Potvrđena optužnica protiv Pekovića: Osumnjičen za ratni zločin u BiH 1992. godine

Peković se sumnjiči da je od juna do kraja septembra 1992. godine na području Foče u Bosni i Hercegovini (BiH) ubio dva civila i učestvovao u silovanju žena bošnjačke nacionalnosti

10252 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi SDT, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi SDT, Foto: Boris Pejović

Rješenjem Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv Slobodan Pekovića, koji se nekada prezivao Ćurčić, a koji je osumnjičen za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Peković se sumnjiči da je od juna do kraja septembra 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) na području Foče ubio dva civila i učestvovao u silovanju žena bošnjačke nacionalnosti.

"Obavještavamo Vas da je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva koja je Višem sudu u Podgorici dostavljena radi kontrole i potvrđivanja 21.10.2021.godine, protiv P. (rođenog Ć.) S., zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl.142 st.1 KZ SRJ, potvrđena rješenjem Višeg suda u Podgorici Kvso.br.30/21 od 16.12.2021.godine, i ista je stupila na pravnu snagu", navodi se u saopštenju SDT.

Peković je uhapšen 19. oktobra.

Vijesti su ranije objavile da je Peković osumnjičen da je za vrijeme napada na selo Hum u opštini Foča, pucajući iz vatrenog oružja ubio dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

Mediji su ranije objavili da Pekovića terete i da je skupa sa drugim osobama učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe.

Bonus video: