Kakvim tajnama prijeti premijer

Abazović ne pojašnjava ko u njegovoj Vladi strahuje od Europola, Milovac (MANS) poručuje da svjedočimo najgoroj praksi iz vremena DPS-a

53819 pregleda 26 komentar(a)
Konjević i Abazović na prijemu povodom Dana nezavisnosti, Foto: BOJANA CUPIC
Konjević i Abazović na prijemu povodom Dana nezavisnosti, Foto: BOJANA CUPIC

Svjedočimo najgoroj praksi iz vremena DPS-a kada su ucjene i zastrašivanja bili najefikasnije sredstvo za vršenje pritiska, u slučaju (Dritana) Abazovića za obezbjeđenje podrške za neku odluku njegove Vlade.

Tako je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac prokomentarisao izjavu šefa izvršne vlasti, koji je prekjuče indirektno saopštio da se neki članovi Vlade pričom o temeljnom ugovoru, zapravo kriju od Europola.

”Nije prvi put da od gospodina Abazovića čujemo slične poruke i prijetnje, ali bez obzira na to koliko su one operabilne u stvarnosti, zabrinjava činjenica da premijer Crne Gore nema svijest u kojoj mjeri one narušavaju ono za šta se makar zvanično zalaže, uključujući i evropsku agendu u koju premijer pokušava da na silu ‘upakuje’ većinu onoga što radi”, rekao je Milovac.

Abazović je priču o Europolu potegao u političkom prepucavanju sa ministrom odbrane Raškom Konjevićem, ali nije precizirao na koga konkretno misli, šta zna “o njima” i da li je u saznanju da je neko počinio bilo koje krivično djelo, što je dužan da prijavi...

On je, međutim, zaprijetio da će sve javno saopštiti ako ga na to natjeraju.

”Da budem jasan i direktan - nije njima do temeljnog ugovora, njima je do Europola. Ne plaše se oni temeljnog ugovora, nego Europola. I premijer će saopštiti sve što bude trebalo ako me budu doveli u tu situaciju. Neka se ne kriju iza temeljnog ugovora, jer njih ne zanima temeljni ugovor. Da ih je zanimalo, ne bi, dok su bili na vlasti, Crnogorsku pravoslavnu crkvu tretirali kao NVO. Kada sam ja došao na vlast, sa nekim drugim ljudima, ona je dobila status vjerske zajednice. Nije do temeljnog ugovora, nego do nečeg drugog. Neka ne misle da nas na neke sitne trikove mogu nekako skrenuti sa glavnog cilja da idemo ka EU”, rekao je Abazović prekjuče pred novinarima.

Predsjednik crnogorske Vlade ni juče nije pojasnio tu svoju izjavu: na novinarsko pitanje na koga je mislio kada je rekao da se “plaši Europola”, odgovorio je da to ne moze da kaže.

Milovac tvrdi da su se nekadašnje Abazovićeve poruke sa mjesta poslanika tipa “svi ste na spisku”, mogle otpisati na ubiranje dnevno-političkih poena: “Ali kod ovakve poruke od nekoga ko je više od godinu proveo na čelu sektora bezbjednosti, a sada je i premijer, razlozi za zabrinutost su višestruki”.

Politički komfor ispred interesa javnosti: Dejan Milovac
Politički komfor ispred interesa javnosti: Dejan Milovacfoto: Boris Pejović

”Onaj najočigledniji je zaključak da je premijer Abazović u saznanju da je počinjeno krivično djelo, odnosno da je u posjedu podataka Europola koji ukazuju na to, ali da će o tome javno progovoriti ‘ako ga dovedu u takvu situaciju’. Ovim Abazović stavlja svoj politički komfor ispred interesa javnosti da svako krivično djelo bude otrkiveno i procesuirano, pa ako hoćete i ispred zakonske obaveze da o saznanju o sumnji na postojanje nekog krivičnog djela obavijesti nadležne organe”, kazao je on.

Milovac poručuje da umjesto toga, svjedočimo najgoroj praksi iz vremena DPS-a kada su ucjene i zastrašivanja bili najefikasnije sredstvo za vršenje pritiska...

”Nažalost, ovakav manir komunikacije sa kritičarima i neistomišljenicima sve više postaje dominantan za njegovu Vladu i partiju, gdje su predstave i prizemni politički oportunizam zamijenili suštinske reforme u oblasti vladavine prava”, konstatovao je Milovac.

Europol je agencija Evropske unije i pomaže državama članicama u borbi protiv teškog međunarodnog kriminala i terorizma.

Iz njihovog sjedišta dostavili su Crnoj Gori preko 700.000 poruka koju su članovi organizovanih kriminalnih grupa kriptovanim telefonima razmjenjivali međusobno, ali i sa pripadnicima ovdašnje tajne i javne policije.

Tužioci tvrde da češljaju ta dokumenta.

Tokom polemike sa Konjevićem, Abazović ga je optužio da pričom o temeljnom ugovoru podgrijava atmosferu i da priželjkuje sukobe sopstvenih građana.

Za njegovog stranačkog kolegu (SDP) i takođe ministra u Vladi Ranka Krivokapića, konstatovao je da se više bavi crkvom nego evropskim integracijama.

Rekao je i da mu ne pada na pamet da potpadne pod pritisak “grupice ekstremista unutar Vlade”.

”Ili grupice ekstremista koji, zbog toga što su prestale državne apanaže, pokušavaju Crnu Goru da vrate u devedesete. Narod to neće, građani Crne Gore hoće progres, pomirenje, građansko društvo, evropske integracije. To Vlada nudi”, rekao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Konjević, prekjuče mu je odgovorio da je bolje biti “ekstremista” za svoju državu, nego njen “izdajnik”.

Bonus video: