Đurkoviću četiri godine robije za 144 kilograma marihuane

Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu okrivljenom Marku Đurkoviću

10272 pregleda 7 komentar(a)
U vozilu pronađen DNK okrivljenog (arhiva/ilustracija)
U vozilu pronađen DNK okrivljenog (arhiva/ilustracija)

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu okrivljenom Marku Đurkoviću, zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (član 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Presudom Višeg suda u Podgorici, Đurković je oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Njemu je istovremeno izrečena i mjera bezbjednosti - oduzimanje 144,4 kilograma opojne droge marihuane.

“Prvostepeni Viši sud je u zakonito sprovedenom postupku izveo sve potrebne dokaze pa je pravilnom ocjenom izvedenih dokaza, kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, do izvjesnosti utvrdio da je optuženi počinio krivično djelo opisano u izreci presude. U pogledu postojanja krivičnog djela i krivice optuženog u presudi su dati jasni i uvjerljivi razlozi, koje u potpunosti prihvata i ovaj sud. Presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Dodaje se da je prvostepena presuda u svemu jasna i razumljiva, kako u izreci tako i u obrazloženju i da sadrži razloge o svim odlučnim činjenicama iz kojih se pouzdano zaključuje da je optuženi Marko Đurković izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Prvostepeni Viši sud je pravilno izveo zaključak da je optuženi neovlašćeno radi prodaje prenosio opojnu drogu marihuanu, ovo imajući u vidu činjenice utvrđene DNK vještačenjem, da je iz brisa izuzetog sa površine upravljača - volana predmetnog vozila utvrđeno prisustvo biološkog materijala isključivo optuženog, dok je kod ostalih navedenih tragova izuzetih iz predmetnog vozila, utvrđen i biološki materijal druge osobe, s tim što je biološki materijal glavnog donora (optuženog) prisutan u znatno većoj količini u odnosu na tu drugu osobu”.

Objašnjava se da je Viši sud pravilno utvrdio i u dovoljnoj mjeri vrednovao sve činjenice, koje su od uticaja na izbor vrste i visine krivične sankcije.

“Prvostepeni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog, cijenio njegove porodične prilike, odnosno da je otac jednog maloljetnog djeteta, dok je od otežavajućih okolnosti cijenio raniju osuđivanost optuženog za krivična dijela, navedena u izvodu iz kaznene evidencije na ime optuženog, te cijeneći stepen krivice kao i količinu opojne droge, prvostepeni sud je optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, koja kazna i po nalaženju ovog suda, predstavlja adekvatnu kaznu težini krivičnog djela i stepenu krivice optuženog”, piše u obrazloženju presude.

Detalji optužnice VDT-a

Optužnicu protiv Đurkovića, Više državno tužilaštvo podiglo je 14. februara 2022. godine, a sljedećeg dana dostavilo Višem sudu na potvrđivanje.

"Zato što je dana 28. oktobra 2020. godine, u Ulcinju, neovlašćeno radi prodaje prenosio opojnu drogu marihuanu - supstancu proglašenu za opojnu drogu Pravilnikom o utvrđivanju spiska droga psihotropnih supstanci i bilja koje se može koristiti za proizvodnju droga, iako je bio svjestan da postupa neovlašćeno i protivpravno, pa je to i htio. Na način što je vozilom marke 'fiat doblo', nikšićkih oznaka, prenosio 124 PVC pakovanja opojne droge marihuana, ukupne neto mase m=123.771,394 grama, kao i četiri PVC džaka opojne droge marihuana, ukupne neto mase 20.660,00 grama, a koja opojna droga je bila namijenjena daljoj neovlašćenoj prodaji. Čime je izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore", navodi se u aktu Višeg državnog tužilaštva.

Bonus video: