Đukanović: Katnić nezakonito naložio da se prekine uviđaj i da se pretresa obijena kuća

"Pretres obijene kuće je započet i izvršen noću što zakon izričito zabranjuje. Zapisnik o pretresu nikada nije dostavljen braniocu Duška Kneževića, koji je odbio da prisustvuje ovoj nezakonitoj radnji", kazao je advokat Zdravko Đukanović
8916 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Povodom potvrđivanja optužnice u predmetu "Aerodromi", odbrana biznismena Duška Kneževića saopštila je da se potpuno neosnovano stavlja na teret Kneževiću da je podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Duško Knežević
Duško Knežević(Foto: Filip Roganović)

Specijalno vijeće sutkinje Evice Durutović potvrdilo je optužnicu u predmetu "Aerodromi", u kojim su okrivljeni Duško Knežević, bivši izvršni direktor "Atlas banke" Marko Nikolić i direktorka sektora platnog prometa te banke Dijana Zečević, zbog optužbi da su Aerodrome Crne Gore oštetili za tri miliona eura.

"Apsolutno je neistina da je prisvojen novac Aerodroma. Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici je bez ikakvog pravnog osnova potvrdilo optužnicu, zbog optužbi da su navodno Aerodrome Crne Gore oštetili za tri miliona eura. U optužnici SDT Crne Gore ne postoji nijedan dokaz za ovu tvrdnju. Iako je odbrana više puta tražila, da se u skladu sa važećim Konvencijama i Protokolima čiji su potpisnici i Crna Gora i Velika Britanija, Duško Knežević sasluša putem video konferencije, tužilaštvo ga je iz samo sebi poznatih razloga, pozivalo preko adrese u Mojanovićima. SDT dakle, nije željelo da se u ovom predmetu utvrdi materijalna istina. Naprotiv, SDT umesto da utvrđuje istinu ono Dušku Kneževiću upućuje pozive za predmet Aerodrom na adresu za koju znaju da on na njoj ne živi“, kazao je advokat Zdravko Đukanović.

On je naveo da je riječ o kući u kojoj Duško Knežević ne boravi već dvije godine.

"To je kuća koja je obijena, za koju je Opštinski državni tužilac u Podgorici po prijavi specijalnog policijskog tima i branioca Duška Kneževića naložio da se izvrši uviđaj zbog izvršenog krivičnog djela, ali je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nezakonito naložio da se prekine uviđaj i da se pretresa obijena kuća. Pretres obijene kuće je započet i izvršen noću što zakon izričito zabranjuje. Zapisnik o pretresu nikada nije dostavljen braniocu Duška Kneževića, koji je odbio da prisustvuje ovoj nezakonitoj radnji", kazao je Đukanović.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić(Foto: Savo Prelević)

On je poručio da je u konkretnom slučaju Viši sud u Podgorici u predmetu Aerodrom morao da obustavi krivični postupak, jer je optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima.

"U sudskom postupku posle ove nezakonito potvrđene optužnice odbrana će dokazati da nije bilo nikakvih nedozvoljenih radnji od strane Duška Kneževića, kao što će se dokazati i za Kneževićeve saradnike. Odbrana će nastaviti da ukazuje na sve zloupotrebe i nezakonitosti koje SDT preduzima kako bi napravilo pokriće za nezakonito oduzimanje imovine i očigledan politički progon Duška Kneževića od strane izvršne vlasti“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: