Tužilac traži liječenje okrivljenog: Jelovac drogu prenosio u stanju bitno smanjene uračunljivosti

Lukač je podsjetio na nalaz vještakinje koja je navela da je optuženi mogao znati da prevozi drogu, ali da je u stanju zavisnosti od alkohola, mogao lakomisleno i nekritički zaključiti da neće doći do kazne, s obzirom na to da se radi o osobi sa ozbiljnim mentalnim problemima koji mu ometaju zdravlje

3507 pregleda 0 komentar(a)
Jelovac juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Jelovac juče nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Prema izmijenjenoj optužnici državnog tužioca Hasana Lukača, Pljevljak Dragoljub Jelovac (57) prenosio je drogu iz Podgorice prema Beogradu, u stanju “bitno smanjenje uračunljivosti”.

To je Lukač saopštio juče, prije završnih riječi u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Jelovac odgovara zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Lukač je iz optužnice izbacio dio navoda da je okrivljeni “bio sposoban da shvati značaj djela i htio njegovo izvršenje”, ističući da je izmjena uslijedila nakon vještačenja psihijatrice Tanje Mijatović Papić, koja je utvrdila da je Jelovac u stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed alkoholizma.

Lukač je podsjetio na nalaz vještakinje koja je navela da je optuženi mogao znati da prevozi drogu, ali da je u stanju zavisnosti od alkohola, mogao lakomisleno i nekritički zaključiti da neće doći do kazne, s obzirom na to da se radi o osobi sa ozbiljnim mentalnim problemima koji mu ometaju zdravlje. Vještakinja je navela da takva osoba, imajući u vidu sve zdravstvene poremećaje, sa medicinske strane gledišta, ima poremećaj volje, rasuđivanja, zbog čega ne može biti tretirana na isti način kao osoba koja pri činjenju istog krivičnog djela nema tih problema.

”Dr Mijatović Papić je istakla da su kod Jelovca, zbog dugotrajne zloupotrebe alkohola, primijećeni znaci trajnog duševnog oboljenja”, kazao je Lukač.

Istakao je da je svim dokazima kako u istrazi tako i tokom postupka utvrđeno da je Jelovac počinio djelo, što je dokazano i DNK nalazom, kojim su na pakovanjima droge otkriveni njegovi tragovi. “Zbog svega navedenog predlažem da se Jelovcu izrekne mjera - oduzimanje vozila kojim je počinio pomenuto krivično djelo, kao i da se uputi na liječenje...

Zbog stanja u kojem se nalazi, izricanje mjere bezbjednosti - liječenja alkoholisanosti u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, predložio je i njegov branilac advokat Vidomir Bošković.

Jelovac je u istrazi priznao krivično djelo, dok je na sudu tvrdio da je znao da nosi nešto malo droge, ali da nije mogao ni da pretpostavi da se radilo o desetinama paketa, sa oko 40 kilograma marihuane.

Prema optužnici, on je 5. juna 2021. iz Podgorice za Beograd prenosio konoplju u 40 plastičnih pakovanja...

Presuda će biti izrečena 7. aprila.

Bonus video: