Suđenje optuženima za smrt montera Mladena Damjanovića: Strujnog udara ne bi bilo da se radilo po propisima

Damjanović je stradao tokom izgradnje Vjetroelektrane u Krnovu, a ovo je saopšteno u nastavku suđenja Radovanu Cvetkoviću (35), Aleksandru Nikoliću, Željku Tomiću i Andreasu Stoleu

16287 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Krnova (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Detalj sa Krnova (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Vještak zaštite na radu Slavko Palibrk saopštio je juče da ostaje pri nalazu prema kojem je uzrok povređivanja od strujnog udara montera Mladena Damjanovića bila neodgovarajuća organizacija rada i nepreuzimanje osnovnih preventivnih mjera i radnji pri izvođenju radova na energetskom postrojenju u beznaponskom stanju.

Damjanović je stradao tokom izgradnje Vjetroelektrane u Krnovu, a ovo je saopšteno u nastavku suđenja Radovanu Cvetkoviću (35), Aleksandru Nikoliću, Željku Tomiću i Andreasu Stoleu.

Oni nisu priznali krivicu za teško djelo protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti i neobezbjeđenjem mjera zaštite na radu.

Prema optužnici, Cvetković 2016. godine u mjestu Krnovo, kao menadžer zaštite životne sredine, zdravlja i bezbjednosti na radu nije postupao po propisima.

Dodaje se da je on organizovao posao tako da Nikolić, kao direktor, izvrši pregled opreme za proizvodnju električne energije, a nakon što je uključen agregat došlo je do stvaranja strujnog kola na kablu, na kojem je radio Mladen Damjanović, koji je stradao.

Na ranijem pretresu, vještak Novak Radojičić kazao je da je Nikolić bio ovlašćen da “vrši pregled i ispitivanje agregata”, dok je juče njegov kolega Slavko Palibrk, nakon usaglašavanja s njim i trećim članom komisije, vještakom Milonjom Rakonjcem, naveo da Nikolić “nije bio ovlašćen da vrši pregled i ispitivanje, već samo pregled ne i ispitivanje agregata, s obzirom na njegovu kvalifikaciju.

Odbrana optuženih navela je da su vještaci dali niz pogrešnih odgovora te da su se bavili pravnim pitanjima, dok je punomoćnik oštećene porodice, advokat Drago Konatar istakao da izjave Radojičića i Palibrka predstavljaju cjelinu, te su u njihovim navodima sadržani propusti u vidu činjenja ili nečinjenja pojedinih učesnika dovedeni u vezu sa propisima za određene oblasti, zaključujući da se vještaci nisu, kako tvrdi odbrana, bavili pravničkim pitanjima, već su samo svoje stavove dovodili u vezu sa pravničkim pitanjima.

Branilac Cvetkovića, advokat Vladimir Beljanski kazao je da vještaci nisu odgovorili na pitanje - ko su odgovorna lica za koordinaciju radova na gradilištu kada se kritični događaj odigrao, odnosno da je njihov zaključak suprotan pisanoj dokumentaciji.

”Cvetković nije odgovorno lice po bilo kom osnovu poslovanja Dženeral elektrika, kako to tvrde vještaci, jer to ne proizilazi niti iz njegovog ugovora u radu, akta o procjeni rizika, niti bilo kog drugog pisanog dokumenta. Jasno je ko su ta lica, ali vještaci tu dokumentaciju nisu upotrijebili na pravilan način, stvarajući privid odgovornosti kod Cvetkovića, koje realno nema”, kazao je Beljanski.

Vještaci su u nalazu naveli da je adekvatna organizacija bila prva mjera koja bi spriječila strujni udar i povređivanje Damjanovića...

”Pored toga do strujnog udara ne bi došlo da su Stole i Nikolić postupili u skladu sa propisima struke definisanih u zakonu i pravilniku, treća mjera, koja bi spriječila povređivanje da je Tomić, koji je rukovao radovima sproveo propisane obaveze iz Pravilnika o zaštitnim mjerama protiv opasnosti od električne struje u radnim prostorijama i na radilištima”, stoji u nalazu vještaka.

Suđenje se nastavlja 29. marta.

J. Ć.

Na ranijem pretresu, vještak Radojičić je kazao da je Nikolić bio ovlašćen da 'vrši pregled i ispitivanje agregata', dok je juče njegov kolega Slavko Palibrk naveo da ta osoba nije bila ovlašćena za pregled i ispitivanje, već samo pregled agregata"...

Država čuva “strateške investitore”

Branilac njemačkog državljanina, advokat Miomir Joksimović, podsjetio je da je Štole bio angažovan na Krnovu kao inženjer koji je postavljao agregat, blok za opterećenje i transformator koji je trebalo da bude korišćen za pokretanje vjetro parka.

Kazao je da su vještaci potvrdili ono što je Štole tvrdio - da je postupao u skladu sa standardima i pravilima struke, koje se tiču bezbjednosti.

Joksimović je za “Vijesti” kazao da je tragična smrt montera Damjanovića posljedica haotične organizacije posla, koja je tipična za crnogorske prilike, gdje je bez valjane organizacije posla angažovan veliki broj radnika različitih kompanija koje su izvodile raznovrsne poslove, sve da bi se udovoljilo velikim investitorima, navodeći da je to pravilo u Crnoj Gori.

”I to ‘pravilo’ je da se na uštrb kvaliteta i bezbjednosti radnika udovoljava zahtjevima velikih investitora..., kakav je bio investitor vjetro parka na Krnovu.

Štole je inženjer koji se u svojih 30 godina rada prvi put susreo sa načinom rada kao na Krnovu. Smrt nesrećnog momka je direktno posljedica principa rada i tolerancije koju nadležni organi Crne Gore iskazuju prema investitorima koje oni smatraju strateškim”, kazao je Joksimović.

Bonus video: