Šta je optuženi Pljevljak ispričao u tužilaštvu: Obećali su mi 100 eura po kilogramu droge

Vrhovni sud produžio pritvor okrivljenom za krijumčarenje 25 kilograma marihuane

59761 pregleda 263 reakcija 18 komentar(a)
Policija zaustavila kamion u kom je prevožena droga (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Policija zaustavila kamion u kom je prevožena droga (arhiva/ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Pljevljak Danko Danilović ispričao je istražnim organima da ne zna ko je čovjek koji mu je ponudio da preveze dvije torbe marihuane od Podgorice do Beograda, ali da je prihvatio da taj posao završi za nadoknadu od 100 eura po kilogramu droge.

To piše u spisima bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva, na osnovu kojih je Vrhovni sud produžio pritvor tom tridesetdevetogodišnjaku.

Danilović je uhapšen 16. oktobra 2023. godine, nakon što je policija u kamionu kojim je upravljao pronašla oko 25 kilograma marihuane.

On je istrazi, pišu sudije, saopštio da je putem aplikacije “’Signal”’ dobio poruku od osobe, u kojoj mu nudi da preveze dvije torbe marihuane iz Podgorice u Beograd. Rekao je da mu je taj čovjek saopštio da će mu za tu uslugu platiti po 100 eura za kilogram marihuane koju bi prenio.

“Na to je pristao pa je u Podgorici preuzeo robu i kamionom firme ‘’R line’’ prevezao do Beograda, gdje je te dvije torbe predao njemu nepoznatom licu, a po prethodnom dogovoru sa licem koje na aplikaciji “Signal” memorisano kao M. M. Ne zna koju količinu je tada preveza... jer te dvije torbe nije otvarao, ali mu je rečeno da u istima ima po deset kilograma marihuane”.

Navodi se da je istražiteljima kazao da je potom - 16. oktobra 2023. godine, takođe preko aplikacije “Signal” dobio poruku od iste osobe, u kojoj je navedeno da će ga kod logističkog centra ‘’Voli’’ u Podgorici na putu prema Zeti, čekati drugo lice koje će mu predati robu.

Dao mu je, piše, i broj telefona te osobe i rekao mu da robu treba da preveze do Prijepolja, gdje će ga osoba čije ime mu nije rečeno čekati... Tužiocima je potom rekao da je tom organizatoru javio da je stigao na odredište, nakon čega se, poslije pet minuta, do njegovog kamiona parkiralo putničko motorno vozilo podgoričkih registarskih oznaka.

“Iz vozila je izašao nepoznat čovjek krupnije građe visok oko 1,75 - 1,80, bio je ćelav i imao je crnu bradu i iz auta je izvadio dvije putne crne torbe i ubacio ih u kabinu kamiona na gornji krevet. Te torbe nije otvarao, ali je znao da se u istima nalazi marihuana. U Kolašinu... kontrolisala ga je saobraćajna policija i na pitanje inspektora da li u kamionu ima nešto nedozvoljeno, rekao je da ima i pokazao mu dvije crne putničke torbe i rekao im je da se u istima nalazi marihuana”.

Kazao je i da mu nije plaćeno za uslugu prevoza marihuane, jer mu je rečeno da će mu “platiti sve ukupno u roku od 5-6 dana”.

“... Osnovana sumnja proizlazi i iz potvrde o privremeno oduzetim predmetima MUP- OB Podgorica od 16.10. 2023. godine, kojom su od okrivljenog oduzete dvije putne torbe crne boje u kojima se nalazilo 22 pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje nalik na opojnu drogu marihuanu, te i iz potvrde o privremeno oduzetim predmetima MUP OB Podgorica od 16. 10. 2023. godine, iz koje proizlazi da je od Danilović Danka privremeno oduzet novac u ukupnom iznosu od 650,00 eura”, navode iz suda.

19. oktobra 2023. godine određeno je sprovođenje istrage protiv okrivljenog Danka Danilovića zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Navode da u dosadašnjem toku trajanja pritvora istraga nije mogla biti završena iz objektivnih razloga, a s obzirom da nijesu pristigli izvještaji Forenzičkog centra Danilovgrad o DNK i fizičko-hemijskom vještačenju koja su tražena naredbom Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

“Osnovano se predlogom Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju predlaže produženje pritvora okrivljenom D. D. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret... Imajući u vidu težinu krivičnog djela za koje je okrivljeni osnovano sumnjiv, da je za krivično djelo... propisana kazna zatvora od dvije do deset godina, kao i težinu kazne koju može očekivati za slučaj da bude oglašen krivim... te činjenice da je okrivljeni zaposlen kao vozač... te da dva puta nedjeljno putuje iz Crne Gore u Srbiju... što sve ukazuje da ima razvijene lične, poslovne i socijalne veze van Crne Gore od kojih može očekivati pomoć u bjekstvu i skrivanju, sve navedeno u svojoj ukupnosti, po nalaženju Vrhovnog suda Crne Gore, upućuje na zaključak o postojanju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog za slučaj da se nađe na slobodi. Stoga, po ocjeni ovog suda, navedene činjenice ukazuju da u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog pa je opravdan predlog Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju za produženje pritvora”.

Bonus video: