeni i do osam godina. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, ko kršeći propise ubije, povrijedi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

U stavu 2. tog člana propisano je da će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina kazniti onaj ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama: "Kaznom iz stava 2 ovog člana kazniće se i ko znatno ošteti ili razori stanište životinja u okviru zaštićenog područja", predviđeno je stavom 3.

Za nezakonit lov KZ predviđa da će se novčanom ili zatvorskom kaznom do šest mjeseci kazniti onaj ko lovi divljač za vrijeme lovostaja ili na području gdje je lov zabranjen:

"Ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je uhvati živu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", predviđeno je stavom 2 tog Člana KZ-a.

Naredni stav predviđa da će se zatvorom do dvije godine kazniti onaj ko neovlašćeno ubije krupnu divljač, što je u ovom slučaju riječ, a "ko lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava, kazniće se zatvorom do tri godine".

Za učinioce krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, što se Berancima takođe stavlja na teret, KZ predviđa kaznu od tri mjeseca do osam godina zatvora, u zavisnosti od toga koji stav im je stavljen na teret.