Šta će Kolić na uviđaju ubistva Pavkova?

Tužilac Vladan Đalović, u završnim riječima kazao je da je nelogična i smišljena odbrana Lazića - da je Ćatović, po dolasku kući, gdje su ga sačekali, prvi počeo da psuje a potom pucao u Pavkova

5387 pregleda 0 komentar(a)
Lazića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Lazića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Vještak sudske medicine dr Ivana Čurović kazala je da je smrt kod pokojnog Željka Pavkova (47) iz Srbobrana, nastala usljed iskrvarenja …, strijelne rane ustreline grudnog koša, nanesene projektilom koji je ispaljen iz ručnog vatrenog oružja.

To je rekla juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Zemunac Ljubomir Lazić odgovara zbog pokušaja ubistva Bjelopoljca Elvisa Ćatovića, 13. avgusta 2018. godine.

Postupak protiv Ćatovića ranije je obustavljen, nakon što je 27. novembra prošle godine preminuo u tamošnjoj bolnici od posljedica koronavirusa.

Ćatović se nalazio se u Istražnom zatvoru zbog otpužbi za ubistvo Željka Pavkova i pokušaj ubistva Lazića.

Tužilac Vladan Đalović, u završnim riječima kazao je da je nelogična i smišljena odbrana Lazića - da je Ćatović, po dolasku kući, gdje su ga sačekali, prvi počeo da psuje a potom pucao u Pavkova...

"Njih dvojica su namjerno izbjegli registraciju na graničnom prelazu, a Ćatovića su tražili namjerno da ga liše života, pri čemu je Pavkov imao pištolj sa prigušivačem a Lazić oružje nepoznate marke", kazao je Đalović.

Tužilac je ukazao na tvrdnje Ćatovića da je osjetio pjenu od nečega, što je dokazano nalazom vještaka jer su na njegovom vozilu nađeni tragovi spreja.

Osvrnuo se i na nalaz vještaka Forenzičkog centra o prisutvu barutnih čestica kod Lazića, izuzetih sa gornjeg dijela jakne, "karakterističnih za pucanje iz vatrenog oružja do 90 centimetara", kao i nalaz tog centra kojim je utvrđeno da "se ove čestice mogu rasprostrijeti na daljini do dva metra, te na zaključak vještaka metodom parafinske rukavice da je "prisustvo barutne čestice na desnoj šaci Lazića isključivo povezana sa ispaljenjem iz vatrenog oružja".

Advokati odbrane Lazića, Vidomir Bošković i Nikola Dumnić tražili su, usljed nedostatka dokaza oslobađajuću presudu, tvdeći da je optužnica neobjektivna nelogična i neživotno koncipirana.

"Da Lazić nije pucao, pored njegove odbrane, dokazuje i to što su na licu mjesta nađena dva pištolja, da nema trećeg i da nisu nađena zrna i čaure koji bi ukazivali da potiču od Lazića, ili od Pavkova, već iključivo od Ćatovića", kazao je Bošković.

Lazić je kazao da očigledni propusti policije u Bijelom Polju nisu bili slučajni, da lice mjesta nije bilo adekvatno obezbijeđeno, te je od samog početka u slučaj umiješan Bjelopoljac sa međunarodnih potjernica Safet Sajo Kolić.

On tvrdi da se taj Bjelopoljac "dobro poznaje sa određenim policijskim službenicima", nakon čega ga je označio kao mogućeg "pomagača i saučesnika".

"Mjesto nije bilo adekvatno obezbijeđeno, već se na terasi Ćatovićeve kuće nalazio Kolić, odakle su bili u mogućnosti da kontaminiraju dokaze sa lica mjesta. Ovako ispada da smo se ja i Pavkov, inače ratni veterani i to pripadnici elitnih jedinica u BiH i Hrvatskoj, ispromašivali sa 90 centimetara, obojica pogođeni u grudi, ja ranjen s leđa. I ako je sve to tako, gdje onda nestadoše naša zrna i čaure, zašto na nađenim rukavicama nema barutnih čestica", pitao se Lazić.

Advokat Dumnić je postupanje državnih organa Crne Gore u ovoj slučaju nazvao "u najmanju ruku sumnjivim", pri čemu su "policija i tužilaštvo postupali pristrasno i neobjektivno".

Tvrdi da su povrede kod Pavkova nastale zaživotno, kao posljedica torture prije smrti, da je mučen i prebijen.

"Brojne okolnosti i dokazi ukazuju da je pored Ćatovića u ubistvu učestovao još neko, biću sasvim direktan, mislim da je to Safet Sako Kolić", kazao je Dumnić.

Jasno je, tvdi Dumnić, da je lice mjesta iscenirano i da je iskaz Kolića da nije znao da li je Pavkov imao povrede, niti da je Čatović imao pištolj neistinit, a napomenuo je da bi Lazić bio mrtav da nije izbjegao "dolazak crnog pasata", kojim je neko pomagao Ćatoviću.

"DNK vještačenje prisustva bioloških tragova Ćatovića na tragovima ukazuju da je njegova odbrana bila neistinita i usmjerena na otklanjanje krivične odgovornosti", kazao je Dumnić.

Presuda će biti izrečena u petak.

Bonus video: