Romske organizacije: Postupci neprihvatljivi i protivni vrijednostima solidarnosti, međusobnog poštovanja i suživota

"Ovakvi incidenti predstavljaju jedan od rezultata dugogodišnjeg zanemarivanja i nedovoljnog djelovanja vlasti u procesu eliminisanja podjela i diskriminacije"

14374 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren Amenca" i NVO CAREP osudile su nedolično ponašanje grupe mladih Roma koji, u videu u kojem se obraćaju političaru Vladisavu Dajkoviću, vrijeđaju pripadnike zajednice Srba.

Kako se navodi u saoštenju organizacija, ovakvi postupci su neprihvatljivi i protivni vrijednostima solidarnosti, međusobnog poštovanja i suživota.

"Pozivamo i Romski nacionalni savjet da osude ovakav čin diskriminacije Srba u Crnoj Gori čime ćemo naglasiti da postupci jedne grupe ne mogu generalizovati ili kriviti cijelu zajednicu. Pozivamo nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mjere i aktivnosti kako bi počinitelji odgovarali za svoje postupke i da se izgradi kultura nulte tolerancije prema nasilju, diskriminaciji i mržnji. Takođe, želimo skrenuti pažnju na činjenicu da ovakvi incidenti predstavljaju jedan od rezultata dugogodišnjeg zanemarivanja i nedovoljnog djelovanja vlasti u procesu eliminisanja podjela i diskriminacije. Nedostatak političke volje i nedovoljno ulaganje u inkluziju Roma i druge ranjive grupe stvorili su plodno tlo za ovakve događaje", navodi se u saopštenju.

Pozvali su vlasti da preuzmu odgovornost za stvaranje inkluzivnog društva u kojem svi građani, bez obzira na svoje etničko ili nacionalno porijeklo, imaju jednake šanse i prava.

"Potrebno je raditi na jačanju svijesti o važnosti tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštovanja različitosti. Kao organizacija, nastojimo da se aktivno uključimo u promovisanje dijaloga između različitih zajednica, edukaciju mladih o vrijednostima jednakosti i podršku inkluzivnih politika. Samo zajedničkim naporima i razumijevanjem možemo prevazići podjele i stvoriti društvo u kojem svako dijete i svaki pojedinac ima priliku ostvariti svoj puni potencijal bez straha od diskriminacije ili nasilja. Pozivamo sve relevantne aktere, uključujući vladu, političke partije, civilno društvo i međunarodne organizacije, da zajedno radimo na izgradnji inkluzivnog društva u kojem se svaki pojedinac osjeća prihvaćeno, poštovano i jednakopravno", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: