Suđenje Biletiću: Da sam htio, mogao sam ga pogoditi

Nakon bjekstva i hapšenja nanovo počelo suđenje Ivanu Biletiću za pokušaj ubistva

7339 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Kada sam vidio da mi Vaso Raičević prilazi, maše lijevom a desnom rukom se hvata za neki sivi predmet, nalik na pištolj, zapucao sam jednom u vazduh kako bih ga otjerao, kazao je Beranac Ivan Biletić (36).

To je rekao juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim odgovara zbog krivičnog djela - ubistvo u pokušaju, na štetu Raičevića.

Biletić je, prema optužnici, 10. oktobra 2019. u Beranama pucao na Raičevića ali ga nije pogodio.

Suđenje je počelo iznova, nakon što je po nacionalnoj potjernici uhapšen 19. oktobra.

Njemu je ranije suđeno u odsustvu, a do sada su ispitani svi svjedoci koji su imali bilo kakve veze sa ovim događajem.

”U trenutku dok sam se vozilom kretao iz pravca grada prema Vinickoj, krećući se desnom kolovoznom trakom, sa lijeve strane, u blizini hotela ‘Il Sole’, primijetio sam Raičevića kako me zaustavlja rukom, mašući desnom put nekog sivog predmeta, nalik pištolju. Rekao sam ‘kako da ne’ ali sam se zaustavio, parkirajući se paralelno sa ivičnjakom i ne izlazeći iz auta ispalio jedan hitac uvis, kako bih ga otjerao. Čuo sam riječ: ‘Stani p...o’, ali sada ne mogu reći sa sigurnošću da je baš te riječi izgovorio. Nakon što je pobjegao ispalio sam još možda dva metka, kako bih bio suguran da se ne povrati, a ukupno sam ispalio tri do pet metaka”, rekao je Biletić.

On je istakao da se događaj nije desio onako kako je to predstavljeno optužnicom i da vozilom nije prepriječio Raičevića.

Poručio je da nije želio da ubije Raičevića, već samo da ga zaplaši, rekavši da je pištolj povremeno nosio.

”Da sam htio, mogao sam da pucam u njega i da ga lako pogodim, jer je bio blizu, ali tu ideju nisam imao ni u primisli”, kazao je Biletić.

Na više pitanja suda i tužilaštva o tačnom položaju svog vozila i kretanju Raičevića, Biletić je kazao da sve to može da pokaže na rekonstrukciji.

Optuženi je rekao da je odrastao zajedno sa Raičevićem, da su kao mali stalno bili jedan kod drugog u kući, ali da ne želi da priča o odnosima u posljednje vrijeme.

Odgovarajući na pitanje sestre oštećenog, Danojle Raičević, kazao je da ni prije ni poslije pucnjave nije vozilom dolazio kod njihove kuće, kako su to ranije tvrdili ona i Vasova bivša supruga.

Na ranijem ročištu, oštećeni Vaso Raičević kazao je da su se on i Biletić kretali u istom pravcu vozilima, nakon čega ga je Biletić pretekao, prepriječio vozilom i počeo da puca pravo u njega.

Rekao je i da je Biletić i ranije potezao pištolj na njega, ispred Centra bezbjednosti Berane, zbog čega je osuđen u Osnovnom sudu u Beranama.

On se juče nije pojavio na suđenju, a njegova sestra Danojla je kazala da je odlučio da ne dolazi, nakon što su djeca plakala govoreći: “Ubiće te, tata ne idi”.

Biletić je kazao da nije potezao pištolj ispred CB Berane, a da mu je presuđeno jer je bivši osuđenik.

Danojla Raičević je ranije tvrdila da je u prodaju droge kojom se navodno bavi Biletić bio umiješan tadašnji načelnik CB Berane Miodrag Mića Božović.

Rekonstrukcija je zakazana za 17. decembar u Beranama.

Bonus video: