Spremne lisice i za poreske inspektore?

Zbog milionske utaje poreza, juče uhapšen Danilo Pejović, vlasnik preduzeća “Montenegro prevoz Pejović”. Prema saznanjima “Vijesti” Pejović pred policijom nije želio da daje izjavu, već je rekao da će sve eventualne nejasnoće razjasniti pred tužiocem, koji će ga saslušati danas

45179 pregleda 30 komentar(a)
Vlasnik firme izvlačio fakture za gorivo koje nije sipao u svoje autobuse (Ilustracija), Foto: djuric zoran
Vlasnik firme izvlačio fakture za gorivo koje nije sipao u svoje autobuse (Ilustracija), Foto: djuric zoran

Inspektori privrednog kriminaliteta podgoričkog Centra bezbjednosti pretresli su juče ujutro stan Danila Pejovića, iz kog su uzeli dva dokumenta, a potom u službene prostorije priveli tog vlasnika preduzeća “Montenegro prevoz Pejović”, kojeg sumnjiče da je utajom poreza državni budžet oštetio za više od 1,3 miliona eura.

Prema saznanjima “Vijesti” Pejović pred policijom nije želio da daje izjavu, već je rekao da će sve eventualne nejasnoće razjasniti pred tužiocem, koji će ga saslušati danas.

Tom podgoričkom biznismenu lisice na ruke stavljene su nakon višemjesečne istrage u kojoj pokušavaju da utvrde da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje Poreske uprave nezakonito, preko fiktivnih faktura, omogućavao Pejoviću povrat više od milion eura poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Sagovornik iz istrage juče je kazao da su inspektori saslušali više bivših i sadašnjih službenika PU, navodeći da bi i nekima od njih uskoro mogle biti stavljene lisice na ruke.

Poresku upravu je nova vlast integrisala sa upravama carina i igara na sreću u jednistvenu Upravu prihoda i carina.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da Pejovića sumnjiče za utaju poreza i prevaru.

”Službenici podgoričke policije utvrdili da je osumnjičeni od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica, sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu ‘Montenegro prevoz Pejović’ i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu od 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovini”, saopštili su iz UP.

Objasnili su i da ga sumnjiče da je nekadašnjoj Upravi carina (UC) dostavljao falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva, kako bi bez osnova ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva.

Pejović je, navodno, na taj način od UC naplatio 312.869 eura, koje je podigao u gotovini, iako je gorivo za koje je dostavio falsifikovanu dokumentaciju sipano u taksi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

”Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1.332.660 eura na štetu budžeta Crne Gore”, saopštili su iz UP, ističući da je krivična prijava podnijeta i protiv pravnog lica “Montenegro prevoz Pejović”.

”Vijesti” su krajem oktobra objavile da inspektori mjesecima istražuju da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje PU nezakonito omogućavao Pejoviću da prevari državu.

Njegovo preduzeće posluje od 2003. godine i u okviru svojih djelatnosti bavi se pružanjem usluga gradskog, prigradskog i međugradskog kopnenog prevoza putnika.

Više izvora kazalo je “Vijestima” da je u nekoliko navrata, dok je na čelu bivše Poreske uprave bio Miomir M. Mugoša, toj firmi PDV vraćan istog dana kada su podnosili zahtjev, te da je povrat dominantno rađen u godinama Mugošinog mandata.

Povraćaj PDV-a se prema zakonu radi u roku do 60 dana, a Vlada je posljednjim mjerama za podršku privredi zbog pandemije proljetos ovaj rok spustila na 45 dana.

”Vijesti” su ranije objavile i da je poreski inspektor, dok je Mugoša bio na čelu PU, kontrolisao Pejovićevu firmu i o tome sačinio zapisnik, ali je taj predmet bivši direktor držao u fioci duže od godinu, a na dalje postupanje uprave predao ga je pred odlazak iz te uprave, krajem 2020. godine.

U istoj istrazi, u kojoj je Pejović juče uhapšen, policija je provjeravala i da li je pozadina izvlačenja PDV-a poslovni odnos koji su Mugošini roditelji imali sa tim prevoznikom - oni su garantovali imovinom za kredit koji je ta firma podigla u Investiciono-razvojnom fondu (IRF).

”Vijesti” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju za taj kredit.

Mugoša je na čelo Poreske uprave došao krajem 2015. godine i rukovodio je do kraja prošle godine. Njemu je bivša vlast u novembru 2019. godine po isteku prvog mandata odobrila drugi mandat.

On je sada poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

Bivši direktor Uprave prihoda ranije nije želio da komentariše istragu pokrenutu protiv Pejovića, niti da sasluša pitanja novinarke.

Bonus video: