Suvlasnik lokala u Podgorici tvrdi da je policija izazvala incident

Odjeljenje unutrašnje kontrole UP otvorila je predmet u kojem će ispitati zakonitost postupanja policijskih službenika kao i da li je te noći pravovremena bila reakcija drugih patrola kada je uslijedio poziv za pomoć

14771 pregleda 25 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Suvlasnik podgoričkog lokala "Vert" Milija Vlahović, ispred kojeg se prošlog petka uveče dogodio masovni incident sa policijom, dostavio je "Vijestima" saopštenje u kojem tvrdi da su službenici Uprave policije "bez povoda, te noći demonstrirali agresiju".

Vlahović je naveo da je 2. jula u lokalu nastupao Nenad Knežević Knez u atmosferi, koja nije slutila, da može doći do incidenta.

"Provjerom nivoa buke u lokalu, Komunalna policija je oko 21.33 časova, konstatovala malo odstupanje na skali decibela i muzika je utišana. U toj posjeti, službena lica su napravila zapisnik, sa kojim smo se usaglasili i sve se završilo na najkulturniji i najprofesionalniji način”, naveo je Vlahović.

On tvrdi da je do incidenta došlo oko 23.15 časova kada su se u blizini lokala zaustavila auta policije i Komunalne policije, nakon čega je uslijedila naredba - "gasi muziku".

Zbog teškog incidenta i napada na pripadnike UP tužilac u ODT Podgorica je naložio hapšenje Vlahovića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu policijskih službenika".

Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo "sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti" uhapšen je i Emil Tuzović (38), dok je M. N. (28) uhapšen zbog prekršaja – ometanje policijskih službenika u vršenju službene dužnosti.

"Kao odrastao i lijepo odgojen čovjek, koji u istom sistemu vrijednosti i uvažavanja vaspitava svoje dijete, sasvim mahinalno sam stavio palac ruke u prednje džepove, bez namjere da uvrijedim prisutne službenike. Ta nesmotrenost inicirala je policajca i cijeli dalji tok događaja. Najprostačkijim, drskim i diskreditujućim tonom uzviknuo je “vadi te ruke iz džepova”, na što sam zatečen uzvratio prilično tiho “zašto”. Dok sam stajao mirno sa već rukama uz tijelo, nastupila je salva uvreda i demonstriranje agresije. Uz viku, zatražili su mi identifikacioni dokument i ja sam zamolio da odem na tri metra odatle, pokazujući rukom do svog auta, gdje su sva moja dokumenta. Na to je uslijedilo hapšenje nalik onim filmskim- kolumbijskim narko dilerima, odgovornim za najgora nehumana djela", tvdi Vlahović.

On je u saopštenju naveo da su nakon toga pritrčali njegova sestra,prijatelji i gosti lokala da pitaju zbog čega ga hapse.

"U potpunom odsustvu profesionalizma, etike i izrazite banalnosti, pripadnici UP su u verbalnom sukobu krenuli da hapse i nekoliko mojih prijatelja. U službenom autu, posmatrajaći sve to, zamolio sam policajca koji je bio sa mnom da uzmem dokumenta iz kola i još jednom pokušam da mirno riješimo cijeli nastali haos. Izašao sam iz kola i nekoliko poznanika me udaljilo očekujući da se, nekim čudom valjda, cijela ta sumanuta situacija nastala ni iz čega, konačno okonča mirom i zakonitim konsenkvencama. Uslijedio je novi talas nasrtaja kada me je ugledao policajac- isti onaj s početka večeri koji je došao da napravi incident i uspio u tome do kraja. Uznemiren prisustvom i plačom moje sestre, verbalno sam reagovao protestujući na njegovo ophođenje, bez fizičkog kontakta”, naveo je suvlasnik „Verta”.

On tvrdi da u tom trenutku, dok mu je prilazio policajac, sa druge strane ga je drugi službenik UP uhvatio za ruku, i udario pesnicom.

"Dok me, držeći cijelo vrijeme za ruku, drugi policajac odvlači ka vozilu, isti je ne odustajući nastavio da me udara zatvorenom šakom s leđa. Istina je da su u takvom batinjanju, moji prijatelji i gosti afektivno pokušali da ga spriječe u tome. Dakle, u izvrnutom izvještavanju medija i senzacionalističkim naslovima da je napadnut policajac u vršenju dužnosti, jedina je istina da su prisutni pokušali da policajca zaustave u vršenju nezakonite represije i batinanja zbog čega je obrgljen od strane nekoliko momaka. To ga nadalje nije spriječilo da glavom udara jednog od njih, bez da mu je ovaj uzvratio na bilo koji način. Jedan od njih rukom je amortizovao udarce glavom, što se na snimku jasno vidi, iako su komentari na društvenim mrežama to označili kao čupanje kose pripadnika policije – što je flagrantna neistina. Nezasitost razjarenog službenika nije prestala ni nakon što se udarani prijatelj mirnim hodom, već onesposobljen suzavcem i bez upotrebe fizičke moći, vratio na terasu lokala. Udarci rukama i nogama s leđa dobijaju epilog na način što ga uz upotrebu „lisica“, šutirajući inventar uvodi u „maricu“ i vrši torturu nad njim do prostorija CB”, tvrdi Vlahović.

Odjeljenje unutrašnje kontrole UP otvorila je predmet u kojem će ispitati zakonitost postupanja policijskih službenika kao i da li je te noći pravovremena bila reakcija drugih patrola kada je uslijedio poziv za pomoć.

Bonus video: