Uhapšen policajac: Osumnjičen za zločin protiv čovječnosti tokom rata u BiH

"U toku je pretresanje stanova i drugih prostorija lica lišenog slobode na više lokacija u zemlji, radi prikupljanja i drugih dokaza o krivičnom djelu", saopšteno je iz SDT

64617 pregleda 112 reakcija 61 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2023. 14:19h

Službenik Uprave policije Zoran Gašović uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

On je uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti na teritoriji Hadžića u Bosni i Hercegovini (BiH), za vrijeme rata 1992. godine.

"U toku je pretresanje stanova i drugih prostorija lica lišenog slobode na više lokacija u zemlji, radi prikupljanja i drugih dokaza o krivičnom djelu", saopšteno je iz SDT.

U saopštenju se navodi da će uhapšeni biti u zakonskom roku sproveden specijalnoj tužiteljki specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog.

Gašović je više puta tokom službovanja u Upravi policije bio suspendovan zbog ranijih propusta u radu.

Bosansko-hercegovački mediji još 2016. godine posali o policajcu iz Nikšića Zoranu Gašoviću, kojeg su povezivali da je navodno bio učesnik zločina u Hadžićima 1992. godine.

Nakon toga je reagovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, koje je tada objavilo da "nikad niko do sada iz Bosne iz Hercegovine, niti policija niti pravosudni organi nisu kontakltirali MUP Crne Gore i barem zatražii provjere".

Regionalna priča te 2016. godine ponajviše se ticala žrtava i njihovih porodica u Hadžićima, a ispovijest je dao i sin jednog od ubijenog Alije Bašića, Almin Alen Bašić.

"Ono što mene kao sina ubijenog logoraša kojeg je ubio ovaj krvnik posebno brine je ta izjava MUP-a Crne Gore, da nikad niko do sada iz Bosne iz Hercegovine niti policija niti pravosudni organi nisu kontaktirali ih i barem zatražili provjere. Naježim se od pomisli da je on slobodan još uvijek. Ovaj čovjek je živio u Hadžićima do kraja rata. Njegovo porijeklo je iz Plužina. Prije rata su došli u Hadžiće i živjeli u Ulici Hadželi (bivša Slobodana Principa Selje-žuta zgrada pored džamije u centru Hadžića)", ispričao je tada Bašić.

On je nastavio i da je otac Gašovića prije rata radio u Coca-Coli u Hadžićima i osuđen je na osam godina za počinjene ratne zločine na prostoru Hadžića.

"On radi u MUP-u Crne Gore od 1996. godine. Još 1999. godine protiv istog je Federalni MUP podigao optužnicu", ispričao je tada Bašić.

Osumnjičeni policajac iz Nikšića krajem 90-ih radio je na graničnom prelazu Šćepan Polje, a potom je prešao u kriminalistiku CB Nikšić.

Skoro 30 članova dvije porodice iz Hadžića pobijeno je tokom rata u egzekucijama, a za većinu ubistava, kako su pisali tada mediji, navodno se veže i ime Gašovića.

"Tijela Kovačevića su pronađena i ekshumirana 2004. godine. U Hadžićima je 59 grobnica. Tokom rata kao nestali vodilo se skoro 250 lica. I danas se traga za 90 Hadžićana. Ovaj zločinac je 26.06.1992. godine iz logora izveo pa potom nakon što su ih krvnički tukli streljao Aliju Bašića (mog oca), Aliju Kovačevića i Ramiza Hrgića. Njihova tijela su ekshumirana 1999. godine na padinama Igmana. I u kantonalnom MUP-u i u kantonaln tužilaštvu postoje i zabilješke i izjave svjedoka, kao i na sudovima. O zločinima u Hadžićima 2014. godine izdao sam knjigu "Hadžići, zločin bez kazne", istakao je tada sin jednog od ubijenih.

Službenik UP Zoran Ga­šo­vi­ć, nakon tih navoda u BiH medijima, tada je kazao da je upo­znat sa op­tu­žba­ma ko­je su pro­tiv nje­ga iz­ni­je­te ali je naveo da "ne smi­je da ko­men­ta­ri­še te na­vo­de jer mu kao po­li­cij­skom slu­žbe­ni­ku ni­je do­zvo­lje­no da istu­pa iz slu­žbe i da­je iz­ja­ve".

Više državno tužilaštvo u Podgorici u maju 2021. godine podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika iz Nikšića Zorana R. Gašovića, zbog zloupotrebe službenog položaja i primanje mita.

Podgorički Viši sud mu je po uputima višestepenog suda ukinuo pritvor, zbog ćega se on u daljem postupku, branio sa slobode.

Optužnicom koju zastupao tužilac Miloš Šoškić, osim Gašovića, obuhvaćeni su i službenici UP ali i građani Marinko Simović, Vladan Konatar, Nikola Đukanović, Živko Milović, Veselin Bigović i Nemanja Delić.

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnih djela primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba putem podstrekavanja, prenosi Dan.

Nakon akcije koja je sprovedena 22. februara 2021. godine, iz policije je saopšteno da je osam pripadnika policije i troje građana uhapšeno zbog primanja mita, davanja mita i krijumčarenja ljudi.

„Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova je, u koordinaciji sa postupajućim državnim tužiocem Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, realizovalo operativnu akciju, koja je sprovođena u prethodnom višemjesečnom periodu i bila usmjerena na otkrivanje nezakonitog postupanja policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja", saopštila je tada UP.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Gašović kao službenik CB Nikšić tražio od osumnjičenog Nikole Đukanovića da mu u pošti uplati 100 eura na ime B.B. kako bi kao kriminalistički tehničar sačinio službenu zabilješku o pregledu vozila, a koju službenu radnju nije smio da izvrši s obzirom da 20.7. 2020. nije bio na poslu i nije izvršio pregled vozila.

„Osumnjičeni Nikola Đukanović je u pošti uplatio novac na ime B.B. kako bi okrivljeni izvršio radnju pregleda njegovog vozila i tim povodom sačinio službenu zabilješku ne znajući da Gašović tog dana nije radio“, piše u optužnici.

Gašović je, kako se dalje navodi, pribavio korist i Živku Miloviću tako što je sačinio službenu zabilješku o pregledu njegovog vozila iako to vozilo nije ni bilo na pregledu.

Marinko Simović se tereti za primanje mita, a Živko Milović za davanje mita. Prema optužnici, Milović je Simoviću kupio četiri gume u vrijednosti 232 eura da on zauzvrat ne prijavi da prevozi građevinsku mašinu bez dobijene dozvole za prevoz van gabaritnog prevoza.

Bonus video: