Pantić pustio policiju u stan, oni našli 115 g "trave"

Ostaje u pritvoru srpski državljanin osumnjičen za stavljanje u promet opojnih droga

15529 pregleda 2 komentar(a)
Tvrde da je priznao da diluje "travu" (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Tvrde da je priznao da diluje "travu" (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Srpski državljanin Strahinja Pantić ostao je iza rešetaka, nakon što je Apelacioni sud odbacio žalbu njegovog pravnog zastupnika na rješenje o produženju pritvora.

Kako se navodi u sudskim spisima, on je policajcima na ulici djelovao sumnjivo, pa ih je dobrovoljno pustio u svoj stan u Kotoru, gdje su pronašli više od 100 grama marihuane i vagu za precizno mjerenje, nakon čega je uhapšen.

Objašnjava se da je branilac okrivljenog Pantića tražio ukidanje pritvora i eventualno donošenje rješenja o izricanju mjere nadzora, ali je sud to odbacio kao neosnovano.

Okrivljeni nije sporio da je dio opojne droge bio namijenjen daljoj neovlašćenoj prodaji, pišu sudije Apelacionog suda

Strahuju, kako piše, da bi mogao pobjeći kod najbližih rođaka u Srbiju, s obzirom da mu prijeti relativno visoka kazna zatvora.

“Ovaj sud je našao da pobijano rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka... budući da je prilikom donošenja prvostepeni sud pravilno primijenio sve odredbe Zakonika o krivičnom postupku relevantne za zakonito i pravilno odlučivanje u konkretnom slučaju. Neosnovano se žalbom branioca okrivljenog prvostepeno rješenje pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja... jer ovaj sud nalazi da je prvostepeni sud na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, koje je cijenio svaku pojedinačno, ali i u međusobnoj povezanosti, izveo pravilan zaključak da i dalje stoje razlozi za pritvor”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Da je Pantić kriv, ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda do nivoa postojanja osnovane sumnje, proizilazi iz službene zabilješke kotorskih policajaca, koji su 24. marta, prilikom obilaska naselja Dobrota, “vidjeli lice koje im je djelovalo sumnjivo”:

“I odgovaralo opisu lica za koje su u ranijem periodu dobili saznanja da se bavi uličnom prodajom marihuane, te su nakon što su istom prišli, utvrdili da ovo lice kod sebe ne posjeduje lična dokumenta, već je o sebi dao podatke da se zove P. S. da je rođen... u Smederevu, kao i da je privremeno nastanjen u Kotoru.”

Dodaje se da je potom odveden u stanicu policije radi utvrđivanja identiteta, kada je kazao da stanuje u Kotoru i da u stanu posjeduje određenu količinu marihuane i vagu za precizno mjerenje, koje želi dobrovoljno da preda policiji.

“Nakon čega je isti naveo da je saglasan da službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor uđu u njegov stan... i iz istog izuzmu opojnu drogu marihuanu i vagu za precizno mjerenje, koje on želi dobrovoljno da preda, a što se potvrđuje i potvrdom o privremeno oduzetim predmetima... Iz koje proizilazi da su od istog ovlašćeni policijski službenici privremeno oduzeli dvije pvc kese u kojima se nalazi suva biljna materija tamno zelene boje za koju se pretpostavlja da je opojna droga marihuana, ukupne bruto mase 123,7 grama i vagu za precizno mjerenje.”

Dodaje se da je pronađena materija testirana u Forenzičkom centru u Danilovgradu i da je utvrđeno da je riječ o marihuani.

“Konačno, osnovana sumnja proizilazi i iz odbrane okrivljenog, koji nije sporio da je dio opojne droge bio namijenjen daljoj neovlašćenoj prodaji, kao i iz drugih dokaza koji se nalaze u spisima predmeta.”

Mogao bi pobjeći u Srbiju

Prvostepeni sud je kod produženja pritvora okrivljenom zbog straha od bjekstva, posebno cijenio okolnosti - visinu zatvorske kazne koja mu prijeti, ali i činjenicu da je državljanin Republike Srbije, gdje mu žive roditelji i brat...

“Što ukazuje da isti ima razvijene rodbinske i društveno-socijalne veze van teritorije Crne Gore, od kojih veza bi mogao zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bjekstva i skrivanja, te je tek u ukupnosti navedenih činjenica izveo pravilan zaključak o postojanju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog za slučaj da se nađe na slobodi”, navode iz Apelacionog suda.

Bonus video: