Joanikije i sveštenici u policiji i tužilaštvu, stotine građana okupljeno i posle 23 časa

Ispred zgrade policije u Nikšiću večeras je bilo više stotina građana, kao i policija sa opremom za razbijanje demonstracija
123310 pregleda 248 komentar(a)
Policija dovodi Joanikija u Tužilaštvo, Foto: Luka Zeković
Policija dovodi Joanikija u Tužilaštvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2020. 07:03h

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenik Ostoja Knežević dovedeni su oko dva sata iza ponoći u Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, nakon što su, kao i sedam sveštenika koji su prije njih dovedeni u tužilaštvo, večeras oko 22 sata otišli u policiju kako bi dali izjavu povodom litije u Nikšiću.

Joanikije Tužilaštvo
Joanikije ispred Tužilaštva(Foto: Luka Zeković)

Nikšićka policija im je prethodno uručila naloge za saslušanja u Parohijskom domu, kako bi prikupili informacije o događaju.

Joanikije
Joanikije ispred tužilašva(Foto: Svetlana Mandić)

Joanikije se pri ulasku u tužilaštvo obratio novinarima i pitao ih što su još budni, dodavši da se nikada bezbjednije nije osjećao.

Večeras u Nikšiću

Ispred policije se večeras okupilo više stotina građana, pjevajući crkvene pjesme i pjesme o Kosovu i skandirajući "ne damo svetinje" i "ne damo vladiku", kao i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Večeras u Nikšiću

Joanikije se tada obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i ne vrijeđaju policajce.

Građani su i tokom zabrane kretanja, nakon 23 sata, čekali da Joanikije i sveštenici daju izjave, a dva sata iza ponoći su još uvijek bili prisutni u manjem broju.

Sveštenici u CB Nikšić (privatna arhiva)

Protojerej Velimir Jovović je ranije zamolio građane da pređu na drugu stranu ulice i da ne prave nerede.

Joankije je ranije predložio da ujutru dođu svi u Centar bezbjednosti i daju izjavu ali su policijski službenici nakon konsultacije na nadređenima rekli da moraju odmah što je izazvalo burnu reakciju okupljenih.

Sveštenici su ranije, tokom uručivanja naloga, kazali "Vijestima" da policija želi da ih do stanice policije odveze maricom.

Nekolike desetine građana je u tim momentima bilo ispred kapije Parohijskog doma.

Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike".

Protojerej Slobodan Jokić obratio se i tada okupljenom narodu i zamolio ih da se raziđu i ne čine ništa ukoliko žele da im pomognu jer nemaju blagoslov vladike.

Galerija

Bonus video: