Nikšićanin nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zbog šverca 290 kg marihuane, drugi okrivljeni oslobođen optužbe

Droga je pronađena prilikom pretresa vozila

14956 pregleda 9 komentar(a)
Zaplijenjena droga, Foto: Uprava prihoda i carina
Zaplijenjena droga, Foto: Uprava prihoda i carina

Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom je okrivljeni M. V. iz Nikšića zbog šverca 290 kilograma marihuane, osuđen na četiri i po godine zatvora, dok je okrivljeni N. M. oslobođen optužbe, potvrdila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

“U predmetu po optužnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Kt.br.2/22 od 10.06.2022. godine, Viši sud je donio presudu kojom je okrivljeni N. M. oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret navedenom optužnicom, zato što isto nije dokazano, dok je M. V. oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret istom optužnicom i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 6 mjeseci. Odluka još nije pravosnažna”, izjavila je Raković.

Optužnicom državne tužiteljke Tanje Božović je predstavljeno da je okrivljeni M. V., od kraja decembra 2021. pa do 4. januara 2022. godine, na području opštine Nikšić, neovlašćeno radi prodaje držao 290.694,94 kilograma marihuane, dok je okrivljeni N. M. 4. januara 2022. neovlašćeno radi prodaje prenosio tu količinu marihuane zasad NN kupcu. Na način što je okrivljeni M. V. u ovom periodu navedenu količinu opojne droge marihuane, upakovanu u 295 PVC pakovanja, držao u posebno napravljenoj pregradi u plafonu vozila – hladnjače, priključenog za vozilo marke „I. S“.

U optužnici se dodaje da je drogu četvrtog januara 2022, okrivljeni N. M. prevozio navedenim teretnim vozilom iz Nikšića, kada je otkriven istog dana na graničnom prelazu Vraćenovići – Opština Nikšić, od strane ovlašćenih policijskih službenika Uprave policije – Sektora granične policije Nikšić. Droga, koja u sebi sadrži tetrahidrokanabinol (THC) u koncentraciji iznad 0,2%, pronađena je prilikom pretresa vozila, a zatim je od njega i oduzeta. Čime su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi sa članom 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: