O praćenju građana iza zatvorenih vrata: Javnost isključena sa suđenja Peruničiću i Pavićeviću

Advokat Begović, govoreći o razlozima da se isključi javnost, između ostalog naveo je da se radi o rukovodiocima ANB-a i da u tom predmetu postoji puno podataka koji predstavljaju i državnu i službenu tajnu

4455 pregleda 1 komentar(a)
Peruničić i Begović, Foto: SAVO PRELEVIC
Peruničić i Begović, Foto: SAVO PRELEVIC

Doskorašnjem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću i njegovom tadašnjem saradniku Srđi Pavićeviću, sudiće se iza zatvorenih vrata zbog optužbi da su nezakonito pratili i snimali građane, u godini parlamentarnih izbora.

To je odluka sutkinje Dragice Vuković, koja je juče uvažila predlog advokata odbrane Zdravka Begovića - da se isključi javnost sa suđenja okrivljenima da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja (član 416 stav 1 u vezi sa članom 49 KZ Crne Gore).

Advokat Begović, govoreći o razlozima da se isključi javnost, između ostalog naveo je da se radi o rukovodiocima ANB-a i da u tom predmetu postoji puno podataka koji predstavljaju i državnu i službenu tajnu.

“Objavljivanjem takvih podataka mogla bi se ugroziti bezbjednost države, kao i njihova lična bezbjednost. Iznošenjem u javnost nekih činjenica vezano za predmet postupka, moglo bi imati negativnu konotaciju za državnu bezbjednost”, rekao je Peruničićev branilac, advokat Begović.

Specijalni tužilac Veljko Rutović, rekao je da ostavlja sudu na ocjenu taj predlog odbrane.

“Činjenica je da u predmetu ima podataka koje mogu imati karakter tajne. Konačnu ocjenu o isključenju javnosti ostavljam sudu na ocjenu”, naveo je tužilac.

Optužbe

Pojedini novinari, predstavnici aktuelne vladajuće većine i pokojni mitropolit Amfilohije Radović nezakonito su praćeni i fotografisani od januara prošle godine do 30. avgusta kada su okončani parlamentarni izbori.

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinari Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić krajem februara na konferenciji za novinare objasnio je da je taj predmet formiran nakon što je v. d. direktora ANB Dejan Vukšić podnio krivičnu prijavu zbog utvrđenih nezakonitosti.

Radonjić je konstatovao da postoji sumnja da su službenici ANB-a dobijali naloge da izvrše praćenje i osmatranje navedenih građana, uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez zakonski izdatog pisanog naloga...

Objasnio je tada da je Pavićević postupao po nalozima Peruničića i usmeno naređivao podređenima “da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih”, što su službenici ANB-a i uradili.

“Peruničić se, kao odgovorno lice u ANB-u, sumnjiči da je od januara do septembra prošle godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K.”, kazao je Radonjić.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Iako je SDT predmet formirao tek nakon smjene vlasti, policija je još u junu prošle godine dobijala prijave pojedinih koji su praćeni.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović tada je prijavio da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo.

Bonus video: