u kumovskim odnosima sa bratom osumnjičenog

Ivanović: Nisam pristrasno postupao u slučaju Krstovića

Sudija navodi da je upravo on naredio da se izvrši pretres njihovih poslovnih prostorija, a da je i prije toga bio vezan za "neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma"

42679 pregleda 985 reakcija 157 komentar(a)
Sudija Ivanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sudija Ivanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Marina i Budimir Krstović, koji su uhapšeni nakon zapljene 1.400 kilograma kokaina, pušteni su da se brane sa slobode. Takvu odluku donio je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, Radomir Ivanović. Inače, Ivanović je u kumovskim odnosima s bratom Budimira Krstovića, pa ga je TVCG pitala da li je zbog toga u ovom slučaju morao biti izuzet.

Dva dana nakon istorijske zapljene kokaina, osumnjičeni Krstovići pušteni su da se brane sa slobode.

"To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svjedok na krštenju mog sina prije nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nijesam pristrasno postupao", rekao je Ivanović, kako prenosi portal RTCG.

Komentar u odnosu na to TVCG je zatražila i od nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Blagote Mitrića.

"Mi imamo sijaset takvih situacija gdje nadležni državni organ ima određene rodbinske, kumovske ili druge veze, a da ipak postupa u tom predmetu. Ovo je krivična stvar i tako to su najosjetljivije stvari. Lično mislim da osnovu iskustva mog pravničkog i poznavanja te materije, mislim da je to ono što naš narod kaže 'kum nije dugme', da se kumstvo u Crnoj Gori veoma poštuje i cijeni. Treba biti veliki profesionalac pa ukoliko to zakon dozvoljava da on to ispravno postupi. Mislim da svaka, čak i komsijska veza ima uticaja. Mala smo sredina i to je tako", objasnio je Mitrić.

S druge strane, Ivanović ističe svoju ulogu u aktivnostima koje su prethodile zapljeni kokaina.

"Jer sam ja upravo naredio da se izvrši pretres njihovih poslovnih prostorija, a i prije toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mjera pritvora određuje izuzetno, ali sam umjesto pritvora odredio mjere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mjesto boravišta u Crnoj Gori. I da se svakomjesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih", zaključio je Ivanović.

Na takvu odluku suda žaliće se iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, iz kojeg su protiv Budimira i Marine Krstović juče donijeli naredbu o sprovođenju istrage. Osumnjičeni su na saslušanju negirali krivicu.

Preporučujemo za Vas