Advokati tri godine pod istragom za utaju poreza

Kako je Poreska uprava od strane Sudskog savjeta dobila sva rješenja za odbrane po službenoj dužnosti utvrđeno je da je jednom broju advokata isplaćivan novčani iznos po osnovu odbrana po službenoj dužnosti na neprijavljene račune, iz kojih razloga su i riješili da procesuiraju sve one slučajeve za koje smatraju da postoje određena obilježja bića krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti

55632 pregleda 66 reakcija 68 komentar(a)
Radonjić, Foto: SAVO PRELEVIC
Radonjić, Foto: SAVO PRELEVIC

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, prije gotovo tri godine formiralo je krivični predmet da bi utvrdili da li su 13 advokata i jedna advokatska kancelarija krivi za utaju poreza u proteklih nekoliko godina.

To je Vijestima saopštio tužilac i portaparol podgoričkog tužilaštva Vukas Radonjić.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, on je rekao da su tim slučajem počeli da se bave mnogo prije nego je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti pokazano pismo predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića poslato svim članovima tog tijela, a kojim ih obavještava da je sa čelnicima bivše vlasti i Poreske uprave, dogovorio način plaćanja poreza za one kolege koje su to izbjegavale korišćenjem privatnih, a ne poslovnih računa.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je 29. juna 2018. godine, dakle mnogo prije prezentovanja sadržaja pisma u emisiji ‘Načisto’, formiran krivični predmet radi utvrđivanja osnova sumnje da li je od strane 13 advokata i jedne advokatske kancelarije, učinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa, u periodu od 2010. do 2018. godine. U toku izviđaja su prikupljeni dokazi i podaci od strane Poreske uprave i drugih subjekata i naređeno je vještačenje od strane vještaka ekonomsko-finansijske struke, koje, zbog dužine perioda izvršenja mogućeg krivičnog djela i obimnosti dokumentacije, još uvijek nije završeno, a sudski vještak i državni tužilac kojem je predmet dodijeljen u rad su u stalnim konsultacijama radi potpunog ispunjenja zadatka vještačenja. Konačna odluka u predmetu će se donijeti nakon što vještak dostavi državnom tužiocu pisani nalaz i mišljenje”, piše u odgovoru tužioca Radonjića.

Autor emisije “Načisto” Petar Komnenić, pokazao je pismo koje je Begović poslao članovima Advokatske komore.

U pismu se navodi: “Obavještavam vas da sam dana 11. 6. 2018. godine na poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde, gospodina Zorana Pažina, prisustovao sastanku, zajedno sa direktorom Poreske uprave, gospodinom Miomirom M. Mugošom. Na tom sastanku sam obaviješten od strane direktora Poreske uprave, da je određeni broj advokata tokom 2015, 2016. i 2017. godine rješenja koja su dobijali od Suda, za odbrane po službenoj dužnosti, naplaćivali na način što bi u postupku izvršenja ili pak prilikom dostavljanja troškovnika, koristili račune koji nisu prijavljeni Poreskoj upravi (privatne, a ne poslovne račune), izbjegavajući na taj način plaćanje poreza.

Kako je Poreska uprava od strane Sudskog savjeta dobila sva rješenja za odbrane po službenoj dužnosti, u gore navedenom vremenskom periodu, utvrđeno je da je jednom broju advokata isplaćivan novčani inos po osnovu odbrana po službenoj dužnosti na neprijavljene račune, iz kojih razloga su i riješili da procesuiraju sve one slučajeve za koje smatraju da postoje određena obilježja bića krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Na moje insistiranje i uz podršku potpredsjednika Vlade, dogovoreno je da na ovaj način obavijestim advokate, kako bi odmah nakon dobijanja ove informacije, svi oni koji su ostvarili naplatu rješenja za odbrane po službenoj dužnosti, na račune koji nisu prijavljeni Poreskoj upravi, po dobijanju ovog obavještenja, a najkasnije u roku od 15 dana, te račune prijave Poreskoj upravi, kako bi im bio obračunat porez na iznose koji su im uplaćeni”.

Tužilac Radonjić je Vijestima rekao da su tim slučajem počeli da se bave mnogo prije nego je u emisiji Načisto pokazano pismo predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića poslato svim članovima tog tijela, a kojim ih obavještava da je sa čelnicima bivše vlasti i Poreske uprave, dogovorio način plaćanja poreza za one kolege koje su to izbjegavale korišćenjem privatnih a ne poslovnih računa”...

Advokati i dalje u štrajku

Štrajk crnogorskih advokata od 24. maja i dalje je na snazi, jer zahtijevaju da budu izuzeti iz fiskalizacije predviđene novim zakonom koji je stupio na snagu 1. juna.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo finansija i Advokatska komora dogovorili su u načelu da formiraju radnu grupu koja će raditi izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji, kao i da se zaključi sporazum kojim bi se definisalo da se primjena zakona odloži za ovu djelatnost dok se taj posao ne okonča.

Begović, međutim, prije par dana nije potvrdio te informacije.

“Zvanično smo obavili razgovore i krenuli ka rješavanju problema i u narednim danima oni će biti nastavljeni sa očekivanjem da se problem riješi”, rekao je Begović.

Bonus video: