Odloženo suđenje Vesni Medenici

Suđenje odloženo za 16. novembar

6700 pregleda 15 komentar(a)
Medenica pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković
Medenica pri dolasku na današnje suđenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2023. 10:08h

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici, njenom sinu Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću, i ostalima okrivljenima, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 16. novembar.

Razlog odlaganja današnjeg ročišta je nedolazak okrivljenog Petra Milutinovića. Njegov branilac advokat Goran Petrović u dopisu sudu je naveo da Milutunović mora biti uz svoje maloljetno dijete koje je trenutno na liječenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Kao dokaz je sudu dostavljen i izvještaj ljekara specijaliste.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Odbrana: Miloš Medenica nezakonito u pritvoru

Branilac okrivljenog Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović, obraćajući se sudu odnosno predsjednici specijalnog vijeća sudiji Nadi Rabrenović, ukazao je da se njegov branjenik kao i ostali koji se nalaze u pritvoru, određeni vremenski period, nezakonito nalaze.

"Okrivljeni Medenica je rješenje iz septembra u pritvoru primio tek 19. oktobra, što znači da je bez ikakvog papira, zakonskog osnova, taj vremenski period bio u pritvoru. Vijeće je obavezno da svaka dva mjeseca ispita postojeće uslove za pritvor", kazao je advokat Jovanović.

Bonus video: