Presuda srpskom državljaninu u ponovljenom postupku pred bjelopoljskim sudom

Memić zbog smrti policajca osuđen na 20 godina robije

Obrazlažući presudu sudija Ivan Adamović kazao je da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da je Memić počinio krivično djelo “ubistvo”.

5119 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Enis Memić iz Brodareva u Srbiji osuđen je u ponovnom postupku pred bjelopoljskim Višim sudom na 20 godina zatvora, zbog ubistva policajca Irfana Kujovića.

Prethodnu presudu, kojom je Memić takođe osuđen na 20 godina robije, ukinuo je Apelacioni sud u decembru prošle godine.

Memić je kriv, navodi se u odluci, jer je na regionalnom putu Slijepač most - Tomaševo, sa umišljajem lišio života policajca Kujovića 22. jula 2015. godine.

Obrazlažući presudu sudija Ivan Adamović kazao je da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da je Memić počinio krivično djelo “ubistvo”.

Utvrđeno je da je Memić, krećući se vozilom marke “golf II” iz pravca Slijepač mosta prema Pavinom Polju u mjestu Panjska luka, dok je Kujović vršio službenu radnju zaustavljanja vozila, sa svoje desne kolovozne trake naglo skrenuo na lijevu i udario Kujovića, koji je stradao.

”Osnovni razlog i uzrok kretanja oštećenog je bilo vršenje službene radnje zaustavljanja vozila. Svjedoci Miladin Trifunović i Milan Jelisijević su posvjedočili da su Memić i njegov brat kupili vozilo ‘golf II’ od Trifunovića”, kazao je sudija Adamović.

Objasnio je da sud nije nije prihvatio odbranu optuženog - da je u Crnu Goru do graničnog prelaza stigao vozilom “golf III”, kojim je upravljao njegov brat Bedrudin, a da je sami granični prelaz prešao pješice, zbog izbjegavanja registrovanja na graničnom prelazu, što je urađeno s ciljem izbjegavanja krivične odgovornosti.

Saopšteno je da je sud stanovišta da je Memić vozilom “golf II” ušao ilegalno preko regionalnog puta Pljevlja - Slijepač most, što je potvrđeno vještačenjem telekomunikacija - da je njegov saputnik Redžep Sinančević tog dana ujutro ostvario telefonsku komunikaciju oko 10 časova u mjestu Grab i da se Memić istom trasom, takođe ilegalno, vratio nazad, kada je usmrtio policajca.

Sudija je kazao da se to vijeće nije bavilo uzrokom prelaska preko Pljevalja, ali da je “očigledno da je Memić radio nešto zbog čega je pribjegao ilegalnom prelasku”.

Nesporno je i to, na osnovu trasološkog vještačenja, da je Memić, vozilom kočio tek prilikom udara u policajca, da je skrenuo sa desne na lijevu stranu sa ciljem da se ne zaustavi, te da se ni nakon prepreke, odnosno udaranja u Kujovića nije obazirao na to već je nastavio da se kreće vozilom još brže.

”Kako su posvjedočili vozači, vozilo je praktično poskakivalo koliko se brzo kretalo”, kazao je sudija Adamović.