Tužilaštvo piše žalbu jer je Veljović na slobodi

Sudija za istragu Borko Lončar odbio predlog da odredi pritvor savjetniku za bezbjednost predsjednika države

30438 pregleda 59 reakcija 58 komentar(a)
Veljović i Bošković, Foto: Savo Prelević
Veljović i Bošković, Foto: Savo Prelević

Cetinjsko tužilaštvo žaliće se na odluku sudije za istragu Borka Lončara - da ne odredi pritvor savjetniku za bezbjednost predsjednika države Veselinu Veljoviću.

Lončar je juče nakon skoro tročasovnog saslušanja pustio na slobodu doskorašnjeg direktora Uprave policije, kojeg Osnovno državno tužilaštvo tereti da je 5. septembra na Cetinju počinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Nakon izlaska iz zgrade Osnovnog suda na Cetinju, Veljović je optužio premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ga politički proganjaju i svete mu se, poručivši im da ga neće ni ućutkati ni uplašiti.

Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, nazvao je “krvavim mitropolitom”, a Vladu izdajničkom.

Tvrdio je i da tokom protesta na Dvorskom trgu nije napao dojučerašnje kolege, niti im tražio da mu prepuste komandu.

”Zaista vjerujem da je ovdje riječ, ne o činjenicama i ne o istini, nego o političkom progonu i političkoj osveti premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića, njihovih političkih, ideoloških i svih drugih stavova koje su nesmanjenim intenzitetom pokazivali u obračunu sa mnom svih prethodnih mjeseci, a posebno zadnjih dana. Naravno, niti će me ućutkati, niti će me uplašiti. Ja ću i dalje da nastavim da se, kao odgovoran čovjek, ponašam odgovorno i zakonito i da doprinosim onome što jesu uspjesi države u narednom periodu, s ovima koje sam pomenuo ili bez njih, u svakom slučaju o tome će građani dati svoj sud”, kazao je on.

Veselin Veljović
foto: Savo Prelević

Odgovarajući Vijestima, rekao je da je uvjeren da nije počinio bilo koji prekršaj niti krivično djelo: “I ja ću u sudskom postupku s mojim advokatima dokazati da je sve ovo bila farsa koju su direktno inspirisali, inicirali i naložili premijer Krivokapić i potpredsjednik Vlade. Uostalom imate njegovu (Krivokapićevu) jučerašnju izjavu... da je on dao nalog. Zamislite u jednoj evropskoj, demokratskoj i NATO državi da predsjednik Vlade daje nalog za hapšenje građana. To se nikada u istoriji nije desilo. U Crnoj Gori makar ne, ali nije ni u modernim evropskim državama.”

Veljovića je juče ispred zgrade Osnovnog suda čekao bivši ministar odbrane, aktuelni poslanik DPS-a Predrag Bošković, s kojim je juče i bio na protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

Na pitanje - kako komentariše guranje policajaca koje se vidi na objavljenom snimku, rekao je “nema tu nikakvog guranja”.

”Ja sam vrlo jasno sudiji saopštio sve činjenice i da tu nije bilo, što se mene tiče, bilo kakvog prekršaja ili krivičnog djela i ja ću u sudskom postupku to i dokazati.”

Veljović je rekao da je za njega, kao i za sve Crnogorke i Crnogorce, Crna Gora ideal i da mu je zbog toga drago što je juče bio na Cetinju: “I što sam prethodnih 24 sata proveo u pritvorskim prostorijama na Cetinju zbog ideje slobodne, demokratske, evropske Crne Gore.”

Komentarišući odluku sudije za istragu, rekao je da ona potvrđuje da Crna Gora ima kapacitete i institucije i “potpuno sam siguran, časne i odgovorne pojedince i nezavisno sudstvo”.

Veselin Veljović
foto: Savo Prelević

Povodom ustoličenja Joanikija, rekao je da se nikada nije desilo nešto slično poput onoga prekjuče kada je to učinjeno “pod pratnjom bornih kola, borbenih policijskih vozila, i uz neviđenu represiju prema građanima”...

Kazao je da mu je žao što su toj aktivnosti snažan doprinos dali pripadnici obavještajno-bezbjednosnog sektora: “Čelnici obavještajno-bezbjednosnog sektora, da imaju imalo časti, morala i obraza, podnijeli bi u toku današnjeg ili narednih dana ostavke, zbog svega toga što su učinili Crnoj Gori kao članici NATO-a i kao članici, sjutra, porodice evropskih naroda.”

Rekao je i da nije bio na čelu policije 2015. godine kada je u Podgorici primijenjena sila prema građanima, pa pitanje da li je policija i tada bila represivna - nije, kako je kazao, za njega.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Nikola Martinović rekao je da tužilac koji Veljovića tereti, nije naveo imena policajaca koji su navodno napadnuti.

”Sudiji sam rekao da me takva okolnost, u kojoj tužilac ne zna koja su lica napadnuta, a nudi svjedoke za napad, navodi na postupanje u koje će se u budućnosti naći neki podesan svjedok koji će se reći da je bio napadnut”, rekao je.

DPS: Veljovića će istorija pamtiti kao čovjeka koji je branio dostojanstvo države

Iz Komisije za bezbjednost i odbranu DPS-a, saopštili su juče da je tužilaštvo podleglo političkom pritisku i zatražilo određivanje pritvora Veljoviću.

Poručili su i da Krivokapić i Abazović treba da znaju da će “Veljovića istorija pamtiti kao čovjeka koji je uvijek branio dostojanstvo Crne Gore”.

”I odbranio ga onda kada su mnogo sposobniji i jači na njega nasrtali. Kako su prošli ti osvajači megalomanskih ambicija, to građani znaju. Na nekom takvom smetlištu istorije, završiće svoje političke karijere neslavno i dvojac Krivokapić - Abazović”, poručili su iz te Komisije.

Oni su istakli da izjave Zdravka Krivokapića - kako je izdao nalog za Veljovićevo hapšenje, kao i javni pritisak Dritana Abazovića “samo pokazuju da su institucije izložene političkom uticaju i da se metodom zastrašivanja, pravosuđe pritiska kako bi donosilo odluke koje nijesu u skladu sa zakonima nego prije svega s voljom režima”.

”Danima su predstavnici režima, a prije svega ova dvojica, koji pokušavaju da uzurpiraju funkcije nezavisnih pravosudnih organa, najavljivala osvetu prema Veselinu Veljoviću. Započelo je dopisivanjem i lažnim tumačenjem njegovog autorskog teksta, kojim se čitava Vlada opsesivno bavila nedjeljama, nastavilo se plasiranjem lažnog hapšenja Veljovića, 12 sati prije nego je i stvarno uhapšen, da bi juče ujutro Krivokapićev osvetnički nagon kulminirao bizarnim tvitom kako je izdao nalog za hapšenje osobe protiv koje je, uzgred, nekoliko dana prije toga podnio krivičnu prijavu”, piše u saopštenju.

Tvrde i da je jasno da se Krivokapić i Abazović bave Veljovićem, samo da se građani ne bi bavili njima:

”I njihovom sramnom ulogom u organizaciji napada na sopstvene građane i prekoračenju sredstava i ovlašćenja pripadnika Uprave policije koji su u mirne protestante ispaljivali hektolitre suzavca i stotine šok bombi. Na pravosudnim organima je da donesu odluku u vezi s ovim slučajem, u skladu sa zakonom, a ne pod pritiskom dvojice političkih osvetnika.”

Bonus video: