"SDT podnijelo krivičnu prijavu protiv Drobnjaka, osumnjičen da je postao član kriminalne organizacije"

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka Voliju da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni

76160 pregleda 44 reakcija 45 komentar(a)
Turković, Foto: Boris Pejović
Turković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2022. 13:36h

Specijalni tužilac Miroslav Turković, koji i postupa u predmetu zapljene više stotina kilograma kokaina, rekao je da je SDT 13. januara podnijelo krivičnu prijavu protiv Đoka Drobnjaka, kojeg sumnjiče da je postao član kriminalne organizacije koju su formirala dva NN lica.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga, javljao brojeve kontejnera....

Turković je kazao da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali prpadnici te kriminalne organizacije, a da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe, ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom, kako bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali.

Tu kriminalnu organizaciju sumnjiče da je djelovala u više evropskih država.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka Voliju da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni.

"Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mjera carinskog nadzora u Slobodnoj zoni", kazao je Turković.

Istakao je da je u pošiljci pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

"Namjera je bila da se ova roba izuzme u Slobodnoj carinskoj zoni i da se dio plasira na crnogorsko tržište", rekao je on.

Specijalni tužilac prikazao je novinarima i kako izgleda lažna plomba, koja je zapakovana u kontejneru sa bananama da bi, nakon što izuzmu drogu, članovi kriminalne grupe mogli da ga ponovo plombiraju.

Kazao je i da je Slobodna carinska zona mjesto na kom je trebala biti preuzeta droga.

"To je prostor koji je podesan da se preduzmu ove radnje, za koje mi sumnjamo da su bile u planu djelovanja ove kriminalne organizacije", rekao je on.

Kazao je da su došli do podataka da je u julu, avgustu i oktobru prošle godine carinski službenik došao do podataka da u kontejnerima nedostaje roba i da to pokazuje da je to bila ustaljena šema kriminalne grupe.

V.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da je akcija zapljene kokaina realizovana zahvaljujući savjesnom radu carinika.

"Radi se o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio brodom Spirit of chennai, na kom su od 109 kontejnera u 70 bile banane", rekla je ona na pres konferenciji SDT i Uprave policije.

Istakla je da su carinski službenici ispoštovali sve procedure i primjenom tih parametara na skeneru otkrili da je jedan kontejner kontaminiran.

Ponovila je da je carinik koji je otkrio kontaminiranu pošiljku odmah obavijestio, nakon čega su obavijestili Upravu policije.

Petričević se zahvalila na saradnji i izvanrednim rezultatima najbližim saradnicima.

"Znate da su i 5. januara, bez međunarodne podrške, otkrili 300 kilograma heroina", kazala je ona.

Poručila je da će i u narednom periodu raditi profesionalno, da neće podleći nikakvim pritiscima, jer im je cilj da Crnu Goru oslobode epiteta da je zemlja tranzita droga.

Šef SPO Dragan Radonjić kazao je da su carincii primjetili da fale banane, ali da SDT o tome nikada, do 11. januara, nijesu obavijestili.

Na pitanje ko ima pristup Slobodnoj zoni Petričević je rekla: "Mene su dočekale zaključane kapije i neke priocedure koje ste imali verbalno saopštene, ali u materijalnom smislu nisu ih imali".

Petričević je rekla da su analizom utvrdili da je sva tri puta kada je roba nedostajala u kontejnerima, uvijek bio isti špediter.

Nije mogla da objasni zbog čega nadležni nijesu obaviješteni o tome, jer se to događalo za vrijeme njenog prethodnika na čelu Uprave prihoda i carina.