Muratović pucao u pokretu?

Optuženi na sudu kazao da se ne može sjetiti detalja kada je ranio Anesa Kalača, koji je poslije tri dana preminuo

10931 pregleda 0 komentar(a)
Adisa Muratovića sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Adisa Muratovića sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

U vrijeme izvršenja krivičnog djela, Adis Muratović nije bolovao od akutnog ili hroničnog duševnog oboljenja, zaostalog intelektualnog razvoja, psihoorganskog sindroma niti bolesti zavisnost.

To je u svom nalazu navela vještakinja psihijatrica dr Mirjana Varagić, u nastavku suđenja u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Muratović odgovara zbog krivičnog djela - teško ubistvo, na štetu Anesa Kalača, koji je ranjen 2014. godine na benzinskoj pumpu “Eko petrol”.

”U vrijeme odigravanja događaja, afekat kod okrivljenog se mora posmatrati istovremeno sa karakteristikama njegove ličnosti i okolnosti samog događaja, pa smatramo da je isti bio u stanju fiziološkog afekta straha srednjeg intenziteta koji je smanjio njegovu sposobnost da upravlja postupcima, kao i da shvati posljedice svog postupanja, ali ne u bitnom stepenu”, navela je u nalazu Varagić.

On je naglasila da je događaj, koji je prethodio pucnjavi, mogao da utiče na okrivljenog u pogledu “nastanka afektivnost stanja samo u slučaju da se kritični događaj razmatra kao unaprijed planirana radnja”...

Njenom nalazu prigovorila je tužiteljka Ljubinka Madžgalj, a punomoćnik oštećene porodice Munever Kuč, zbog protoka vremena od osam godina, zatražio je opoziv vještačenja, što sud, zbog nemogućnosti takvog pravnog instrumenta nije prihvatio...

Advokat odbrane Borivoje Borović, tražio je novo vještačenje nove komisije vještaka...

Adis Muratović nije mogao da se sjeti gdje se nalazilo vozilo i kako je izvadio pušku iz vozila, prije nego što je ispalio više hitaca kojim je ranjen Anes Kalač 2014. godine, na benzinskoj pumpi “Eko petrol” u Rožajama.

To je rekao na rekonstrukciji događaja, koja je juče preko video-zapisa prezentovana u Višem sudu.

Vještak balističar Božidar Bakić, zaključio je da je osoba koja je pucala bila u pokretu.

Prema optužnici, Adis Muratović je 27. jula 2014. godine ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Kalača i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Kalač je tri dana kasnije, od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru.

”Mislio sam da mogu da se sjetim, ali nema šanse. Mislio sam da ću se ovdje sjetiti nekih detalja, ali jedino se sjećam da sam ovdje stigao iz pravca Rožaja”, kazao je Muratović.

On je na pretresu rekao da se slabo sjeća svega i da iskreno žali zbog svega što se desilo, detaljno opisujući događaje koji su prethodili tog dana, kada su njegova braća, rekao je, više puta napadana od grupe mladića.

Na pumpi su se tog dana sukobile dvije grupe mladića. Adisa je u februaru, po međunarodnoj potjernici, poslije sedam godina bjekstva, uhapsila podgorička policija.

Ranijom ukinutom presudom, u odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Munever Kuč kazao je za “Vijesti” da je tokom dosadašnjeg, višegodišnjeg pretresa porodica pokojnog Anesa Kalača odavno izgubila nadu u pravdu.

”Nakon osam godina od smrti svog sina i brata, od strane odbrane i dalje se ovaj postupak opstruira, sa zahtjevima za novim vještačenjima. Kao što je opštepoznato, upravo je optuženi Muratović svojim šestogodišnjim bjekstvom onemogućio bilo kakvo pa i psihijatrijsko vještačenje”, kazao je Kuč.

Suđenje se nastavlja 4. maja.

Bonus video: