Radonjić o postupanju tužioca po prijavi Bakije: Pravilno i zakonito, tužilaštvo nije organ koji preventivno djeluje

Radonjić je rekao da "kako krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici postoji samo u slučaju kad učinilac, primjenom grubog nasilja naruši tjelesni ili duševni integritet člana svoje porodice, državni tužilac se izjasnio da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno to ili drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti"

21008 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici Vukas Radonjić saopštio je večeras da je policija 26. avgusta ove godine, upoznala dežurnog državnog tužioca u ODT u Podgorici da je Šejla Bakija podnijela prijavu protiv vjerenika Ilira Đokaja, da joj je dan ranije, verbalno zaprijetio u porodičnoj kući.

Devetnaestogodišnja Šejla Bakija ubijena je hicima iz vatrenog oružja, dok je njen otac Šaban Bakija (42) teško ranjen 30. septembra u pucnjavi na Karabuškom polju u Tuzima.

Na njih je, tvrde iz policije, iz pištolja pucao dvadesetosmogodišnji Ilir Đokaj. On je nevjenčani suprug ubijene.

Iz Uprave policije je danas saopšteno da je Đokaj ranije prijavljivan zbog nasilja u porodici, a da je podgoričko ODT procijenilo da nije bilo krivičnog djela.

Radonjić se oglasio povodom saopštenja predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja koji je između ostalog kazao da "Tužilaštvo nije preventivno reagovalo da spriječi ovaj zločin".

"Radi objektivnog i potpunog informisanja javnosti,a vezano za objavljeni tekst na portalu "Vijesti" i navode na društvenoj mreži predsjednika opštine Tuzi, upoznajem da je, 26. avgusta ove godine, dežurni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, od strane policije, upoznat da je Š.B. podnijela prijavu protiv vjerenika I.Đ., da joj je, dan ranije, verbalno zaprijetio, u porodičnoj kući", istakao je Radonjić.

On je dodao da "kako krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici postoji samo u slučaju kad učinilac, primjenom grubog nasilja naruši tjelesni ili duševni integritet člana svoje porodice, državni tužilac se izjasnio da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno to ili drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti".

"Naprotiv, riječ je o odgovarajućem prekršaju iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji čini član porodice koji prijeti napadom ili izaziva opasnost koja može prouzrokavati osjećaj lične nesigurnosti ili psihički bol drugog člana porodice, tako da je državni tužilac dao obavezujući nalog policiji da prijavljenog liši slobode i sprovede ga, u zakonskom roku, nadležnom sudiji za prekršaje. Dakle, postupanje državnog tužioca je u potpunosti pravilno i zakonito, a posebno ističem da Državno tužilaštvo nije organ koji preventivno djeluje, kao što je to, recimo,u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zaštite, već represivni drzavni organ, koji goni učinioce krivičnih djela i prekršaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", istakao je Radonjić.

Bonus video: