O smjenama u Odboru KCCG da odluči Osnovni sud

Sudije ukazuju da je za njihov slučaj nadležan Osnovni sud u Podgorici, jer zaposleni ne spadaju u krug onih na koje se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

4190 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Upravi sud Crne Gore oglasio se nenadležnim za tužbu koju su protiv Vlade Crne Gore podnijeli bivši članovi Odbora direktora Kliničkog centra - dr Nermin Abdić, dr Spasoje Vukotić, Klinički centar Crne Gore i dr Aleksandar Kujović.

Kako se podsjeća u odluci, doktori su spor pokrenuli radi poništenja rješenja donijetog 25. februara na sjednici Vlade, kojim su razriješeni članstva u Odboru.

Sudije ukazuju da je za njihov slučaj nadležan Osnovni sud u Podgorici, jer zaposleni ne spadaju u krug onih na koje se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

”Kada su u pitanju prava iz rada i po osnovu rada, Upravni sud, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, odlučuje o zakonitosti akata kojima je riješeno o pravima državnih službenika i namještenika. U konkretnom slučaju, radi se o aktu o razrješenju odbora direktora javne ustanove, te kako zaposleni u javnim ustanovama ne spadaju u krug lica na koja se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima, to je postupanje po predmetnoj tužbi u nadležnosti Osnovnog suda u Podgorici, u smislu odredbe člana 14 stav 1 tačka 3a Zakona o sudovima, te odredbi člana 51 i člana 40 Zakona o parničnom postupku”, navodi se u odluci sudija Upravnog suda.

Osim Abdića, Vukotića i Kujović, na istoj sjednici razriješeni su i ostali članovi Odbora direktora i to: Radmila Šturanović, prof. dr Maja Baćović, dr Hasib Lukač i Stanka Raković.

Istovremeno, Vlada je donijela rješenje o imenovanju novog Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore.

”Imenuje se Odbor direktora Kliničkog centra Crne Gore u sastavu: dr Predrag Bajić, spec. hirurgije digestivnog sistema, Klinički centar Crne Gore, predstavnik osnivača, član, dr Vladimir Jovanović, spec. interne medicine - pulmologije, Klinički centar Crne Gore, predstavnik osnivača, član, dr Aleksandar Đogo, spec. endokrinologije, Klinički centar Crne Gore, predstavnik osnivača, član, dr Marinko Paunović, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Klinički centar Crne Gore, predstavnik osnivača, član, dr Snežana Dragaš, spec. za infektivne bolesti, Klinički centar Crne Gore, predstavnica zaposlenih, članica, dr Milija Mimović, spec. opšte hirurgije, Klinički centar Crne Gore, predstavnik zaposlenih, član i dr Rajko Karličić, spec. ginekologije i akušerstva, predstavnik Zajednice opština Crne Gore, član”, navedeno je tada u rješenju o imenovanju.

Bonus video: