Policija čuvala advokaticu Pajković, Krivokapić ćutao

Krivkapić je sudiji ipak kazao da Matiju Vujovića nije ubio s umišljajem, saslušanje omogućeno nakon što je Mirjana Pajković prihvatila da ga zastupa i prekinula štrajk

71129 pregleda 337 reakcija 115 komentar(a)
Javni interes ispred ličnog: Pajković, Foto: Privatna arhiva
Javni interes ispred ličnog: Pajković, Foto: Privatna arhiva

Nikšićanin Luka Krivokapić (27) nije juče pred sudijom za istragu želio da priča o ubistvu tri godine mlađeg sugrađanina Matije Vujovića.

Iako je rekao da će se braniti ćutanjem, sudiji je kazao da želi da saopšti da Vujovića nije ubio s umišljajem.

Saslušanje Krivokapića omogućeno je tek nakon što je advokatica iz Berana Mirjana Pajković prekinula štrajk i odazvala se pozivu Višeg tužilaštva da po službenoj dužnosti zastupa osumnjičenog.

Zbog takve odluke, Pajkovićevu je juče obezbjeđivala policija - službenim vozilom iz Berana su je odvezli do Višeg suda, sve vrijeme bili uz nju i vratili je nakon saslušanja.

Pajković je javni interes stavila ispred ličnog i hvala joj na tome u ime naroda! Ona je heroina našeg društva, koja je dokazala da advokat u svakom trenutku treba da bude svjestan svoje odgovornosti, da bude sinonim za pravdu i vladavinu prava i branilac pravnog poretka, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović

Pajković je za “Vijesti” ispričala zbog čega je, uprkos štrajku advokata, odlučila da prihvati poziv.

“Kada su me pozvali iz Višeg tužilaštva osjetila sam prije svega moralnu obavezu i odgovornost i shvatila ozbiljnost cijele situacije, zbog čega sam prihvatila odbranu, iako sam potpuno svjesna činjenice da bih zbog toga mogla da snosim određene posljedice. Da sam i ja odbila da zastupam osumnjičenog pred sudom, mislim da bih osramotila profesiju, a zbog čega su to radili advokati pozvani prije mene - ni najmanje me ne zanima, to je njihova stvar”.

Radiće profesionalno

Advokatica je ocijenila da je neprofesionalno da oni koji znaju što za osumnjičenog za ovako teška krivična djela znači odbrana, nakon njene odluke daju sebi za pravo da komentarišu da je odbranu prihvatila da bi ga poslala u pritvor:

“I u ovom slučaju, kao i u svakom do sada, zastupaću interese klijenta na profesionalan i etičan način i najbolje što znam, a to će trajati dok on sebi ne obezbijedi branioca po izboru”.

Pajković ističe da je veoma tužna zbog činjenice da je juče morala da radi u pratnji policije:

“To sve govori o kompleksnosti i izazovima koje naš posao nosi, ali me ni to nije pokolebalo u želji da postupim krajnje profesionalno. Ova situacija pokazala je kolikI je značaj advokature u krivičnom postupku, kao i koliko je važno da i naša prava kao advokata budu zadovoljena, da ne bi dolazili u slične situacije ukoliko izostane saradnja između nas i institucija”.

Advokatica je potvrdila za “Vijesti” da je juče doživljavala neprijatnosti od kolega, ali da je uprkos tome srećna jer njen potez promjenio mišljenje o advokatima.

“Pogodilo me sve što se juče dešavalo. I kao ženu i kao profesionalca. Nisam dobijala direktne pozive i negativne poruke od kolega, ali sam čitala njihove negativne komentare, što me razočaralo. Očito da dobar dio njih nije shvatio da je ovo bio potez koji je predstavio advokatsku profesiju na uzvišen način, ali jeste javnost, i juče je mišljenje o nama bilo pozitivno, iako se najčešće predstavljamo kao oni koji skupo naplaćuju svoje usluge. Prihvatanjem odbrane pokazala sam da je i nama, makar dijelu, opšti interes iznad ličnog. Ovim činom spriječen je mogući veći problem, veće remećenje javnog reda i mira ili eventualno izvršenje krivičnog djela, s obzirom na posljedicu koja je nastala”.

Ona se zahvalila javnosti na podršci, ali i predstavnicima Vlade koji su juče pozdravili njenu odluku.

Naša prava nisu preča od prava na život

“Nakon svega, pitam se da li bi kolege koje ne podržavaju moju odluku, voljele da zbog naše borbe za lična prava, svakog dana na ulicama Crne Gore imamo po jednog ubijenog, a da je pravni sistem nemoćan da reaguje. Naša prava, za koja se i sama borim, nikako ne smiju biti preča od nečijeg prava na život, a mislim da kao pravnici za svoja prava možemo da se borimo pravnim putem, a ne bojkotom. Ako nas ovoliko, koliko nas ima, ne možemo pravnim putem da se izborimo za svoja prava, pitam se kakvu sliku šaljemo ljudima koji očekuju da zastupamo njihove interese i izobrimo se za njihpva prava”.

Njena odluka juče je naišla na odobravanje izvršne vlasti, odakle su poručili da je pokazala da se mora očuvati pravni sistem države.

Bonus video: