Još nisu utvrdili zašto je policajac ubijen?

U završnim riječima na suđenju Enisu Memiću optuženom za smrt policajca, konstatovao je da je tužilaštvo u tom predmetu radilo, u najmanju ruku, nesavjesno, neozbiljno i smiješno

7749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Zastupnik porodice stradalog policajca Irfana Kujovića, advokat Slobodan Novaković saopštio je juče u sudu da se u tom predmetu ni poslije šest i po godina nije odmaklo dalje od početka, uprkos tome što se izmijenjalo sedam tužilaca i tri sudska vijeća.

Prema navodima optužnice, srpski državljanin je 22. jula 2015. godine, na regionalnom putu Slijepač Most - Pljevlja, upravljao automobilom “golf II” i s umišljajem ubio saobraćajnog policajca Kujovića, na čiji znak za zaustavljanje nije postupio.

U završnim riječima na suđenju Enisu Memiću optuženom za smrt policajca, konstatovao je da je tužilaštvo u tom predmetu radilo, u najmanju ruku, nesavjesno, neozbiljno i smiješno. Raniju presudu, kojom je Memić osuđen na 20 godina zatvora nazvao je skandaloznom.

”Do danas nije utvrđeno zašto je Irfan Kujović lišen života, koji su motivi i pobude. Sud je propustio priliku da prikupi dokaze i dokaže da se prelaz na Grabu kod Bijelog Polja već dvije decenije koristio za šverc droge”, kazao je Novaković.

On je prethodno rekao da je optuženi sa braćom Bedrudinom i Omerom dio porodičnog kriminalnog biznisa - naglasivši da se bave prebacivanjem droge iz Crne Gore, preko Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Advokat je tražio da se dokazni materijal dopuni službenom zabilješkom nadležnih organa u Prijepolju ili saslušanjem tih službenika, što je vijeće sudije Ivana Adamovića odbilo, s obzirom da se optuženi u vrijeme izvršenja tih djela nalazio u pritvoru i da nije direktno povezan sa tim radnjama.

Adokat odbrane Kasim Dizdarević kazao je da ni jednim izvedenim materijalnim dokazom, uključijući digitalne dokaze, nije utvrđeno da je Memić počinio djelo koje mu stavlja na teret.

Tvrdi da nije dokazano da se vozilo “golf 2”, kojim je prema optužnici počinjeno krivično djelo, vodilo na Memića, niti da je bilo kada koristio taj automobil...

Ukazao je na svjedočenje Miladina Trifunovića, koji je ranije rekao da je to vozilo prodao nekom licu koje mu se predstavilo da je Enis ili Esko, ali da je utvrđeno da se upravo tih dana Memić nalazio u pritvoru u Užicu. Ta osoba, kazao je, nije Memić, što je potvrđeno tokom postupka prepoznavanja u bjelopoljskoj policiji.

”Ni sa video nadzora koji su izuzimani, ne postoji nijedan snimak koji se može dovesti u vezu sa mojim branjenikom, a na graničnom prelazu nije evidentiran ni jedan prelazak tog vozila”, kazao je Dizdarević.

Istakao je da je jedino logična oslobađajuća presuda.

Memić je u završnoj riječi kazao da nema nikakve veze sa događajem i da ne priznaje optužnicu, osvrćući se na tvrdnje punomoćnika porodice u vezi sa njegovom braćom: “To nije istina, iznose se neistine da je moj brat nosio oružje. Što se tiče ovog slučaja savjest mi je mirna, što se može vidjeti i po mom ponašanju tokom ove četiri godine”.

Bonus video: