Uhapšen direktor "Montenegro prevoz Pejović", osumnjičen da je oštetio budžet za oko 1,3 miliona eura

Iz Uprave policije saopšteno je da su njihovi službenici utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave

71857 pregleda 50 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Policija je uhapsila vlasnika "Montenegro prevoz Pejović" Danila Pejovića, zbog sumnje da je utajio 1,3 miliona eura poreza i doprinosa i zbog prevare.

"Vijesti" su krajem oktobra objavile da policijski inspektori mjesecima istražuju da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje Poreske uprave nezakonito, preko fiktivnih faktura, omogućavao povrat više od milion eura poreza na dodatu vrijednost (PDV) Pejovićevoj firmi.

Iz Uprave policije saopšteno je da su njihovi službenici utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave.

"Knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu "Montenegro prevoz Pejović" i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom", navodi se u saopštenju policije.

Sumnjiče ga i da je falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva:

"Jer je ovo gorivo sipano u taxi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize. Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom".

"Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1.332.660 eura na štetu budžeta Crne Gore", saopštili su iz UP.

Krivična prijava je podnijeta i protiv pravnog lica "Montenegro prevoz Pejović".

Bonus video: