Viši sud od Sudskog savjeta još nije tražio odobrenje za pritvor Jovaniću

Ako se određivanje pritvora traži protiv sudije, zbog krivičnog djela organizovanog kriminala, visoke korupcije ili pranja novca iz nadležnosti Specijalnog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici učinjenog u obavljanju sudijske funkcije, Sudski savjet odluku donosi u roku od 6 časova od časa prijema zahtjeva

22099 pregleda 4 komentar(a)
Sa jučerašnjeg privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović
Sa jučerašnjeg privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici još uvijek se nije obratio Sudskom savjetu (SS) sa zahtjevom da odluče da li odobravaju određivanje pritvora predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, koji je uhapšen zbog sumnje da je član kriminalne grupe za koju se vjeruje da je kroz stečajne postupke oštetila državu za desetine miliona eura.

"Do momenta pripremanja odgovora na Vaša pitanja, nije bilo zahtjeva nadležnog suda da Sudski savjet donose odluku shodno članu 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama", odgovoreno je oko 9 časova "Vijestima" u Sekretarijatu Sudskog savjeta.

Prema članu 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kada nadležni sud ocijeni da postoje razlozi da se protiv sudije odredi pritvor, zbog krivičnog djela učinjenog u obavljanju sudijske funkcije, dužan je da od Sudskog savjeta odmah zatraži da odluči da li odobrava određivanje pritvora.

Ako se određivanje pritvora traži protiv sudije, zbog krivičnog djela organizovanog kriminala, visoke korupcije ili pranja novca iz nadležnosti Specijalnog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici učinjenog u obavljanju sudijske funkcije, Sudski savjet odluku donosi u roku od 6 časova od časa prijema zahtjeva.

Predsjednika Privrednog suda, prema Godišnjem rasporedu rada tog suda, zamjenjivaće sutkinja Dijana Raičković.

Uhapšeni Jovanić jutros je priveden na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva kod tužiteljke Lidije Mitrović.

Bonus video: