Perović saslušana u SDT-u

"Slušajući sadržinu prijave koju mi je iznijela tužiteljka upućena u SDT, shvatila sam da mi nije predočen baš nijedan elemenat krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije", navela je direktorica ASK-a

22613 pregleda 87 reakcija 45 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je danas u svojstvu građanke zbog krivične prijave koju je podnio predsjednik Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije.

"Pozdravljam i podržavam neobično brzu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje me pozvalo da se izjasnim kao građanka na krivičnu prijavu, neosnovano podnijetu 1. avgusta 2023", kazala je Perović.

Naglasila je da Sindikalna organizacija ASK-a broji 13 zaposlenih od 75 sistematizovanih radnih mjesta.

"Bez obzira na već ustaljenu praksu zloupotrebe prava, pravnog sistema i institucija sistema, vladavina prava u Crnoj Gori, srećom, ipak postoji", kazala je Perović, te dodala da se prijava odnosi na okolnosti izvršenja krivičnog djela "ni manje ni više nego stvaranja kriminalne organizacije u Agenciji, te krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi".

"Slušajući sadržinu prijave koju mi je iznijela tužiteljka upućena u SDT, shvatila sam da mi nije predočen baš nijedan elemenat krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije", navela je direktorica ASK-a.

Perović je navela i da podnosioci nisu tačno unijeli zakonski opis elemenata krivičnog djela koje joj se pripisuje što, kako ona smatra, dovoljno govori o ozbiljnosti njihovog postupka.

"Simptomatično je da je prijava vrlo slična onoj koju je protiv mene u februaru ove godine podnijela jedna nevladina organizacija podnijela zbog korišćenja službenog vozila. Razlog tome je kriminalno udruživanje onih koji već treću godinu žele da me, za moj zakonit rad, proglase kriminalkom. Ako nam do sada i nije bilo jasno otkuda ovoj NVO akti iz Agencije – koji su zakoniti, a kojima je manipulisano i koji su bili tumačeni na obmanjujući način – ovim je to u potpunosti razotkriveno", rekla je Perović.

Kazala je da je srećna okolnost ta da se dokumentacija iz koje se može utvrditi "isključivo zakonit" rad Agencije na svim poljima, pa i na polju "prisvajanja luksuznog BMW-a", već nalazi u SDT-u.

"Radujem se ovom postupku, kao što sam se radovala postupku utvrđivanje svoje odgovornosti za navodnu utaju poreza, koja je tako vješto iskonstruisana, uprkos članu zakona koji ne dozvoljava tumačenje, primjeni tog člana u praksi i na osnovu toga izdatih pravnih mišljenja i sudske prakse, te mišljenja poreske inspekcije da kapitalne dobite za koju sam okrivljena – nema". navela je Perović.

Dodala je da očekuje da će biti zaštićena od novih optužbi za koje kaže da su neutemeljene.

"Vjerujem da će SDT raditi u interesu pravde, i time pokazati da ne može da bude alatka za zastrašivanje onima koji umjesto da se okrenu sebi i svom usavršavanju na bilo kom životnom i profesionalnom polju, posvećeni su pokušajima diskreditacije, iz nečasnih motiva, svih koji im smetaju", zaključila je Perović.

Bonus video: