Presuda Anđiću i Baboviću biće izrečena 8. aprila

Babović nije priznao da je izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret, dok Anđić jeste

2293 pregleda 1 komentar(a)
Babović i Anđić, Foto: Jadranka Ćetković
Babović i Anđić, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Berancima Nemanji Anđiću (35) i Željku Baboviću (36) zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u bjelopoljskom Višem sudu, biće izrečena 8. aprila.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Babović je 26. oktobra prošle godine, za neutvrđeni iznos okrivljenom Anđiću prodao opojnu drogu konoplju u količini 4,429 grama, upakovanu u devet ručno pravljenih zamotuljaka od plastične folije.

Prema navodima optužnice Anđić je drogu kupio radi dalje prodaje.

Babović nije priznao da je izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret, dok Anđić jeste.

Državni tužilac Slavenko Smolović je u završnim riječima kazao da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da su Anđić i Babović počinili djelo kako je to predstavljeno optužnicom.

"Anđić je u istrazi i na glavnom pretresu priznao da je počinio djelo koje mu je stavljeno na teret. Kazao je da je 26. oktobra u večernjim satima ostavio torbicu sa devet zamotuljaka marihuane u prednjim desnim vratima svog vozila "Polo"", kazao je Smolović, dodajući da u istrazi nije želio da pomene ime lica od kojeg je kupio drogu.

Međutim, pojasnio je tužilac, na glavnom pretresu Anđić je kazao da je drogu kupio u Podgorici od nepoznatog lica, te da je pošao kod Babovića da pogleda kvalitet iste.

"Iz ovakvih kontradiktornosti proizilazi da je Anđić upodobio svoju izjavu sa odbranom Babovića, kako bi mu pomogao da izbjegne krivicu", kazao je on.

Da su njih dvojica upodobili izjave, navodi tužilac, dokazuje i to što su se njih dvojica više puta nalazili i pili piće zajedno.

Osvrćući se na odbranu Babovića, Smolović je podsjetio da je na glavnom pretresu kazao da ga je Anđić pozvao da sjedne u vozilo, da mu je pokazao drogu.

"Kako je ispričao, Babović je otvorio svaki zamotuljak i rekao mu da se radi o dobroj drogi", kazao je tužilac.

Istakao je da je takva odbrana upodobljena nakon DNK vještačenja, kojim je utvrđeno prisustvo njegovih tragova na nađenoj drogi.

Babović je na pretresu tvrdio da boluje od epilepsije, i da mu je jedan ljekar iz Amerike preporučio da povremeno konzumira marihunu, zbog čega se razumije u kvalitet iste.

Kako je priznanjem Anđića nesporno utvrđeno da su njih dvojica počinili djelo stavljeno im na teret, tužilac je predložio da se im sud izrekne kazne u granicama predviđenim zakonom.

Advokat Babovića, Vidomir Bošković je kazao da teza optužnice nije dokazana, i da umjesto dokaza tužilac barata floskulama, kao i da nije jasno o kojim kontradiktornostima se radi.

"I nalaz DNK vještačenja na zamotuljcima ne može predstavljati dokaz da je Babović Anđiću prodao drogu, već predstavlja potvrdu onog što su na glavnom pretresu potvrdili obojica optuženih", kazao je Bošković, tražeći da se Babović, usljed nedostatka dokaza oslobodi od optužbe.

Da teza optužnice nije dokazana istakao je i advokat obojice optuženih, Goran Radić, koji je, kao i kolega Bošković, usljed nedostatka dokaza zatražio oslobađajuću presudu za Babovića, dok je za Anđića predložio što blažu kaznu, imajuću u vidu da je mlad, neosuđivan, da se iskreno pokajao.

Bonus video: