još nije utvrđeno ko je usmrtio napadača

Nema krivice za ubistvo ubice?

Advokat Željko Đukanović smatra da Cetinjanin N.K. ne može biti krivično odgovoran ukoliko se utvrdi da je on usmrtio sugrđanina koji je počinio masakr. Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović

130280 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva 10 i ranjavanja 6 osoba koje je izvršio Vuk Borilović u blizini Vladinog doma na Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC
Uviđaj nakon ubistva 10 i ranjavanja 6 osoba koje je izvršio Vuk Borilović u blizini Vladinog doma na Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC

Ukoliko je Cetinjanin N.K. a ne policija, spriječio veći masakr u prijestonici, tužilaštvo bi to moglo kvalifikovati kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran, smatra advokat Željko Đukanović.

Đukanović je za “Vijesti” objasnio da nužna odbrana, kako je već Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) eksplicitno propisano, sama po sebi predstavlja osnov koji isključuje postojanje krivičnog djela:

”To je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad, od svog dobra ili dobra drugog... Međutim, s obzirom na do sada u medijima objavljene detalje, pojavili su se stavovi da se radi o krajnjoj nuždi, što po mom stavu nije utemeljeno”, rekao je on.

Pojasnio je da krajnja nužda postoji kao institut u KZCG, ali da se ne radi o krivičnom djelu.

”Ona postoji samo u slučaju kada je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugog neposrednu predstojeću ili neskrivljenu opasnost, koja se na drugi način nije mogla otkloniti, uz napomenu da izvori te opasnosti mogu biti i prirodne sile, požar, poplava i dr.”, kazao je on.

Đukanović pojašnjava da je nasuprot tome, kada je riječ o prouzrokovanoj opasnosti, od strane nekog lica, suštinska razlika da li su te radnje bile preduzete tj. usmjerene na povredu nečijeg pravnog dobra:

”U kom slučaju bi se mogao primijeniti institut nužne odbrane ili je u pitanju prouzrokovana opasnost koja nije bila preduzeta u cilju povrede nečijeg pravnog dobra, u kom slučaju bi bila u pitanju krajnja nužda.”

Advokat Đukanović (desno)
Advokat Đukanović (desno)foto: Luka Zeković

Advokat ističe da je, bez obzira na ekspertize ko je usmrtio počinioca ovog nezapamćenog zločina, njegov kategoričan stav da to lice ni u kom slučaju nije krivično odgovorno, odnosno da nije počinilo krivično djelo.

”Ovo iz razloga što je za postojanje krivičnog djela nužna pretpostavka da je to djelo protivpravno. Međutim, u ovom užasnom događaju i laičkoj javnosti je više nego jasno da u radnji lica koje je usmrtilo počinioca ovog zločina nema protivpravnosti jer je njegova radnja bila neophodno potrebna da se učini sve kako bi se zaštitilo ugroženo dobro - a to je život nedužnih ljudi. S osjećanjem dubokog žaljenja zbog tragičnog i ničim skrivljenog gubitka svojih života, niko ko iole racionalno i osjećajno sagledava sve elemente ovog tragičnog događaja ne može i ne smije biti u dilemi da je lice koje je usmrtilo izvršioca ovog užasnog zločina postupilo u nužnoj odbrani što je eksplicitno osnov isključenja postojanja krivičnog djela, uz napomenu, da je nužna odbrana opšteprihvaćeni institut krivičnog zakonodavstva u svim zemljama”, rekao je on.

VDT utvrđuje ko je ubio Borilovića

Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović, ubijen nakon što je taj Cetinjanin prethodno ubio deset komšija, među kojima dvoje djece, a teško ranio njih šestoro.

To je “Vijestima” saopštila rukovoditeljka VDT Podgorica, viša državna tužiteljka Lepa Medenica, objasnivši da je povodom tog događaja formiran predmet.

”U cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, te sprovođenja vještačenja po naredbi ovog tužilaštva, kao i saslušanja svjedoka - očevidaca ovog događaja, doći do dokaza, ko je lišio života lice V.B. koje je, prethodno lišilo života 10 i ranio šest lica”, kazala je Medenica.

Više državno tužilaštvo
foto: Luka Zeković

To su, juče poslije podne, saopštili i iz Uprave policije, pojasnivši da je prilikom razmjene vatre i jedan njihov službenik ranjen u predjelu glave.

”Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti”, piše u saopštenju.

Kazali su da i dalje utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila “na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina”.

”U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koje se provjeravaju daljim policijsko-tužilačkom aktivnostima. Uprava policije će, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima”, najavili su.

Iz te institucije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tragediji u Prijestonici, ali su poslali saopštenje za medije, u kom su iznijeli svoju verziju događaja.

Forenzičari izuzimaju dokaze nakon zločina
Forenzičari izuzimaju dokaze nakon zločinafoto: Boris Pejović

Kazali su da je dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

Rukovodilac te policijske stanice Dalibor Šaban juče je, gostujući u centralnom dnevniku Televizije Vijesti, rekao da je prvo ubistvo počinjeno par minuta prije toga.

UP zvanično je saopštila da su utvrdili da je Borilović oko 15.30 obavio telefonski razgovor u kojem je saopštio da je u svojoj kući ubio porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece.

”Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati, ali koji potvrđuju prethodne navode. Na lice mjesta su hitno upućeni raspoloživi policijski službenici. Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila”, tvrde iz UP.

Pojasnili su da je tada ranjen njihov kolega, ali i da do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio.

Promjene u ponašanju posljednjih mjeseci

Uprava policije saopštenjem je potvrdila nezvanične informacije - da je Borilović posljednjih mjeseci imao promjene u ponašanju, ali poručuju da to nije ukazivalo na potencijalno izvršenje ovakvog zločina.

Kazali su i da je tim povodom Borilović imao zakazan specijalistički pregled.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” pregled kod psihijatra je bio zakazan za 18 sati istog dana kada je počinio monstruozni zločin.

Na pitanje s kojim psihičkim oboljenjima i stanjima je moguće povezati postupak Borilovića, specijalista psihijatrije i sudske psihijatrije Jelica Živković kazala je da se može govoriti o “stanju poremećenog stanja svijesti i redukovane sposobnosti upravljanja svojim postupcima”.

”...Usljed sumračnog stanja svijesti, patološkog afekta, akutne intoksikacije drogama i alkoholom koji se mogu javiti kod dekompenzacije patoloških struktura ličnosti teškog stepena, mentalnih oboljenja iz shizofrenog spektra i kod bolesti zavisnosti s aktivnom zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, gdje dolazi do bitno smanjene uračunljivosti i gubitka kontrole nad svojim postupcima uz poremećen test realnosti”, pojasnila je Živković.

Cetinje pucnjava, Cetinje ubistvo
foto: Boris Pejović

Upitana o propisima i procedurama za prinudno smještanje pacijenata u psihijatrijske ustanove, Živković je kazala da se prinudna hospitalizacija realizuje bez saglasnosti pacijenta, odnosno po osnovu mišljenja i indikacija.

Pojasnila je da se prinudna hospitalizacija sprovodi na predlog psihijatra, koji je pregledom pacijenta ustanovio da postoji visoki rizik i opasnost da ponašanjem, usljed poremećenog psihičkog stanja, ozbiljno ugrozi i naruši integritet sebe ili drugih lica, a na terenu bitno smanjene uračunljivosti. Takvi pacijenti, navodi ona, liječe se u psihijatrijskoj bolnici po osnovu odluke nadležnog tužilaštva.

“Mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u zdravstvenoj ustanovi narkomana i alkoholičara se izriče pacijentima s mentalnim poremećajima ili poremećajima ponašanja gdje postoji osnovana sumnja ili opasnost da će pacijent, odnosno počinilac krivičnog djela, ponoviti isto ili slično krivično djelo. Takođe, postoje situacije gdje se mjera bezbjednosti obaveznog liječenja može sprovoditi i na slobodi, uz aktivno učešće i podršku članova porodice i sprovodi se u nadležnim centrima za mentalno zdravlje u okviru domova zdravlja”, kazala je Živković.

Specijalista sudske psihijatrije smatra da je u Crnoj Gori, kao i u zemljama Balkana, postojala velika stigmatizacija mentalno oboljelih osoba, njihova izolacija, ignorisanje i osuđivanje od okruženja.

Ona je istakla da se vremenom, naročito nekoliko godina unazad, povećala samosvijest pojedinaca o značaju pomoći ovim osobama i njihovom prihvatanju od porodice i društva, uz nadu da će se ovaj proces još više unaprijediti i poboljšati.

Poštujte žrtve, pomozite institucijama

Policija je apelovala na solidarnost i da tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst:

”Jer zlonamjerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtvama niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom. Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja, da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore.

Iz UP su i na medije apelovali da koriste komunikaciju s njima i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja.

”Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere, a što zahtijeva određeno vrijeme”.