Smjene zbog lošeg rada pljevaljske policije: Novi tim traži napadače

Uprava policije o istragama koje vodi pljevaljski Centar bezbjednosti
9059 pregleda 2 komentar(a)
PV portal, Foto: PV portal
PV portal, Foto: PV portal

Stanica kriminalističe policije Centra bezbjednosti Pljevlja loše je radila, naročito u slučajevima rasvjetljavanja bombaškog napada na prostorije tamošnje NVO “Alternativa”, paljenje vozila bivšeg načelnika CB Pljevlja Darka Ćorca i novinara Miroslava Drobnjaka.

Zbog loših rezultata u tim istragama još u oktobru smijenjen je šef te Stanice Miodrag Bujišić, a po nalogu novog šefa Đorđija Perovića u toku je revizija predmeta.

“Radi analize dosadašnjeg rada i iznalaženja novih predloga, mjera i radnji, a radi rasvjetljavanja predmetnih događaja”, piše u odgovorima Savjetu za građansku kontrolu rada polcije koji je napisao direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Istakao je da predmeti za koje se Savjet interesovao svakako zaslužuju veću pažnju i senzibilitet u radu od strane sluzbenika Centra bezbjednosti Pljevlja.

On je objasnio da poseban policijski tim, koji je formirao Perović, sada provjerava predmete.

“Načelnik CB-a Pljevlja je novom rukovodiocu Stanice kriminalističke policije naložio da formira poseban tim službenika koji će uzeti u rad sve predmete koji su izazvali uznemirenje građana i pažnju javnosti (većinom predmeti koje duži policijski službenik Željko Golubović), a samim tim i predmete koje je Savjet apostrofirao”, odgovorio je Veljović.

Od direktora UP Savjet je prethodno tražio informacije zašto nema napretka u rasvjetljavanju ta tri napada, ali i da ih informiše o svom “profesionalnom i starješinskom stavu prema radu i rezultatima u radu policijskih službenika M.B. i Ž.G. i odnosu prema inicijativi ove NVO da ih treba rasporediti na druge poslove i zadatake zbog loših rezultata u radu”.

Veljović je objasnio da je novi načelnik CB-a Pljevlja Dragan Slavulj, isključivo na osnovu ličnog uvida u rad policijskih službenika Bujišića i Golubovića, odlučio da realizuje kadrovske izmjene.

Oni su njegov odgovor ocijenili jasnim i preglednim, ističući da predstavlja odgovoran i profesionalan odnos prema javnosti.

“Sa podrškom i razumijevanjem primljena su obavještenja o razrješenju načelnika CB-a, pa potom i nečelnika SKP-a, odnosno i razduživanje od daljeg rada na predmetima službenika krimi policije”, kazali su iz Savjeta.

Istakli su da podržavaju postupak načelnika CB-a Pljevlja i prepoznaju ga profesionalnom sposobnošću da se uz znanje i resurse kontinuirano doprinosi boljim rezultatima i ostvarivanju svih zakonskih funkcija Policije.

“Savjet konstatuje i da je CB Pljevlja u potpunosti uvažio sve izdate preporuke uz ocjenu da se sa građanima kontinuirano odvija i razvija senzibilisana i kvalitetna komunikacija zasnovana na uvažavanju i povjerenju. Zbog svoje zakonom definisane obaveze da u ime građana sprovodi nadzor nad radom policije, Savjet je dužan obavijestiti javnost o značajno unaprijeđenom dijalogu sa Upravom policije. Savjet konstatuje da je direktor Uprave policije osigurao bržu, precizniju i pouzdaniju komunikaciju sa građanskim nadzorom policije. Konstatuje se da je unaprijeđen i kvalitet odgovora prema Savjeta koji u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve objektivnosti, sistematičnosti i kritičnosti što je ključno za dalji uspješan razvoj policijske organizacije”, kazali su iz Savjeta.

Objasnili su da su Veljoviću dostavili predmete iz Pljevalja na upoznavanje, jer su već ranije, prije njegovog imenovanja, u predmetu “Alternativa” donijeli zaključke i policiji predložili da preduzmu konkretne rezultate u pogledu rasvjetljavanja napada, ali i da preduzmu potrebne radnje kako bi se unaprijedila bezbjednost direktora te NVO Alije Šljuke i njegove porodice.

Bez rezultata u istrazi napada na imovinu novinara

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je policijski poslovi u slučaju istrage napada na imovinu novinara Drobnjaka nijesu obavljeni sa definisanom i očekivanom profesionalnošću:

“I bez rezultata su u pogledu zaštite bezbjednosti i imovine novinara Miroslava Drobnjaka i pronalaženja učinioca predmetnog krivičnog djela, te njihovog procesuiranja pred nadležne državne organe. Zaključak Savjeta je dostavljen ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije, podnositeljki pritužbe predsjednici Sindikata medija Crne Gore i nevladinoj organizaciji Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), na upoznavanje sa sadržinom”.

Istakli su da da bivše rukovodstvo CB-a Pljevlja u radu na tom predmetu nije ostvarilo očekivanu i potrebnu saradnju.

“Na temelju pribavljene dokumentacije i sprovedene rasprave Savjet je, imajući u vidu da se u tri navrata obratio rukovodiocu CB-a Pljevlja tražeći relevatne informacije za obradu i zaključenje predmeta, i na iste nije dobijen odgovor, konstatovao da CB Pljevlja u radu na ovom slučaju nije ostvario očekivanu i potrebnu saradnju, u skladu sa odredbom člana 112 Zakona o unutrašnjim poslovima. S tim u vezi Savjet je ocijenio da je takav pristup (tadašnjeg) načelnika CB-a Pljevlja doprinio pojačanom osjećaju nesigurnosti kod novinara Miroslava Drobnjaka, a što je Savjet pokušao preduprijediti i spriječiti kroz intenzivan i pažljiv rad na predmetu”, kazali su iz Savjeta.

Bonus video: