Bivši direktor Uprave za nekretnine odbacio navode optužnice da je zauzeo zemljište u državnoj svojini

Uhapšen u decembru 2020, nakon što je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu koju je izgradio sa Kovačevićem mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine

19906 pregleda 15 komentar(a)
Kovačević tokom hapšenja u decembru 2020, Foto: Savo Prelević
Kovačević tokom hapšenja u decembru 2020, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici počelo je suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Iznoseći odbranu pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović, okrivljeni Dragan Kovačević negirao je formiranje kriminalne organizacije te da je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele državnog zemljišta. Istakao je da je cijeli radni vijek radio da zaštiti državnu imovinu.

Uhapšen u decembru 2020, nakon što je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu koju je izgradio sa Kovačevićem mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

"Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nisam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nisam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju", izjavio je Kovačević.

Naveo je da je kao pomoćnik direktora Uprave za imovinu u avgustu 2011. godine upućen na ispomoć u Tivat gdje je kao VD načelnik rukovodio područnom jedinicom Uprave za nekretnine u tom gradu. Tada je upoznao Anu Lakićević koja se prijavila za posao pravnika u PJ Tivat Uprave za nekretnine.

Dodao je da su tada primili pravnike Anu Lakićević i Marka Bulatovića

Odgovarajući na pitanja svog branioca advokata Mitra Mugoše, okrivljeni je pojasnio proceduru uknjižbe nelegalno izgrađenih objekata u list nepokretnosti, te da u slučaju uknjižbe objekta u vlasništvu njegovog sina Danka Kovačević ništa nije rađeno nezakonito.

"Uknjižba fizičkih i pravnih lica u katastar se upisuje na osnovu zahtjeva a shodno članu 84 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti. To rješenje postaje pravosnažno kada stranke prime rješenje i ako se niko ne žali na taj akt. Međutim, ukoliko se izjavi žalba o njoj odlučuje Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ. Postoji mogućnost pokretanja postupka pred upravnim sudom i na kraju vanredni pravni lijek pred Vrhovnim sudom”, kazao je Kovačević.

Dodao je da u slučaju izjavljene žalbe prvostepeni organ je dužan da postupi po nalogu drugostepenog organa Ministarstvo finansija.

"Drugostepeni organ ima mogućnost i da meritorno riješi konkretan predmet po konkretnom zahtjevu”, kazao je optuženi Kovačević.

U odbrani je naveo da nikada nije ni zakonito ni nezakonito uticao na Anu Lakićević Grdinić kako će završiti neki predmet.

"Jedino što sam joj pismeno sugerisao da neki predmet što prije uzme u rad ako bi se neka stranka žalila na dužinu postupka”, izjavio je okrivljeni.

On je negirao da je preko Aleksandra Boljevića pokušao da od Aleksandra Gazivode iznudio dio izgrađene nepokretnosti u Tivtu.

"Nikog u životu nisam podsticao da nekog zastrašuje. Imam 66 godina, a i vaspitanje mi to ne dozvoljava”, kazao je optuženi Kovačević.

Dodao je da nikada nikoga nije podstrekavao da pokrene ostavinski postupak pa ni porodicu Peričić koja je preko Aleksandra Gazivode njegovom sinu prodala četvrtinu parcele na kojoj je kasnije izgrađen objekat.

“Bio bih genije Tesla kada bih znao da je 2013, pred Osnovnim sudom u Kotoru bio pokrenut ostavinski postupak iza smrti Peričić Marka Spasa. Ja za to nisam mogao znati jer katastar ne može da se miješa u ostavinski postupak niti može bilo ko da mijenja ono što je u ostavinskom rješenju. Upravo se ostavinski rješenjem nalaže katastru šta da radi", naveo je optuženi Kovačević.

Potom je dodao da Gazivoda nije uložio ni eura u kupovinu parcele i izgradnju objekta.

“Gazivoda mi je rekao da Luka Peričić neće da proda tu četvrtinu parcele. Onda je jednog dana javio da je Luka pristao da proda zemlju. Kako je Danko bio u Vijetnamu, a Luka je tražio da se hitno donesu pare, Gazivoda je predložio da se ta zemlja uknjiži na njega. Kazao je i da će kad se Danko vrati tu zemlju prebaciti na njegovo ime. Ja sam taj novac predao kod notara Danila Jovanovića u prisustvu Saše Gazivode”, izjavio je Kovačević.

Dodao je da je Luka Peričić insistirao na tome da jedini kupac njegove zemlje može biti Gazivoda.

Okrivljeni Kovačević je pred sudom naveo da je sa Gazivodom bio prijatelj i da su dugo godina bili komšije iz zgrade i da mu se ponudio da pomogne oko izgradnje objekta.

“Bolje reći, pritiskao me je da će mi on sve obaviti oko ovog placa i da će pratiti izgradnju objekta . I zaista je pomogao, ne mogu umanjujem njegove zasluge”, kazao je Kovačević.

Osim Kovačevića, optuženi su i Ana Lakićević-Grdinić, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačevića, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh".

Okrivljeni se terete za za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Bonus video: