Ugledni građanin ili dio kavačkog klana: Teške optužbe protiv predsjednika Opštine Budva

Božovića sumnjiče da je dio grupe u kojoj su odbjegli policajac Ljubo Milović i uhapšeni Mileta Ojdanić. Njegov pravni zastupnik kaže da su tužioci sastavili neosnovane i neodržive konstrukcije, i da je u pitanju politički progon. Iz SDT-a tvrde da je Božovićeva odgovornost veća, jer “uživa veliki ugled kod sugrađana”

76107 pregleda 187 reakcija 103 komentar(a)
Božovića juče dovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Božovića juče dovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Specijalni tužioci tvrde da je Milo Božović učestvovao u švercu kokaina u koji su bili uključeni policajac Mileta Ojdanić i Ljubo Milović, ali branioci uhapšenog gradonačelnika Budve tvrde da su u pitanju nemoguće i neodržive konstrukcije.

Božovića su prekjuče slobode lišili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju krijumčara kokaina. Sudija za istragu Goran Šćepanović odredio mu je sinoć pritvor do 30 dana, nakon saslušanja u podgoričkom Višem sudu.

Izvori “Vijesti” tvrde da tužioci prvog čovjeka Budve spajaju sa takozvanim policijskim narko-kartelom, koji je radio za kavački kriminalni klan.

U velikoj policijskoj akciji kojom je udareno na tu organizaciju, nedavno je uhapšeno više policajaca i raspisana potjernica za šestoricom njihovih kolega.

Božovića niko zvanično nije povezao s tim klanom, a u prekjučerašnjem saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) navodi se samo da je osumnjičen za “tri krivična djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

”Ovo je kao da neko tvrdi da u ovom momentu Ukrajina i Rusija imaju najbolju moguću saradnju. Ne mogu bolju paralelu da izvučem... Činjenica je da njega nema u ovom postupku. Na ovaj način, u postupak može da se ugura svako”, rekao je jedan od njegovih branilaca, advokat Miroje Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Boris Pejović

Ponovio je da je u pitanju isključivo politički obračun s njegovim klijentom...

Iz SDT-a, međutim, tvrde da bi Božović morao završiti u pritvoru, jer posebnu težinu ima to što “uživa veliki ugled kod sugrađana”, prepričao je advokat zahtjev Tužilaštva.

Nakon tročasovnog saslušanja Božovića u sudu, advokat je konstatovao da tužioci nisu predočili nikakve dokaze i da nema mjesta krivičnom progonu protiv njegovog klijenta.

Istakao je da je SDT u procesnom problemu i da je kompletna konstrukcija apsolutno neosnovana: “Važno je naglasiti da tužilaštvo nema ništa... Ovdje više nema prava, ovo je čista politika”.

ŠTA JE SADRŽINA SKAJA

Jovanović je novinarima pojasnio da tužilaštvo teze o kriminalnim aktivnostima Božovića zasniva i na Skaj komunikaciji, koju su dobili putem međunarodne pravne pomoći. On, međutim, tvrdi da u njoj nema njegovog klijenta: “Šta je sadržina? Kako znamo da je tu neki Milo Božović? Toga nema”, rekao je Jovanović.

Dodao je da su tokom saslušanja, Božović, njegov kolega, advokat Danilo Mićović i on - gotovo dva sata dokumentovano izlagali “zašto nema mjesta ni krivičnom progonu, ni određivanju pritvora”.

”Za sve što smo rekli imali smo neposredni dokument, ili se pozivali na akte ili postupke ovog suda i SDT... Predlog za određivanje pritvora kontradiktoran je nekim drugim postupcima koji se vode, ali to ostavljam njima i tužilačkoj organizaciji”, rekao je advokat.

Božovića juče privode na saslušanje
Božovića juče privode na saslušanjefoto: Luka Zeković

On ističe i da je pitao sudiju i specijalnog tužioca od čega bi Božović bježao:

”SDT kaže da je ugledan, izabran prije četiri mjeseca sa više od 50 odsto glasova i on će sad da bježi od funkcije na koju je izabran. Da neko bježi od funkcije, to još nismo gledali”.

Grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, sa kojom SDT povezuje Božovića, osumnjičena je da je novac stečen švercom kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, i da na čelna mjesta u Upravi policije postavlja ljude od povjerenja.

To se, između ostalog, navodi u spisima SDT-a, po čijem nalogu je sredinom marta uhapšeno više policajaca osumnjičenih da su umjesto za državu, radili za račun organizovanih kriminalnih grupa.

Prema dokazima do kojih je došlo Specijalno državno tužilaštvo, tu grupu policajaca - plaćenika mafije, 2019. godine formirali su Ljubo Milović (40), Mileta Ojdanić (51) i Radoje Zvicer (41).

Istražitelji tvrde da su upravo njih trojica novac zarađen međunarodnim krijumčarenjem kokaina trošili da kupuju glasove, uoči izbora sljedeće godine.

Njihovu ekipu terete da su sa saradnicima prošvercovali najmanje tri tone kokaina, zastrašivali pripadnike drugih kriminalnih klanova, svjedoke i da su šefovima kavačkog kriminalnog klana prosljeđivali povjerljive informacije, javljali im da li se sprema nečije hapšenje...

Tužilaštvu sumnjivo što je često šetao

Advokat Jovanović kazao je da SDT, u predlogu za određivanje pritvora, navodi da je Božović za posljednjih pet godina 55 puta prešao državnu granicu i izašao van Crne Gore.

”Mi, branioci, smo se štrecnuli. Ja sam za deset dana deset puta prešao državnu granicu... Od toga četiri ili pet puta ušao u Crnu Goru. To je predsjednik Opštine. A zamislite, nigdje dokaza i traga gdje je taj čovjek išao. Dokaza nema, da li će biti razumijevanja naše argumentacije od strane suda, to ćemo vidjeti”, rekao je Jovanović.

Radi se o časti i ugledu čovjeka, o Opštini kojom upravlja, političkoj grupaciji kojoj pripada i koja je napadnuta ovim", rekao je advokat Jovanović

Brate, mi smo kriminalci

”Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”, jedna je od poruka za koju SDT tvrdi da je preko kriptovane telefonske aplikacije poslao Božović, saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama, ta poruka poslata je u periodu kada je uhapšeni predsjednik Opštine Budva bio na poslaničkoj funkciji.

U tužilačkim spisima, tvrde izvori “Vijesti”, piše i da je Božović kum sa uhapšenim Ojdanićem.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da je Božović to negirao.

Bonus video: