Vijeće Vrhovnog suda: Nema blaže kazne za povratnika

V.R. ranije je osuđivan za isto krivično djelo što ga čini specijalnim povratnikom, pa se blažom kaznom od izrečene ne bi moglo očekivati ostvarivanje svrhe kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija”...

4265 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore odbilo je kao neosnovan predlog branioca V. R., pravosnažno osuđenog zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, za vanredno ublažavanje kazne.

Taj sud je u obrazloženju odluke naveo da je ista osoba i ranije pravosnažno osuđivana za prodaju droge.

Branilac osuđenog podnio je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, u kome obrazlaže da to čini zbog lošeg zdravstvenog stanja svog klijenta.

”Po ocjeni ovog suda, navedena okolnost nije takvog značaja da bi očigledno dovela do blaže osude i da je postojala u vrijeme kad se izricala presuda. Osim toga, osuđeni V.R. je ranije osuđivan za isto krivično djelo što ga čini specijalnim povratnikom, pa se blažom kaznom od izrečene ne bi moglo očekivati ostvarivanje svrhe kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija. Ovo zbog toga što iz izvoda iz kaznene evidencije proizilazi da je osuđeni ranije osuđivan i to presudom Višeg suda u Podgorici od 24. 6. 2011. godine, zbog krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i nedozoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i četiri mjeseca, te da ta kazna nije uticala na istog da ubuduće ne čini krivična djela, s obzirom da je nakon toga izvršio krivično djelo. Nalazeći da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za vanredno ublažavanje kazne, Vrhovni sud je zahtjev odbio kao neosnovan”, navodi se u obrazloženju odluke.

Okrivljeni je pravosnažnom presudom Apelacionog suda Crne Gore osuđen na tri godine zatvora.

Taj sud, međutim, uvažio je žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni, koji je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Bonus video: