Ustavni sud traži novu odluku: Sprečavaju li milioni Lazovićevo bjekstvo

Viši sud mora dokazima ili dodatnim indicijama opravdati pravnu kvalifikaciju - opasnost od bjekstva, piše u odluci. U ponovnom postupku mora se uzeti u obzir i vrsta i visina ponuđenog jemstva, navodi Ustavni sud

48188 pregleda 55 komentar(a)
Ponovo odlučuju o tome da li će se braniti sa slobode: Petar Lazović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ponovo odlučuju o tome da li će se braniti sa slobode: Petar Lazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Vijeće Ustavnog suda na današnjoj sjednici prihvatilo je ustavnu žalbu advokata optuženog Petra Lazovića i ukinulo rješenje Višeg suda u Podgorici od 18. januara, kojim je odbijeno jemstvo od 6,2 miliona eura za puštanje na slobodu okrivljenog tajnog agenta.

Prema toj odluci, predmet će vratiti podgoričkom Višem sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

U obrazloženju odluke, vijeće kojim je presjedovao sudija Budimir Šćepanović, navedeno je da Viši sud mora dokazima ili dodatnim indicijama opravdati pravnu kvalifikaciju “opasnost od bjekstva”.

”Zaključci Višeg suda u vezi sa ponuđenim jemstvom su paušalni i nije dato valjano obrazloženje o navodima branioca okrivljenog u predlogu za određivanje jemstva u visini od 6.285.300.00 eura. Ustavni sud je ocijenio da se jemstvo ne određuje prema prilikama davaoca jemstva, već prije svega prema prilikama osobe za koju se daje jemstvo”, piše u obrazloženju odluke vijeća US.

Tokom odluke vijeće Ustavnog suda je u obrazloženju dalo i pravne smjernice Višem sudu u Podgorici u vezi sa tim šta bi trebalo da urade prilikom odlučivanja u ponovnom postupku u vezi sa jemstvom Petra Lazovića.

”U ponovnom postupku mora se uzeti u obzir ne samo priroda krivičnog djela, visina moguće kazne, već i vrsta i visina ponuđenog jemstva, kao i odnos okrivljenog prema osobama koje nude imovinske garancije kao i sve druge prilike koje bi bile od značaja za bjekstvo okrivljenog”, navodi Ustavni sud.

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici 18. januara ove godine preinačilo je odluku sudije za istragu Suzane Mugoše i odbilo da se ukine pritvor Petru Lazoviću i prihvati ponuđeno jemstvo od 6,2 miliona eura u novcu i nekretninama.

Ta odluka, kako je tada “Vijestima” saopštila PR Višeg suda Marija Raković, bila je pravosnažna.

Advokati Lazovića nakon toga uložili su ustavnu žalbu.

Borba od oktobra

Advokatski tim Petra Lazovića, koji je po nalogu SDT-a uhapšen 18. jula 2022. godine, od oktobra prošle godine pokušava da milionskim garancijama prekine višemjesečni pritvor za tajnog agenta.

U prvom postupku, Viši sud u Podgorici je 31. oktobra odbio da ukine pritvor Lazoviću, uz kauciju od 1,2 miliona eura, u okviru kojih su tri nekretnine i 100.000 eura u gotovini.

Tada je cijenjeno da ta vrijednost “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu”.

Nakon toga, ponuđeno je dodatno jemstvo, kao garancija da sin bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića, tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći.

”Pored iznosa koji je u ranijem predlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina GUFO, u iznosu od 4.645.000 eura, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 eura, iznosi 6.285.300 eura”, navodi se u predlogu Lazovićevih advokata.

Agencija za sprečavanje konflikta interesa (ASK) navodno od tada provjerava odakle dugogodišnjem funkcioneru ANB-a i Uprave policije Zoranu Lazoviću novac i nekretnine koje nudi kao garanciju za slobodu sina Petra.

Tokom novembra i decembra, u nekoliko navrata sudija za istragu Višeg suda Suzana Mugoša prihvatala je ponuđeno jemstvo, ali je tu odluku obaralo vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici tvrdeći da postoje “sveukupne okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan od bjekstva okrivljenog ukoliko bi se našao na slobodi, na koji način bi ometao dalje vođenje krivičnog postupka”...

Početkom januara, specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali i članova kriminalne organizacije - Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

U Višem sudu je 24. februara održano višečasovno ročište za kontrolu optužnice protiv ove kriminalne organizacije, a očekuje se odluka suda u vezi sa tim da li je optužnica SDT-a opravdana i zakonita.

Potvrdili odluku iz decembra

Ustavni sud prošlog petka donio je i utvrđujuću odluku na rješenje sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, kojim je tokom decembra prošle godine bilo prihvaćeno ponuđeno jemstvo za optuženog Petra Lazovića.

Međutim, ta odluka Ustavnog suda ne povlači nikakve ukidne posljedice niti ima bilo kakvo pravno dejstvo jer je riječ o rješenju Višeg suda koje je već prestalo da važi.

Odluka sudije za istragu ukinuta je nakon žalbe SDT-a.

Pred ustavnim sudom je nekoliko predmeta u vezi sa pravnim statusom optuženog agenta ANB-a Petra Lazovića.

Bonus video: