Kaže da neće da bježi, niti da utiče na svjedoke

Sutkinja za istragu podgoričkog Višeg suda odredila pritvor do 30 dana Milošu Medenici, nakon čega je odveden u Istražni zatvor u Spužu

67472 pregleda 54 komentar(a)
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović

Miloš Medenica rekao je juče u sudnici Višeg suda da nema namjeru da bježi od krivičnog progona, objasnivši da ni do sada nije bio u bjekstvu, već se nalazio na liječenju u beogradskoj klinici, saznaju Vijesti.

Pred sutkinjom za istragu Suzanom Mugošom rekao je i da ne bi dolazio u Crnu Goru da je imao namjeru da bježi.

Kazao joj je i da bi, da je htio, do sada sigurno uticao na saučesnike i svjedoke, ali da nije i da nema namjeru.

Mugoša mu je nakon saslušanja odredila pritvor do 30 dana, a potom je odveden u Istražni zatvor u Spužu.

Njegov branilac, advokat Stefan Jovanović, rekao je za Vijesti da mu je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike.

On je najavio žalbu na odluku sutkinje Mugoše.

”Polemisaćemo sa odlukom sudije za istragu onako kako zakon propisuje, a to je žalbom u ostavljenom roku. Posebno ukazujemo da nije bio u bjekstvu, da je bio na liječenju”, rekao je Jovanović.

Branilac osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije rekao je da odbrana posjeduje medicinsku dokumentaciju o liječenju Medenice.

”Medicinska dokumentacija je dostavljena tužilaštvu. Moj branjenik kartu za let ka Podgorici rezervisao je još prošle sedmice i došao je iako je znao da je za njim raspisana nacionalna potjernica. To je učinio u cilju suočavanja sa optužbama”, kazao je advokat Jovanović.

Žaliće se na odluku sudije za istragu: Advokat Jovanović
Žaliće se na odluku sudije za istragu: Advokat Jovanovićfoto: Boris Pejović

Medenica je uhapšen 25. maja na Aerodromu Podgorica, nakon što se iskrcao iz aviona koji je doletio iz Beograda.

BROJNE OPTUŽBE

SDT tereti sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je tokom 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji član je postala i njegova majka - navodno, on je instruisao da utiče na sudske odluke.

Nekadašnja vrhovna državna tužiteljka uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj. Nalazi se u pritvoru.

Članovima te kriminalne grupe SDT označava i Marka Vučinića, Nikolu Raičevića, Milorada Medenicu, Luku Bakoča, Petra Milutinovića, Ivanu Kovačević, Radomira Raičevića, pravno lice “Kopad company” i više, za sada neidentifikovanih osoba.

Nikola Raičević i Marko Vučinić i dalje su u bjekstvu.

SDT tvrdi da su tokom izviđaja utvrdili postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni uticali na sudsku vlast i druge važne društvene činioce.

Osumnjičeni Medenica, kako se navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, stvorio je kriminalnu organizaciju koja se, između ostalog, tereti za krijumčarenje cigareta, tešku tjelesnu povredu, nedozvoljeno držanje oružja, posjedovanje narkotika.

Specijalni tužioci tvrde da je upravo on davao uputstva i instrukcije članovima kriminalne organizacije.

Miloš Medenica
foto: Boris Pejović

Nakon što se predao crnogorskim istražnim organima pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković negirao je vezu sa stvaranjem kriminalne organizacije, švercom cigareta, drogom, nezakonitim držanjem oružja...

CIGARETE, DROGA, ORUŽJE...

Prema podacima Europola, Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

U spisima SDT-a piše da se osnovana sumnja utvrđuje iz komunikacija koje su okrivljeni obavljali putem kriptovanih mobilnih uređaja, dokumentacije nadležnih državnih organa, bankarske dokumentacije pravnih lica preko kojih su poslovali, ali i iskaza svjedoka.

Pojašnjava se da je ta grupa švercovala cigarete iz Slobodne carinske zone Luke Bar, pribavljajući lažnu dokumentaciju, ali i dajući mito za sada NN carinskim službenicima.

Po nalogu Medenice članovi kriminalne grupe u novembru 2019. prošvercovali su 2.000 paketa cigareta, a petnaestak dana kasnije još toliko. Uhapšenog policajca Milorada Medenicu sumnjiče da je obezbjeđivao transport paketa cigareta, koje su kasnije prodate na teritoriji Crne Gore.

U njihovom djelovanju, piše, iskazivali su spremnost na primjenu nasilja i zastrašivanja, a korišćene su i privredne i poslovne strukture, te uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i druge važne društvene činioce...

Objašnjava se da je Vesna Medenica imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore, da se upoznaje sa spisima i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju...

”Kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar”, piše u naredbi za sprvođenje istrage.

Miloš Medenica, odnosno njegova majka Vesna, prihvatila je mito, nakon što je odlučila da izdejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

”Za koju uslugu bi okrivljeni Popović Marko i Popović Bojan bili dužni da plate iznos od 181.000 eura, u protivvrijednosti u nekretninama”, piše u dokumentima tužilaštva. Tužioci potom objašnjavaju i drugi slučaj davanja mita, takođe Milošu, odnosno Vesni Medenici. U tom slučaju, piše, ona je uticala da Vrhovni sud presudi u korist “Cijevne komerc” u procesu protiv kompanije “Omorika”..

”Za koju uslugu bi okrivljeni Petrović Vasilije bio dužan da plati iznos od 400.000 eura, što je isti i prihvatio”.

Navodi se da je nakon donošenja presude, Petrović donio 100.000 eura, dok je dogovoreno da će ostatak mita biti predat kasnije...

Bonus video: