Da li će Veljović morati iza rešetaka?

ODT Cetinje sumnjiči savjetnika Mila Đukanovića da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

39303 pregleda 758 reakcija 61 komentar(a)
Policajci privode dugogodišnjeg šefa, Foto: Luka Zekovic
Policajci privode dugogodišnjeg šefa, Foto: Luka Zekovic

Tročlano vijeće Osnovnog suda na Cetinju ima rok od 48 sati da odluči o žalbi tamošnjeg Osnovnog državnog tužilaštva koje je ponovo tražilo od njih da prihvate prijedlog i Veselina Veljovića, savjetnika za bezbjednost predsjednika države, pošalju u Istražni zatvor.

Iako taj rok ističe danas, sinoć do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije bilo poznato da li je vijeće i šta odlučilo, odnosno, da li će se doskorašnji direktor Uprave policije iz pritvora ili sa slobode braniti od optužbi da je 5. septembra na Cetinju napao policajce.

Ranije juče iz Osnovnog suda na Cetinju odgovorili su “Vijestima” da će odluku donijeti u zakonskom roku.

”Tročlano vijeće ovog suda još uvijek nije donijelo odluku. Nakon donošenja ove odluke u zakonom predviđenom roku, o istoj će javnost biti blagovremeno obaviještena”, odgovorila je savjetnca Osnovnog suda na Cetinju Tamara Lekić.

Tom sudu Osnovno državno tužilaštvo 7. septembra dostavilo je žalbu, tražeći da preinače odluku sudije za istragu Borka Lončara i Veljoviću odrede pritvor do 30 dana.

Povezani članci

06. Septembar 2021.

Veljović pušten da se brani sa slobode

ODT Cetinje sumnjiči savjetnika Mila Đukanovića da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Iako je sudija Lončar ocijenio da nema razloga da on bude u pritvoru, tužilaštvo smatra da Veljović ostankom na slobodi može ponoviti krivično djelo ili uticati na svjedoke.

Povezani članci

07. Septembar 2021.

Tužilaštvo piše žalbu jer je Veljović na slobodi

Veljović je uhapšen u nedjelju oko 8.20 sati zbog sumnje da je u zoru tog dana, na Dvorskom trgu, okružen funkcionerima i pristalicama bivše vlasti, policajcima u kordonu na Cetinju, koji je potom pokušao da probije, govorio da im je on komandant i tražio od njih da ga puste da prođe.

Veljović - Knežević

Advokatica Andrijana Razić za “Vijesti” je komentarisala slučaj hapšenja Veljovića, povlačeći paralelu između tog, i slučaja hapšenja jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, koji je osuđen za isto krivično djelo.

”Vijest o hapšenju bivšeg direktora UP i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića vjerovatno je većina građana dočekala s nevjericom s obzirom da je to, još koliko juče, bilo potpuno nezamislivo. Nadam se da će taj događaj biti svojevrsna prekretnica u budućem djelovanju policije i pravosudnih organa, u smislu da se konačno raskrsti s dosadašnjom negativnom praksom ‘nedodirljivih’ ljudi”, rekla je ona.

Razić je naglasila da je iz medija saznala da se Veljović tereti za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kao i da je vidjela da je istog dana internetom počeo da “kruži” inkriminišući snimak koji bi tu kvalifikaciju trebalo da potvrdi.

”Pošto nisam bila na licu mjesta, a o kredibilitetu navedenog snimka i njegovoj podobnosti da formalno bude dokaz će se tek odlučivati u daljem toku krivičnog postupka, ja ovim putem neću polemisati s eventualnom krivicom gospodina Veljovića jer bi to predstavljalo kršenje pretpostavke nevinosti koju sam dužna da poštujem. Ipak, povukla bih jednu paralelu u odnosu na jedan od postupaka koji je 2017. godine vođen protiv lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, a u koji sam bila neposredno uključena, i koji bi mogao i trebalo da bude parametar pravosudnim organima u ovom konkretnom slučaju”, rekla je ona.

Sudije moraju uzeti u obzir da je Veljović dugo bio šef policije: Razić
Sudije moraju uzeti u obzir da je Veljović dugo bio šef policije: Razićfoto: Savo Prelević

Razić dodaje da je, kao što je poznato, Knežević 2017. godine prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od čak sedam mjeseci:

”U čuvenom slučaju ‘guranja s policajcem’ ispred Skupštine Crne Gore, a takođe pod optužbom za krivično djelo napad na sužbeno lice u vršenju službene dužnosti. Iako bi se na prvi pogled moglo zaključiti da postoji znak jednakosti između ova dva slučaja, postoje i neke krucijalne razlike. Prije svega, protestni skup u slučaju Milana Kneževića bio je propisno najavljen i zakonit; suprotno tome - sprovedena akcija policije u tom slučaju nije bila zakonita, Milan Knežević je u tom slučaju prvi bio napadnut i isprovociran od strane policije, oštećeni policajac s kojim se Milan Knežević ‘gurao’ nikako nije imao pasivnu ulogu u tom incidentu. Milan Knežević je tom prilikom zadobio ozbiljne povrede i bio hospitalizovan... u trenutku hapšenja bio je poslanik u Skupštini Crne Gore koji uživa imunitet”, kazala je ona.

Povezani članci

18. Oktobar 2017.

Milan Knežević osuđen na sedam mjeseci zatvora

Istakla je da nasuprot tome skup na Cetinju nije bio prijavljen, ali i druge bitne razlike:

”Dakle, bio je nezakonit, policija je u svakom momentu mogla nasilno da ga prekine, ali nije to učinila. Prema gospodinu Veljoviću niko od policajaca nije primijenio silu, a na snimku se jasno vidi kako savjetnik predsjednika prvi iz mase ‘probija’ kordon. Rekla bih da je policija u ovom konkretnom slučaju postupila krajnje profesionalno, zakonito i opravdano, i to je za svaku pohvalu. Sad su na potezu pravosudni organi od kojih se očekuje da ovaj slučaj procesuiraju do kraja i daju mu pravni epilog, kao što su bili brzi i efikasni u slučaju procesuiranja Milana Kneževića. Međutim, nadam se da će gospodin Veljović, za razliku od Milana Kneževića, imati fer, pravičan i zakonit postupak i da će eventualna presuda (ukoliko do nje dođe), biti bazirana isključivo na dokazima u spisima predmeta, a ne na političkim očekivanjima i direktivama aktuelne vlasti”, poručila je ona.

Hronologija

Više od dva sata nakon što je pokušao da probije policijski kordon Veljović je uhapšen, i to pošto su ga demonstranti “pozvali” da izađe iz Gradske kafane u kojoj se s funkcionerima DPS-a krio od suzavaca. Kada su došli do Dvorskog trga, policajci su iz grupe izdvojili svog nekadašnjeg šefa i kroz kordon ga sproveli u službeni automobil.

Veselin Veljović
foto: Luka Zeković

Dok su ga sprovodili, Veljović je tražio da pozove svog advokata, a potom je iz grupe u kojoj je bio za njim pošao i advokat Mihailo Volkov.

Oko 18 sati tog dana saslušan je u ODT Cetinje, a potom je sproveden u betonjerku cetinjske policije.

S lisicama na rukama iz te zgrade izveden je sjutradan oko 15 sati i odveden u cetinjski Osnovni sud.

Veselin Veljović
foto: Savo Prelević

Nakon izlaska iz te zgrade tvrdio je da nije tražio od policajaca u kordonu da mu “prepuste komandu” i da nije gurao nikog od njih.

Žalba i zbog odluke za Žugića

U Istražni zatvor u Spužu nije poslat ni Nikšićanin Nikola Žugić, kojeg cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo sumnjiči da je 5. septembra u Prijestonici počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Takvu odluku donio je sudija za istragu Osnovnog suda na Cetinju, koji je odbio prijedlog tamošnjeg tužilaštva da Žugiću odredi pritvor, ali se tamošnje tužilaštvo žalilo na to rješenje.

”Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju predložilo (je) određivanje pritvora osumnjičenom N. Ž. iz Nikšića, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, koji je rješenjem odbio sudija za istragu Osnovnog suda u Cetinju, a na to rješenje je izjavljena žalba od strane ovog tužilaštva”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac ODT Cetinje, tužilac Duško Milanović.

Od tridesetak osoba privedenih zbog nereda tokom protesta, samo su Žugić i Veljović tog dana zadržani u cetinjskom Odjeljenju bezbjednosti i osumnjičeni za napad na policajce.

“Šefovanje policijom da bude otežavajuća kazna”

Advokatica Razić istakla je da je za naglasiti i vrlo bitnu činjenicu - da je Veljović dugo godina bio prvi čovjek crnogorske policije:

”Što bi se moralo uzeti u obzir prilikom utvrđivanja njegove odgovornosti i težine eventualne krivične sankcije.”

”Podsjetiću da je u tom smislu, u pomenutoj prvostepenoj presudi protiv Milana Kneževića prilikom izricanja drakonske kazne od sedam mjeseca zatvora, sudija kao naročito otežavajuću okolnost cijenio činjenicu ‘da je okrivljeni poslanik Skupštine Crne Gore, predstavnik naroda koji mu je poklonio povjerenje, te da u sklopu svoje poslaničke funkcije učestvuje u donošenju zakona’. Dakle - zaključak se sam nameće”, poručila je Razić.

Bonus video: