Na slobodi opljačkao radnju, iz pritvora će opet u „Ljubović”

Slučaj maloljetnog L. H. mora da bude alarm za promjene - da država otvori ustanovu za maloljetne počinioce najtežih krivičnih djela ili da mijenja zakon, pa da umjesto maksimalnog pritvora 60 dana, pravosnažnost presude dočekuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, poručuju sagovornici “Vijesti”

45117 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Gdje sa maloljetnim počiniocima najtežih krivičnih djela (ilustracija), Foto: Shutterstock
Gdje sa maloljetnim počiniocima najtežih krivičnih djela (ilustracija), Foto: Shutterstock

Maloljetnom L. H. (2006) određeno je zadržavanje zbog osnovane sumnje da je 23. avgusta, u ranim jutarnjim časovima, opljačkao prodavnicu u vlasništvu D. H. na Starom aerodromu u Podgorici, nezvanično saznaju “Vijesti”.

L. H. je uhapšen u petak veče u podgoričkom naselju Konik, tri dana pošto se samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”. Postupajući tužilac zadržavanje mu je odredio zbog sumnje da je izvršio tešku krađu.

L. H. je 5. avgusta u “Ljubović” smješten po rješenju Višeg suda, nakon što je prethodno 60 dana proveo u pritvoru. Pritvor i mjera privremenog smještaja određeni su zbog sumnji da je taj maloljetnik početkom juna ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom.

Leš sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, a istog dana policija je obavijestila javnost da je uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

“Vijesti” su ranije objavile da je, prema spisima suda u koje je redakcija imala uvid, L. H. i ranije bježao, i to iz pritvorskih prostorija u Podgorici. Iz Uprave policije u petak su potvrdili te navode i kazali da je ta osoba iz njihovih prostorija pobjegla 1. juna i da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati.

“U odnosu na Vaše interesovanje za udaljenje pomenutog maloljetnika iz službenih prostorija Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, obavještavamo Vas da se navedeni događaj desio 1. juna, da je to lice u službenim prostorijama boravilo zbog drugog krivičnog djela i da je protiv jednog službenika pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti”, odgovorili su “Vijestima” u petak iz UP na čijem je čelu Nikola Terzić.

Slučaj maloljetnog L. H., koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo, a rješenjem suda smješten u “Ljubović”, ustanovu otvorenog tipa, ukazao je na nedostatke sistema i kapacitete države u odnosu na maloljetne počinioce najtežih krivičnih djela.

Na to je ranije više puta sugerisala i direktorica “Ljubovića” Nina Delević, te drugi sagovornici, među kojima pravnik Vasilije Radulović, autor publikacije “Mjere i sankcije prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela”, te advokat Veselin Radulović.

“Nažalost, ovaj slučaj prikazuje manjkavosti krivičnog postupka prema maloljetnicima. Ono što treba istaći jeste da je Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u velikoj mjeri usaglašen s međunarodnim aktima, a takođe nudi i dobra zakonska rješenja. Međutim, kao takav, nažalost, neskladan je s crnogorskom realnošću, jer njegovu punu primjenu onemogućavaju, prije svega, infrastrukturni nedostaci, a zatim i kadrovski”, rekao je Radulović ranije “Vijestima”.

Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku predviđa dvije institucionalne mjere koje u Crnoj Gori ne mogu biti izvršene - upućivanje u ustanovu zavodskog tipa i upućivanje u specijalizovanu ustanovu, ali te ustanove još ne postoje u Crnoj Gori.

“Nemamo vaspitnu ustanovu zavodskog tipa i onda nakon što istekne 60 dana, koliko se prema Zakonu najduže i može izreći pritvor maloljetnom licu za bilo koje krivično djelo, sud ne može da više odredi pritvor, i ta se lica, kao u konkretnom slučaju, upućuju u ‘Ljubović’, jer u suštini ne postoji druga ustanova”, kazao je ranije Radulović.

Rekao je i da “Ljubović” nema kapacitete i uslove u bilo kojem smislu da obezbijedi adekvatan tretman osoba poput L. H., ali “ni da obezbijedi, prije svega, sigurnost i bezbjednost osoblja i drugih štićenika, koji su ugroženi dolaskom takvog lica, osobe koja je osumnjičena za izvršenje teškog krivičnog djela”.

Advokat Radulović, dok se još tragalo za L. H., rekao je i da “postoji ozbiljna opasnost da izvrši i ponovi neko krivično djelo” i da “država mora obezbijediti ustanovu u koju bi se smještala lica okrivljena za izvršenje najtežih krivičnih djela za maloljetnike”.

“Ljubović” je ustanova dječije i socijalne zaštite, otvorenog tipa i nema policijsko obezbjeđenje.

Centar za djecu i mlade “Ljubović”
Centar za djecu i mlade “Ljubović”foto: Luka Zeković

Direktorica se u slučaju L. H. obraćala policiji za pomoć i iz te ustanove tražili su 24-satnu asistenciju.

Iz UP u petak su “Vijestima” potvrdili da su po pozivu obilazili “Ljubović”, te u odgovoru naveli i da je “istima predočeno koje su njihove zakonske obaveze za sprovođenje mjera prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, te da će službenici kriminalističke policije povremeno obilaziti navedenu ustanovu u skladu sa ovlašćenjima policije propisanim zakonom”.

Policije nije bilo

Direktorica “Ljubovića” juče je “Vijestima” rekla da Zakon na koji se poziva policija u članu 156 reguliše da će se institucionalna mjera upućivanja u ustanovu nezavodskog tipa bliže urediti pravilnicima koje donosi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a da je u skladu sa tim, konkretno Pravilnikom o bližim uslovima za izvršavanje institucionalne mjere upućivanje u ustanovu nezavodskog tipa, članom 13, regulisano da ustanova, odnosno Centar “Ljubović”, predlaže sudu premještaj korisnika koji je donio odluku o smještaju - ako se korisnik više puta samovoljno udaljio.

“Viši sud je sa tim upoznat 8. 8. 2023. godine, zvaničnim dopisom, gdje je predočeno da je od 2020. godine do toga dana L. H. imao 12 samovoljnih udaljavanja, te da je diskutabilno koliko će se korisnik zadržati. Nakon pokušaja bjekstva iz ‘Ljubovića’ 19. 8. 2023, odmah je upućen dopis CB Podgorica, gdje je tražena konstantna policijska pratnja, te predočeno da je L. H. pod pojačanim nadzorom vaspitnog osoblja i vaspitača do određivanja iste”, kazala je Delević.

Delević
Delevićfoto: Luka Zeković

Nakon toga, kako je dodala, posjetio ih je inspektor za maloljetnike koji je sa L. H. obavio razgovor.

“A do bjekstva koje se desilo tri dana nakon toga nije nas posjetio više nijedan inspektor, a na taj dopis nismo dobili odgovor”, rekla je ona.

“Vijesti” su imale uvid u zahtjev uprave “Ljubovića” kojim od UP traže asistenciju u slučaju maloljetnog L. H.

Delević je ponovila da je “Ljubović” ustanova “nezavodskog (otvorenog) tipa”.

“Nemamo zakonska ovlašćenja da se prema korisnicima ophodimo kao prema licima koja se nalaze u pritvoru, niti imamo kadra i kapaciteta za to. Uostalom, da je korisnik u velikom riziku od samovoljnog udaljavanja svjedoči činjenica da je uspio da pobjegne iz pritvorskih jedinica CB Podgorica, gdje je u smjeni više policajaca, a ne pored golorukih zaštitara i vaspitnog osoblja, koje čine i žene”, rekla je Delević juče “Vijestima”.

Kako je kazala, ovo mora biti alarm za promjene.

“Akcenat nije na prebacivanju odgovornosti sa pravosudnih organa, odnosno sudova i tužilaštva, na UP ili ‘Ljubović’ (ili obratno), mislim da svima ovaj primjer mora da nam bude alarm da nešto u sistemu mora da se mijenja i da se više ne smije ponoviti - ili otvaranje ustanove za počinioce najtežih krivičnih djela ili izmjena Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, gdje ne bi maksimalni pritvor bio 60 dana, već bi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (dijelu za mldb. lica) dočekali pravosnažnost presude”, poručila je Delević.

Pravnici su ranije upozorili na to da bi maloljetniku, ako na slobodi počini novo krivično djelo, mogao da bude izrečen pritvor u trajanju od najduže 60 dana, nakon čega bi ponovo završio u toj ustanovi otvorenog tipa.

Premijer Dritan Abazović juče je, upitan o bjekstvu L. H. iz “Ljubovića”, rekao da niko ne bježi od odgovornosti, ali da se takve stvari “jednostavno dešavaju”, da “ova situacija jeste incidentalna i zabrinjavajuća... treba da se razmisli kako bi taj sistem bio efikasniji”.

“... Ali ne želim da svaljujem krivicu na ljude koji u skromnim uslovima, sa nedovoljno ljudstva, drže situaciju pod kontrolom”, kazao je on.

Bonus video: