Ponovo će suditi okrivljenima za šverc 248 kilograma marihuane

Presudom Višeg suda u Podgorici izrečenom u maju prošle godine, optuženi J. V. i Š. R., oglašeni su krivim zbog izvršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kao i V. S. zbog pomaganja

4480 pregleda 0 komentar(a)
Marihuana koju je oduzela policija (arhiva/ilustracija), Foto: Uprava policije
Marihuana koju je oduzela policija (arhiva/ilustracija), Foto: Uprava policije

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom su trojica okrivljenih osuđeni zbog šverca 248 kilograma konoplje marihuane.

Sud je uvažio žalbe branilaca i po službenoj dužnosti ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Presuda je zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz člana 386 stav 1 tačka 8 i 9 ZKP. Izreka presude je nerazumljiva, protivrječna razlozima presude, a u pobijanoj presudi nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni”, navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda.

Presudom Višeg suda u Podgorici izrečenom u maju prošle godine, optuženi J. V. i Š. R., oglašeni su krivim zbog izvršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kao i V. S. zbog pomaganja.

Optuženi J. V. i Š.R. osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, a optuženi V. S. na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

“Bitna povreda krivičnog postupka koju je drugostepeni sud utvrdio po službenoj dužnosti, sastoji se u nepreciznom određenju vremena izvršenja krivičnog djela, što izreku prvostepene čini nerazumljivom. Optuženom J. V. stavljeno je na teret optužnicom, da je neovlašćeno radi prodaje, kupio opojnu drogu u periodu od 1. juna 2019, do 4. juna 2019. godine. Mijenjajući čijenični opis optužnice u pogledu vremena izvršenja navedenog krivičnog djela, prvostepeni Viši sud u izreci presude navodi da je optuženi V. J. neovlašćeno radi prodaje, opojnu drogu, kupio prije 4. 6. 2019. godine. Kako ovakvo utvrđenje iskazano vremenskom odrednicom ‘prije 4. 6. 2019. godine’, obuhvata bilo koje vrijeme koje prethodi naznačenom datumu, to vrijeme izvršenja predmetnog krivičnog djela koje u konkretnom slučaju ne samo da nije precizno determinisano već je u potpunosti ostalo neodređeno, izreku pobijane presude čini apsolutno nerazumljivom”, navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda kojom je ukinuta presuda Višeg suda.

Dodaje se da vrijeme izvršenja krivičnog dijela mora biti nesumnjivo utvrđeno u postupku.

“A sud mora dati valjane razloge u obrazloženju kako je ta činjenica dokazana, što je u konkretnom slučaju izostalo, i time izreku presude učinilo nerazumljivom. Osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje na to da je presuda zahvaćena i bitnom povredom krivičnog postupka, jer nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni. Nejasni su dati razlozi prvostepenog suda u odnosu na broj lica koja su limenom barkom otplovila jezerom ka Albaniji da preuzmu drogu, a što je odlučna činjenica, imajući u vidu predmetne inkriminacije neovlašćenog prenosa opojne droge od strane optuženog Š., u čemu mu je, na opisan način, optuženi V. umišljajno pomagao”, navodi se između ostalog u obrazloženju.

Bonus video: