Četiri službenika Uprave policije u karantinu, 45 u samoizolaciji

Savjet je naglasio da je potrebna kontrola izloženosti riziku i policijski službenici trebaju biti snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima
5956 pregleda 2 komentar(a)
Zeković, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije
Zeković, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 02.04.2020. 14:38h

Četiri službenika Uprave policije su u karantinu, a 45 u samoizolaciji.

Ti podaci dostavljeni su Savjetu za građansku kontrolu rada policije, koji je preporučio da se, imajući u vidu odredbe člana 10, 11 i 36 Zakona o unutrašnjim poslovima, režim rada svih odjeljenja i centara bezbjednosti Uprave policije prilagodi datim vanrednim okolnostima uzrokovanih epidemijom i organizuje na način koji je bezbjedan za policijske službenike i građane.

"Savjet je naglasio da je potrebna kontrola izloženosti riziku i policijski službenici trebaju biti snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom dezinfekcionim sredstvima", saopštili su.

Istakli su da im je posebno važna briga o policijskim službenicima i zdravlju njihovih porodica. Preporučeno je da sva patrolna vozila i stanice policije budu snabdijevene odgovarajućom zaštitnom opremom i dezinsfekcionim sredstvima, u dovoljnim količinama.

"Savjet je informisan da je, do danas, 45 službenika Uprave policije stavljeno u samoizolaciju, dok su četiri službenika nalaze u karantinu. Savjet je saopštio da treba uzeti u obzir da nemaju svi građani pristup internetskoj mreži i telefonu. Na odgovarajući način treba organizovati, omogućiti i podržati neposredno zaprimanje prijava i pristupa građana, kada je to neophodno, koji dolaze da prijave izvršenje nekog prekršajnog ili krivičnog djela. Ne može se uskratiti zaštita lične i imovinske sigurnosti", kazali su iz Savjeta.

Oni su preporučili i da se odredi poseban prostor u kojem će se primati građani - poseban ulaz u zgradu/kancelariju ako je to tehnički izvodljivo, postavljanje kontejnerske kancelarije ili šatora ispred objekta policije

Pojasnili su i da su se 24. marta 2020. godine, interesovali kod Instituta za javno zdravlje (IZJ) da se kreiraju smjernice kojima su dužni da se vode policijski službenici zbog zaštite sopstvenog i zdravlja svojih porodica kao i zdravlja osoba sa kojima ostvaruju kontakt prilikom obavljanja službenih dužnosti i zadataka - zaprimanja prijava, postupanja prema izvršiocima prekršajnih i krivičnih djela, mjere i radnje u vezi sa lišavanjem slobode i zadržavanja u službenim prostorijama policije ili na drugim mjestima, upotrebe patrolnog vozila, boravka u stanicama policije…

"Zatraženo je da IJZ definiše koja je to zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva koja se trebaju naći kod svakog policijskog službenika, u svakom patrolnom vozilu i u stanici policije. Takođe, Savjet se u kontekstu svog rada i obavljanja ograničene aktivnosti monitoringa poštovanja ljudskih prava interesovao koja je to minimalno potrebna oprema i sredstva koja su dovoljna prilikom obilaska prostorija za zadržavanje, obilaska patrola na terenu i sličnih aktivnosti. Za dobijanje odgovora, upućena je i požurnica", kazali su iz Savjeta.

Oni su istakli ulogu i posvećenost policijskih službenika i podsjetili javnost na "odličan posao koji obavlja Policija Crne Gore kod osiguranja bezbjednosti i poštovanja zdravstvenih propisa i suzbijanja širenja zarazne bolesti".

Bonus video: